|
Przełom grudzień/styczeń jest co roku w naszej rodzinie okresem snucia planów. Moja lepsza połówka planuje dla nas wakacje, szuka pensjonatów, atrakcji dla dzieci w górach itd. Ja natomiast zastanawiam się, co zmienić/poprawić/dodać/odjąć na działce. Oprócz winorośli uprawiam jeszcze drzewka owocowe, maliny, porzeczki, agrest, trochę ziemniaków i truskawek. W tym okresie - poza bieleniem pni drzewek - niewiele mam okazji, by się zmęczyć i pobrudzić. Winorośl wstępnie przycięta i zabezpieczona na zimę, trochę sztobrów zakopczykowanych w ziemi. Pozostaje tylko snucie planów, co też poniekąd jest bardzo przyjemne. W swojej mini-winniczce, gdzie rośnie aktualnie 19 krzewów winorośli deserowej o różnym wieku, zamierzam wiosną zbudować docelową konstrukcję, z palikami słowackiej firmy Devin (mam je już od kilku lat przy części krzewów - tych starszych - i świetnie się sprawdzają). Poza tym muszę uzupełnić "chemię", bo ze środków ochrony roślin pozostał mi już tylko Miedzian i Promanal. Zamierzam też poeksperymentować z krzewami Nero. Mam ich 3 sztuki, rosną obok siebie i rozpoczną w 2020 roku piąty sezon. Chcę sprawdzić, jak to jest z owocowaniem Nero przy krótkim cięciu. Przytnę jeden z krzewów na krótkie, 2-3 oczkowe czopy (rok temu był pojedynczy Guyot i mam mocne ramię ze starego drewna), drugi na Casaeneve, ze strzałkami 5-6 oczkowymi (też udało się wyhodować mocne ramię po zeszłorocznym cięciu), a trzeci na pojedynczego Guyota. Nie wiem, czy nie za wcześnie na ten eksperyment - biorąc pod uwagę przeczytaną na Forum kilkukrotnie opinię, że Nero im starszy, tym lepiej plonuje. Krzewy nie miały jeszcze okazji porządnie zaowocować. Posadzone wiosną 2016 porządnie oberwały przymrozkiem wiosennym w 2017 i w kolejnym roku budowałem formę "od zera". W tym sezonie było na każdym po kilka-kilkanaście kwiatostanów, ale dzięki przymrozkom i suszy większość zawiązków jagód przedwcześnie opadło i niewiele zjedliśmy. Tak, czy inaczej - spróbuję.
A Wy - jakie macie plany i zamiary na nowy sezon?
_________________ Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.
|