Teraz jest wtorek, 27 maja 2025, 20:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 20:44 
przedszkolak
przedszkolak

Po pierwsze witam na forum :)
W Beskidzie Żywieckim mam wolną działkę i planuje zrobić tam winniczke na około 20l wina czerwonego. Mam tam około 10 letnią winorośl ale być może jest to jakaś labruska, nie była prowadzona. Tydzień temu zauważyłem, że niektóre łozy idące blisko ziemi puściły korzenie więc odciąłem kilka łóz, pociąłem i powsadzałem do ziemi żeby utworzyć sadzonki.
Jednak po lekturze tego forum stwierdziłem, że nie ma sensu rozsadzać niewiadomego pochodzenia winorośli.
Po przeczytaniu kilku wątków na temat winorośli rosnących w ekstremalnych warunkach ( u mnie jest to wysokość około 650m. n.p.m., dużo śniegu w zimie, okres wegetacji opóźniony, początek zimy przyśpieszony, stok wschodni, nachylony pod kątem około 15*) stwierdziłem, że najlepiej jak zakupie odmianę Marechal Foch i ewentualnie z dwie sztuki Ronda na próbę.

Tu pojawia się pierwsze pytanie: niektórzy pisali, ze Rondo nie zdąży dojrzeć w takich warunkach, natomiast wszyscy zachwalali Marechal Foch. Dlaczego, skoro na tej stronie: http://www.winnica.golesz.pl/tabele.html dla obydwóch tych odmian jest podany ten sam czas dojrzewania: 10-20 wrzesień?

I druga sprawa: chciałem zamówić te odmiany przez internet ale np. w winnicy Golesz trzeba zamówić kilkadziesiąt sztuk, a w innej trzeba zapłacić 25zł+15zł przesyłka za dwie sadzonki :/ Czy ktoś byłby w stanie poświęcić troche czasu i wysłać mi kilka sztaborów Marechal Foch oraz Ronda (choć tutaj podobno trzeba mieć licencje :/). Pokrywam oczywiście koszty przesyłki.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano wtorek, 22 lipca 2008, 21:56 przez Tomek84, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 21:20 
nowicjusz
nowicjusz

e tam ja mieszkam w beskidzie wyspowym i późniejsze odmiany niż rondo zdołały mi dojrzeć

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 21:21 
Ekspert
Ekspert

A może oprócz Marszałka i Ronda zaryzykujesz jakimś krzewem Regenta choć 650 mnpm to budzi szacunek :? dla wszystkich odmian.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2008, 22:00 
przedszkolak
przedszkolak

Spróbować nie zaszkodzi, jak będę miał dostęp to posadze też z dwa krzaczki Regenta.
Nawet sie nie domyśliłem, ze Marechal Foch to Marszałek - dzięki za oświecenie :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 18:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Tomek84"]
Nawet sie nie domyśliłem, ze Marechal Foch to Marszałek - dzięki za oświecenie :)

To takie luźne tłumczenie na polski czyli skrót od poważniejszego Marszałek Foch.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 19:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="Tomek84"]Po pierwsze witam na forum :)
W Beskidzie Żywieckim mam wolną działkę i planuje zrobić tam winniczke na około 20l wina czerwonego

Jesteś pewien, że wystarczy????
Aż tak nie lubisz wina?????
20L to tylko niecałe 29 butelek!
Pijąc jedną butelkę przez tydzień (skandal) wystarczy ci tylko na 7 miesięcy!
A potem co????

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 22:22 
przedszkolak
przedszkolak

To tylko na początek, jak uda mi się posadzić pare krzaczków o będę rozsadzać w kolejnych latach. Poza tym robie też wina z innych owoców więc nie będzie to tylko i wyłącznie 20 litrów.
A z tym pytaniem o sztabory to chyba będę musiał poczekać do jesieni ;) Jutro chyba wybiorę się do szkółki niedaleko mnie ale niestety nie mają tam ani Marszałka, ani Ronda ani Regenta :/ Jak będzie dostępny to kupie kilka sadzonek Iliczewskij Rannij.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 22:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Tomek84"] ...pytaniem o sztabory to chyba...
Lepiej pisz "sztobry", bo Cie ktoś za chwilę zjedzie ;) Mała rada: nie sadź niczego zamiast, tylko dlatego, ze jest. Chcesz Regenta? Sadź Regenta jak będziesz mógł kupić/dostać. Jak posadzisz coś przypadkowego, za dwa-trzy lata będziesz wykopywał.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 22:40 
przedszkolak
przedszkolak

Ok, będę pamiętać.
Chciałbym już coś posadzić a z tego co czytałem to z Iliczewskij Rannij też dobre wino wychodzi i ta odmiana powinna sobie poradzić w trudnych warunkach, więc jak dostane to posadze z dwie sadzonki. A Rondo, Regent i Marszałka posadze może na wiosne jak ktoś wspomoże po jesiennym lub wiosennym cięciu, bo teraz to chyba już nikt nie ma u siebie zbednych sadzonek.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 09:15 
Ekspert
Ekspert

Tomku, z odmian na wino które wymieniłeś: Regent, Rondo i Marszałek powinny Ci wystarczyć. Z nich uzyskasz naprawdę dobre wina czy to odmianowe, czy w kupażach. Il. Rannij, to już nie ta liga, jagody owszem bardzo smaczne, ale jeszcze nie słyszałem opinii o dobrym winie z tej odmiany. Podobnie jest przecież z Perłą Zali: wyjątkowo smaczna, ale wino..., :wink: . Perła ma jednak inną zaletę: potrafi sie czasem zrodzynkować na krzewie, a to już można wykorzystać.

pozdrawiam Wojtek

PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 09:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="Tomek84"]u mnie jest to wysokość około 650m. n.p.m., dużo śniegu w zimie, okres wegetacji opóźniony, początek zimy przyśpieszony, stok wschodni

Ja uważam, że to prawdziwy hard core, szczególnie jeśli chodzi o przrobówki na wino. Na takiej wysokości winorośl to można sobie puścić na południowej ścianie domu.
Tomku, a nie masz kawałka ziemi w Zabrzu? To zdecydowanie lepsza lokalizacja. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 13:08 
przedszkolak
przedszkolak

Ok, skoro tak mówicie to zrezygnuje z Iliczewskiego.
W Zabrzu niestety nie mam za dużo miejsca: mały ogródek ale prawie cały dzień zacieniony. Mam tu posadzoną jedną winorośl, jeszcze po dziadku, sprowadzoną kiedyś z Francji, ale to jakaś labruska.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 09:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Tomek84"]Ok, skoro tak mówicie to zrezygnuje z Iliczewskiego.

Nie rezygnuj tak od razu, moja opinia jest jak na razie tylko moją opinią, może się okazać, że akurat Ty będziesz osobą, której wina z tej odmiany posmakują. Nie zrozum mnie źle, ale są ludzie którym smakują wina z Fredoni i Ontario.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:01 
Ekspert
Ekspert

Bo czasami zdażają się ludzie którym smakują wszystkie wina, nawet nie gronowe typu - Arizona :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Bo czasami zdażają się ludzie którym smakują wszystkie wina, nawet nie gronowe typu - Arizona :lol:

Takim ludziom zazdroszczę jednej rzeczy: tego mianowicie, że mają gardło i tę rurkę łączącą ją z żołądkiem ze stali kajnerowej, układ trawienny zresztą też :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1