To powinno wystarczyć tymbardziej że dajesz odnośniki do stron.
Badanie gleby i nawożenie
Podstawowa sprawa to badanie
zasobności w składniki mineralne gleby które wykonują Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze. Próbkę należy pobrać z kilku różnych miejsc działki.
to co kursywą też może być wpisane- jeśli ktoś nie ma możliwości przeprowadzenia badania z jakiś względów Jeśli ktoś woli to można posłużyć się roślinami wskaźnikowymi jednak daje to ogólną informację na temat zasobności gleby:P
Przykłady gatunków wskaźnikowych:
- zacienione: szczawik zajęczy, bluszcz pospolity, konwalijka dwulistna, młode jodły, paprocie (narecznice);
- stale wilgotne: jaskier rozłogowy, jasnota purpurowa, ostrożeń polny, niezapominajka polna, iglica pospolita, przetaczniki;
- kwaśne: wrzos, borówka czernica, orlica pospolita, kłosówka miękka, śmiałek pogięty;
- zasadowe: obrazki plamiste, wilczomlecz migdałolistny, szczyr trwały, żankiel zwyczajny;
- bogate w azot: pokrzywa zwyczajna, łopiany, czosnaczek pospolity;
- ubogie w azot: koniczyna polna, lucerna sierpowata, wiosnówka pospolita;
-zasobne w wapń: aster gawędka, ożanka właściwa, szałwia okółkowa, modrzew europejski (reakcja ujemna);
- zasobne w sól (NaCl): mlecznik nadmorski, soliród zielny, solanka kolczysta, sarsazan (Azja);
- zasobne w miedź: Yanaka rouchsa (Zair). (można też posłużyć się innymi roślinami np. tobołkami, tasznikiem, skrzypem, makiem itd)
http://trzynastka.easyisp.pl/comenius/b ... ppt#261,10,
Kolejnym krokiem jest skorygowanie zawartości substancji w glebie do poziomu wymaganego przez krzewy winorośli poprzez nawożenie organiczne (np. obornik, kompost, nawozy zielone) i (lub) chemiczne (w zależności od możliwości).
i tu dać linkProponuję taki zapis bo ten z motylkowymi był błędny a to co powyżej wystarczy