Po pierwsze witam na forum
W Beskidzie Żywieckim mam wolną działkę i planuje zrobić tam winniczke na około 20l wina czerwonego. Mam tam około 10 letnią winorośl ale być może jest to jakaś labruska, nie była prowadzona. Tydzień temu zauważyłem, że niektóre łozy idące blisko ziemi puściły korzenie więc odciąłem kilka łóz, pociąłem i powsadzałem do ziemi żeby utworzyć sadzonki.
Jednak po lekturze tego forum stwierdziłem, że nie ma sensu rozsadzać niewiadomego pochodzenia winorośli.
Po przeczytaniu kilku wątków na temat winorośli rosnących w ekstremalnych warunkach ( u mnie jest to wysokość około 650m. n.p.m., dużo śniegu w zimie, okres wegetacji opóźniony, początek zimy przyśpieszony, stok wschodni, nachylony pod kątem około 15*) stwierdziłem, że najlepiej jak zakupie odmianę Marechal Foch i ewentualnie z dwie sztuki Ronda na próbę.
Tu pojawia się pierwsze pytanie: niektórzy pisali, ze Rondo nie zdąży dojrzeć w takich warunkach, natomiast wszyscy zachwalali Marechal Foch. Dlaczego, skoro na tej stronie:
http://www.winnica.golesz.pl/tabele.html dla obydwóch tych odmian jest podany ten sam czas dojrzewania: 10-20 wrzesień?
I druga sprawa: chciałem zamówić te odmiany przez internet ale np. w winnicy Golesz trzeba zamówić kilkadziesiąt sztuk, a w innej trzeba zapłacić 25zł+15zł przesyłka za dwie sadzonki :/ Czy ktoś byłby w stanie poświęcić troche czasu i wysłać mi kilka sztaborów Marechal Foch oraz Ronda (choć tutaj podobno trzeba mieć licencje :/). Pokrywam oczywiście koszty przesyłki.
Pozdrawiam