Badanie gleby i nawożenie Podstawowa sprawa to badanie gleby które wykonują Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze. Próbkę należy pobrać z kilku różnych miejsc działki.
Jeśli ktoś woli to można posłużyć się roślinami wskaźnikowymi - ja posłużę się cudzą prezentacją
http://trzynastka.easyisp.pl/comenius/b ... ppt#261,10,
(można też posłużyć się innymi roślinami np. tobołkami, tasznikiem, skrzypem, makiem itd)
Przykłady gatunków wskaźnikowych:
- zacienione: szczawik zajęczy, bluszcz pospolity, konwalijka dwulistna, młode jodły, paprocie (narecznice);
- stale wilgotne: jaskier rozłogowy, jasnota purpurowa, ostrożeń polny, niezapominajka polna, iglica pospolita, przetaczniki;
- kwaśne: wrzos, borówka czernica, orlica pospolita, kłosówka miękka, śmiałek pogięty;
- zasadowe: obrazki plamiste, wilczomlecz migdałolistny, szczyr trwały, żankiel zwyczajny;
- bogate w azot: pokrzywa zwyczajna, łopiany, czosnaczek pospolity;
- ubogie w azot: koniczyna polna, lucerna sierpowata, wiosnówka pospolita;
-zasobne w wapń: aster gawędka, ożanka właściwa, szałwia okółkowa, modrzew europejski (reakcja ujemna);
- zasobne w sól (NaCl): mlecznik nadmorski, soliród zielny, solanka kolczysta, sarsazan (Azja);
- zasobne w miedź: Yanaka rouchsa (Zair).
Kolejnym krokiem jest skorygowanie zawartości substancji w glebie do poziomu wymaganego przez krzewy winorośli poprzez nawożenie organiczne (np. obornik, kompost, nawozy zielone) i (lub) chemiczne (w zależności od możliwości).
Można posiać rośliny motylkowe które wzbogacą glebę w azot -to nawożenie organiczne nawozami zielonymi.
Obornik/kompost lepiej dawać bezpośrednio pod sadzonki podczas sadzenia. -niż nie dawać, to w przypadku kiedy wcześniej nie był stosowany i z zachowaniem odpowiednich warunków wielokrotnie już opisanych na tym forum