Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 grudnia 2019, 20:49 
czeladnik
czeladnik

Przełom grudzień/styczeń jest co roku w naszej rodzinie okresem snucia planów. Moja lepsza połówka planuje dla nas wakacje, szuka pensjonatów, atrakcji dla dzieci w górach itd.
Ja natomiast zastanawiam się, co zmienić/poprawić/dodać/odjąć na działce. Oprócz winorośli uprawiam jeszcze drzewka owocowe, maliny, porzeczki, agrest, trochę ziemniaków i truskawek. W tym okresie - poza bieleniem pni drzewek - niewiele mam okazji, by się zmęczyć i pobrudzić. Winorośl wstępnie przycięta i zabezpieczona na zimę, trochę sztobrów zakopczykowanych w ziemi. Pozostaje tylko snucie planów, co też poniekąd jest bardzo przyjemne.
W swojej mini-winniczce, gdzie rośnie aktualnie 19 krzewów winorośli deserowej o różnym wieku, zamierzam wiosną zbudować docelową konstrukcję, z palikami słowackiej firmy Devin (mam je już od kilku lat przy części krzewów - tych starszych - i świetnie się sprawdzają). Poza tym muszę uzupełnić "chemię", bo ze środków ochrony roślin pozostał mi już tylko Miedzian i Promanal.
Zamierzam też poeksperymentować z krzewami Nero. Mam ich 3 sztuki, rosną obok siebie i rozpoczną w 2020 roku piąty sezon. Chcę sprawdzić, jak to jest z owocowaniem Nero przy krótkim cięciu. Przytnę jeden z krzewów na krótkie, 2-3 oczkowe czopy (rok temu był pojedynczy Guyot i mam mocne ramię ze starego drewna), drugi na Casaeneve, ze strzałkami 5-6 oczkowymi (też udało się wyhodować mocne ramię po zeszłorocznym cięciu), a trzeci na pojedynczego Guyota.
Nie wiem, czy nie za wcześnie na ten eksperyment - biorąc pod uwagę przeczytaną na Forum kilkukrotnie opinię, że Nero im starszy, tym lepiej plonuje. Krzewy nie miały jeszcze okazji porządnie zaowocować. Posadzone wiosną 2016 porządnie oberwały przymrozkiem wiosennym w 2017 i w kolejnym roku budowałem formę "od zera". W tym sezonie było na każdym po kilka-kilkanaście kwiatostanów, ale dzięki przymrozkom i suszy większość zawiązków jagód przedwcześnie opadło i niewiele zjedliśmy. Tak, czy inaczej - spróbuję.

A Wy - jakie macie plany i zamiary na nowy sezon?

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2019, 15:38 
Kiper
Kiper

Ohajo napisał(a):
Zamierzam też poeksperymentować z krzewami Nero. Mam ich 3 sztuki, rosną obok siebie i rozpoczną w 2020 roku piąty sezon. Chcę sprawdzić, jak to jest z owocowaniem Nero przy krótkim cięciu.

Ryzykowny plan, Nero raczej nie lubi krótkiego cięcia.

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2019, 19:47 
przedszkolak
przedszkolak

Ohajo napisał(a):
Ryzykowny plan, Nero raczej nie lubi krótkiego cięcia.

Potwierdzam. Próbowałem już kilka lat temu krótkiego cięcia z Nero i już więcej tego nie będę robił. :)
Pozdrawiam- Krzysztof.

PostNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2019, 21:12 
czeladnik
czeladnik

Planów jest sporo, priorytet to dokonczyć i wzmocnić konstrukcje tunelu deydkowanemu winoroślom, zrobić rusztowania dla reszty a potem wyjdzie w praniu może jakieś nowości się dokupi do tunelu :lol:

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 06:34 
przedszkolak
przedszkolak

Planów na 2020 jest sporo,przede wszystkim zrobić dobre wino.I tak jak napisałeś pouzupełniać zapasy wszystkiego czego brakuje do ochrony roślin,do tego przeanalizować plan prac na winnicy.Marzy mi sie też dosadzić krzewów głównie deserówek i na biale wino,ale czasu wiecznie brak i chyba z tym bede musial jeszcze dosc dlugo poczekac.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 09:04 
Ekspert
Ekspert

Ja muszę postawić pierwszy szpaler słupków i drutów - częściowo pod szybko rosnące Leony
a częściowo pod trzy krzewy mini-kiwi, które rosną w szpalerze. Całość "winnicy" za rok...

Poza tym wyrwać ostatnie siedem krzewów tuji i wsadzić w to miejsce dodatkowe Leony na sok.

No i na dwuletnich Leonach zostawię po dwa gronka - może uda się wycisnąć z litr soku
i zrobić butelkę wina :)

J.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 09:15 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
Ja muszę postawić pierwszy szpaler słupków i drutów - częściowo pod szybko rosnące Leony
a częściowo pod trzy krzewy mini-kiwi, które rosną w szpalerze. Całość "winnicy" za rok...

Poza tym wyrwać ostatnie siedem krzewów tuji i wsadzić w to miejsce dodatkowe Leony na sok.

No i na dwuletnich Leonach zostawię po dwa gronka - może uda się wycisnąć z litr soku
i zrobić butelkę wina :)

J.
Leon ma taki wigor,że jeśli go dostatecznie nie obciążysz,to w zielone pójdzie. I mnie u dwulatka spokojnie pod koniec sierpnia zbierałem w pełni dojrzałe po 6 gronek a i tak przyrosty miał prawie po 2m. Także u leona się nie krępuj.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2020, 10:48 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za podpowiedź - tak zrobię :)

J.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 07:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mój plan na ten rok jest właśnie realizowany. Wczoraj opłaciłem fakturę w "e-sadzonce" i w połowie kwietnia przyjedzie do mnie 100 szt. Chasselas Blanc i 25 szt. Elblingów (prowadzenie Chasselas na piachu to gobelet, a Elblingów na glinie forma archet). Traktuję to jako priorytet, stąd odkładam na przyszły rok nasadzenia odmian szampańskich na własnych korzeniach (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Blanc i Chardonnay), które chcę prowadzić po 15 szt. na głowę na pniu. W tym sezonie ukorzeniam jedynie lokalne kultywary, głównie klony Chasselas Blanc. No i z pewnością zrealizuję w końcu marzenie, czyli nasadzenie po 15 szt. własnokorzeniowych Merlot i Cabernet Sauvignon przy lawendzie.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 18:48 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
DariuszSWD napisał(a):
Planów na 2020 jest sporo,przede wszystkim zrobić dobre wino.....
Każdego roku staram się robić jak najlepsze wino i wreszcie wyhodować autorską odmianę na czerwone wino wyłącznie dla siebie :P

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 19:13 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Mój plan na ten rok jest właśnie realizowany. Wczoraj opłaciłem fakturę w "e-sadzonce" i w połowie kwietnia przyjedzie do mnie 100 szt. Chasselas Blanc i 25 szt. Elblingów (prowadzenie Chasselas na piachu to gobelet, a Elblingów na glinie forma archet). Traktuję to jako priorytet, stąd odkładam na przyszły rok nasadzenia odmian szampańskich na własnych korzeniach (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Blanc i Chardonnay), które chcę prowadzić po 15 szt. na głowę na pniu. W tym sezonie ukorzeniam jedynie lokalne kultywary, głównie klony Chasselas Blanc. No i z pewnością zrealizuję w końcu marzenie, czyli nasadzenie po 15 szt. własnokorzeniowych Merlot i Cabernet Sauvignon przy lawendzie.

No, gratulacje, uprawa się powiększa i "konkretyzuje" :) Ja osobiście jestem zwolennikiem wysokich form prowadzenia - ale rozumiem w tym względzie Twoją pasję do historycznych form uprawy.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 19:16 
Ekspert
Ekspert

hybryda napisał(a):
DariuszSWD napisał(a):
Planów na 2020 jest sporo,przede wszystkim zrobić dobre wino.....
Każdego roku staram się robić jak najlepsze wino i wreszcie wyhodować autorską odmianę na czerwone wino wyłącznie dla siebie :P

Zdzisławie , sądziłem do tej pory ,że odmianę "Hybryda z Karpicka" wyhodowałeś nie tylko dla siebie i ,że jest to już to co oczekiwałeś :shock: :?:

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 20:29 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
zbyszekB napisał(a):
....Zdzisławie , sądziłem do tej pory ,że odmianę "Hybryda z Karpicka" wyhodowałeś nie tylko dla siebie i ,że jest to już to co oczekiwałeś :shock: :?:
Nie jestem twórcą Hybrydy z Karpicka, ja tylko ją rozpowszechniłem i bardzo sobie ją cenię.

PostNapisane: sobota, 2 maja 2020, 17:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
No, gratulacje, uprawa się powiększa i "konkretyzuje" :) Ja osobiście jestem zwolennikiem wysokich form prowadzenia - ale rozumiem w tym względzie Twoją pasję do historycznych form uprawy.

Dzięki, Zbyszku. Na tej ilości jednej odmiany muszę nauczyć się robić dobre wino, ale i opanować całą organizację pracy, czyli zbiór, przetworzenie, składowanie, itp. Później przyjdzie czas dosadzeń kolejnych odmian, które mam już ustalone. Co do wysokich form prowadzenia, to głowa na wysokim pniu z pewnością będzie mnie kusiła w dalszych latach i w dalszej części uprawy. Część przerobowa bliżej domu (docelowo na 400 krzewów) to będzie gobelet, w dalszej części ogrodu jest miejsce na kolejne 400-800 krzewów w gobelet (ta druga, wskazana większa liczba zależy od tego, czy wykorzystam pas zacieniony od godz. 16 późnym, wrześniowym latem) lub o wiele więcej w formie głowy na wysokim pniu i tu będę się zastanawiał. Ale to plany na przyszłość, raczej odległą. Teraz myślę jedynie o tej przydomowej części i na niej skupiam swoją pracę.

-- sobota, 2 maja 2020, 18:42 --

Plan zrealizowany, czyli posadzone Elblingi w liczbie 19 szt., co daje mi łącznie 22 krzewy tej odmiany. Ponadto na piachu w części przerobowej posadzone 100 szt. Chasselas w rozstawie 1,6m x 1,6 m, gdzie docelowa forma to gobelet. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=31667 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=31668 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=31669
Plan najważniejszy - utrzymać w zdrowiu uprawę metodami ekologicznymi i zrobić dobre nastawy.

Strefa czasowa: UTC + 1