Teraz jest czwartek, 22 maja 2025, 07:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 17:04 
nowicjusz
nowicjusz

Oto szkic mojej winnicy:

__________W_______
O O O O| O
|
Rondo |Marszałek
S | N
|
O O O O | O

Winnice o ile z taką ilością sadzonek można ją tak nazwać :D założyłem 14 maja tego roku. Wiem że nie jest to wystawa południowa, ale inaczej się tego nie dało zorganizować. Młode sadzonki wspomagają się na tyczkach bambusowych o wysokości 1,5 m. Jak się okazało tyczki są za niskie bo większość sadzonek ma już 2 m i pod wpływem ciężaru oraz deszczu zaczęły się kłaść. W związku z tym poprzycinałem je na wysokość tyczek :) ( mam nadzieję że to im nie zaszkodzi). Z tego co wyczytałem to przez pierwsze dwa lata na jesień mam sadzonki ścinać tak aby system korzeniowy jak najbardziej się wzmocnił. W trzecim roku mam im pozwolić podrosnąć i zbudaować rysztowanie właściwe, a w czwartym mogę zacząć robić winko ( mam nadzieję, że przetrwają :) )
Mam parę pytan do fachowców dotyczących mojej dalszej działalności winiarskiej :lol: :
- czy mam je czymś teraz nawoźić
- czy na zimę mam je jakoś okryć
- czy z tą wystawą mam jakiekolwiek szanse powodzenia
- czy teraz mogę je tak przycinać jak to zrobiłem
- czy to co wyczytałem odnośnie prowadzenie przez pierwsze cztery lata
trzyma się kupy :)
- czy według was wybrałem odpowiednie sadzonki ( kierowałem się tym,
że kupaż tych odmian przynosi podobno dobre rezultaty)

Na sam koniec nadmienię że mieszkam w Czeladzi woj. ślaskie
Pozdrawiam i dziękuję za każdą poradę.

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 12:40 
Ekspert
Ekspert

Witaj. Też zacząłem w tym roku i do fachowca mi daleko, ale napiszę Ci co sądzę:
O sposobie nawożenia w kolejnych latach możesz poczytać w necie w na wielu stronach, ale musisz wiedzieć, że w pierwszym roku jest najważniejsze właściwe przygotowanie gleby przed sadzeniem, głownie jej odkwaszenie i odpowiednio wcześniejsze nawożenie organiczne(obornik kompost). Ważne jest również samo sadzenie, odpowiednio głębokie, na podkładzie z kompostu, ( ja sadziłem na dobrze przerobionym oborniku). Chyba coś żle zrozumiałeś z tym cięciem. W pierwszym roku po posadzeniu sadzonkę powinno się prowadzić na jeden pęd przy paliku, z którego należy systematycznie usuwać odrosty bpczne tzw "wilki". Cięcie pędu na długość 3-5 pąków dokonuje się póżną jesienią, po opadnięciu liści, kiedy łoza jest dobrze zdrewniała (a nie teraz). Obcięcie teraz stożków wzrostu spowoduje rozwój niższych pąków i łoza zacznie się krzewić (coś takiego powinno nastąpić dopiero wiosną przyszłego roku. Nie bardzo wiem co powiedzą fachowcy na to jak postępować w tej sytuacji. Ja bym usuwał odrosty(pozostawiając tylko najwyższy), póżną jesienią przyciąłbym tak jak pisałem wyżej. Na zimę przycięte sadzonki należy okryć luyżną ziemią.Proponuję otwórz sobie na tej stronie Top 10 i tam znajdziesz odpowiedz praktycznie na wszystkie Twoje pytania-powodzenia.

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 13:23 
Ekspert
Ekspert

Proponuję zobacz również tu http://www.winnica.golesz.pl/

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 13:25 
Ekspert
Ekspert

a tu jest chyba najkrócej http://www.winorosl.pl/index.php?option ... e&SubMenu= :D

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 16:57 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Chyba coś żle zrozumiałeś z tym cięciem. W pierwszym roku po posadzeniu sadzonkę powinno się prowadzić na jeden pęd przy paliku, z którego należy systematycznie usuwać odrosty bpczne tzw "wilki".

W pierwszy roku po posadzeniu jest zasada, że prowadzi się na 2 pędy żeby wybrać na następny rok mocniejszy. No ale jak prowadzisz na 1 pęd to nie jest wielki błąd. Natomiast usuwanie pasierbów, jak je nazywasz wilków, na takim pojedynczym pędzie to już baaardzo poważny błąd. Ich się nie usuwa tylko skraca najlepiej za drugim liściem.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2006, 19:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]Natomiast usuwanie pasierbów, jak je nazywasz wilków, na takim pojedynczym pędzie to już baaardzo poważny błąd. Ich się nie usuwa tylko skraca najlepiej za drugim liściem.

Czy możesz mi wyjaśnić bliżej, dlaczego wyłamywanie pasierbów (zamiast ich skracania ) uważasz za baaardzo poważny błąd?

PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2006, 20:42 
Kiper
Kiper

Bo w przypadku wyłamywaniania pasierbów może dojść do przedwczesnego rozwoju pąków zimowych.A szkoda by było bo to z nich właśnie z w nastepnym roku maja sie rozwinąć latotorośle(z płodnych oczek to nawet takie z gronami :) )
Pozdrawiam

Piotrek

PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 09:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Bo w przypadku wyłamywaniania pasierbów może dojść do przedwczesnego rozwoju pąków zimowych.A szkoda by było bo to z nich właśnie z w nastepnym roku maja sie rozwinąć latotorośle(z płodnych oczek to nawet takie z gronami :) )
Pozdrawiam

Piotrek

Tak zgoda. Tyle tylko, że po pierwszym roku, po posadzeniu, praktycznie cała latorośl "idzie pod nóż". Zostają jedynie 2-3 najniżej położone pąki.Więc?

PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 16:30 
Ekspert
Ekspert

Więc jak będą "gołe" czyli wyłamiesz pąk główny który pierwszy się wypuści, i jeszcze 2 zapasowe to co Ci zostanie?? Możesz jeszcze być dobrej myśli że nie wyłamałeś wszystkich tylko pamiętaj, że pąki zapasowe rozwijają sie 2 tygodnie później niż główny, a miesiąc później drugi.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 03:47 
Kiper
Kiper

Heniek napisał:
Cytuj:
Więc jak będą "gołe" czyli wyłamiesz pąk główny który pierwszy się wypuści, i jeszcze 2 zapasowe to co Ci zostanie?? Możesz jeszcze być dobrej myśli że nie wyłamałeś wszystkich tylko pamiętaj, że pąki zapasowe rozwijają sie 2 tygodnie później niż główny, a miesiąc później drugi.

W takim razie ja mogę zakładać winnice od nowa i rok mam w plecy... :cry: :cry: :cry:

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 15:05 
Ekspert
Ekspert

Wyłamanie pasierba, nie oznacza wyłamania pąka ( no chyba że ktoś "orze" do martwicy). Uważam również że wyłamanie pasierba nie jest rónoznaczne każdorazowo z rozwojem pąka przy nim. Zdecydowanie bardziej na rozwój pąków bocznych wpływa skracanie łozy. Myślę Heniu że niepotrzebnie tak nastraszyłeś Paganiniego :D

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 17:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Wyłamanie pasierba, nie oznacza wyłamania pąka ( no chyba że ktoś "orze" do martwicy).

Zgadza się oczka z pąkami wtedy nie wyłamiesz, chyba że bardzo brutalnie to zrobisz i uszkodzisz go mechanicznie.

[quote="kapitan"]Uważam również że wyłamanie pasierba nie jest rónoznaczne każdorazowo z rozwojem pąka przy nim.

Praktycznie jest równoznaczne. A jeszcze jak i te wyłamiesz to będziesz miał to o czym wyżej pisałem.

Acha "przedwczesne" pędy wybijające w węzłach latem, co jest normalne dla winorośli, mimo wszystko nazywają się jednak pasierbami.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 19:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Heniek"]
Praktycznie jest równoznaczne. A jeszcze jak i te wyłamiesz to będziesz miał to o czym wyżej pisałem.
Heniek

Wyłamuję od wczesnej wiosny pasierby u kilkunastu odmian ( kilkadziesiąt sadzonek) i żadna łoza, która ma pąk wierzchołkowy nie rozwnęła pąka bocznego. Ostatni raz sprawdziłem to dzisiaj po napisaniu wcześniejszego postu. Chyba mam zaczarowane sadzonki. Co innego łoży pozbawione pąka wierzchołkowego ( ale to normalne). Wg mnie pęd przedwczesny, to pęd rozwinięty z pąka zimowego- możliwe że coś pomyliłem.

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Jestem ciekaw jakie spostrzeżenia nt wpływu wyłamywania pasierbów( szczególnie w pierwszym roku po posadzeniu) na rozwój pąków bocznych mają inni. Paganini , jak to jest z Twoimi sadzonkami?

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 20:28 
Kiper
Kiper

Jakie spostrzeżenie? Porosły jak diabli...mają niektóre ponad 3 metry wysokości.
P.S. prosze o nie tytułowanie mnie Paganini :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1