Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 17:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 11:59 
czeladnik
czeladnik

Witam Was,

W kwietniu wsadzałem sadzonki Regenta kupione w Winnicy Golesz.
Przyjęły się elegancko i ku mojemu zaskoczeniu na każdej sadzonce pojawiły się 2-3 zawiązki kwiatostanów które jak nic lada dzień będą chciały kwitnąć:)
Planowałem dopiero w drugim rokupozwolić na jedną kiść/sadzonkę do spróbowania a tu niespodzianka...

Co z tym fantem zrobić?
Chyba powinienem się ich pozbyć aby nie obciążąć młodej sadzonki?

Tak więc - w którym momencie się pozbyć tych kwiatostanów i jak - wyłamywać / uciąć sekatorem jak pędy?

PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 12:24 
Ekspert
Ekspert

...ale to już było... ;)

Uszczykuj kwiatostany, jak tylko można to zrobić bez uszkadzania latorośli - czyli w miarę szybko. Niech rozbudowują najpierw korzenie.

PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 12:26 
czeladnik
czeladnik

Ok, czyli najdelikatnij jak się da i najwcześniej jak się da, tak? Nie czekać do kwitnienia...?

PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 12:32 
Kiper
Kiper

Też takie coś mam na kupionych z Lanckorona. Ja tam nie mam wątpliwości, te sadzonki są tak słabe, że nic a nic mnie nie kusi na zostawianie kwiatostanu :D Będę się cieszył jak do zimy się zakorzenią :P

Jednak gigantyczna różnica jest między tymi szczepionymi gołokorzeniowymi a takimi ukorzenionymi sztobrami :)

Chociaż kupiłem rok temu dwie w doniczce z Cybini nieszczepione i w niczym nie ustępowały we wzroście tym szczepionym, ale tam było widać wyraźnie, że to nie świeżo ukorzeniona łoza, tylko to faktycznie rosło w tej doniczce i korzeń ją wypełniał :) A tym razem to ziemia się rozsypała i było widać, że to świeżo ukorzeniona łoza :D

PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 12:54 
czeladnik
czeladnik

Myślę że nie ma jednej odpowiedzi a temat korzeni.

Ja kupiłem "gołe" z korzeniami ok 20cm.
Mój teść za to kupił w doniczkach i okazało się że korzenie może miały max 5cm...

PostNapisane: środa, 30 maja 2012, 13:39 
Kiper
Kiper

Xellos napisał(a):
Też takie coś mam na kupionych z Lanckorona. Ja tam nie mam wątpliwości, te sadzonki są tak słabe, że nic a nic mnie nie kusi na zostawianie kwiatostanu :D Będę się cieszył jak do zimy się zakorzenią :P

:D

Też kiedyś się skusiłem na te z Lanckorony - powiem szczerze - o niebo lepsze są moje z tegorocznego ukorzeniania niż tamte. Rok masz w plecy.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 15:44 
Kiper
Kiper

To jeszcze nic... :(

Mój kot wyłamał z jednej sadzonki cały przyrost. Zastanawiam się czy to już koniec... :evil: Te sadzonki są jednooczkowe i jak sam piszesz - słabe.

Czy z takiej świeżo ukorzenionej łozy po wyłamaniu przyrostu, wybije pąk zapasowy czy nie ?

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 16:22 
Kiper
Kiper

Wszystko zależy czy mają już odpowiednio silne korzenie czy nie. Jeżeli cały materiał zapasowy ukorzenionej łozy poszedł na wytworzenie latorośli, która się wyłamała, a nie ma jeszcze mocnych korzeni to nic z tej sadzonki nie będzie.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 17:28 
Ekspert
Ekspert

To samo nieszczęście spotkało jedną sadzonkę z powodu mojego psa. Poczekam czy sadzonka przetrwa, czy coś zielonego jeszcze puści. Co ciekawe miejsce gdzie wyłamane zielone jest aż mokre, dziwne, że aż tak idą soki, bo korzonki były marne.

A w zeszłym roku pies odgryzł mi cały dwuletni krzew tuż nad korzeniem. Czyli Pies i kot największym nieprzyjacielem winorośli :lol:

PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 19:20 
nowicjusz
nowicjusz

jestem również wysoki amator w zeszłym roku posadziłem sadzonki a w tym już jest klikanaście kwiatostanów winorosli i pytanie jest czy mam pozwolić jej zwyczajnie kwitnac ?
czy tez powycinac kwiatostany - nadmieniam że rozrasta się bujnie - odmiana Ontario a drugiej nie pamietam :) musialbym zerknac na roslinke :)
ale obie chcą dać owoce
po pierwszym sezonie byly przyciete na wiosne nie łzawily jedna na 10 oczek druga na 4 oczka

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2012, 15:03 
Kiper
Kiper

Moim zdaniem kilkanaśćie kwiatostanów to ciut za dużo jak na tak młodą roślinę :D

Sajko71 a ja patrzę na co innego, czy z miejsca wokół rośliny znika woda po podlaniu :P Na razie znika, widać, że pije. Specjalnie podlewam szerzej również miejsce wokół gdzie nic nie ma, jest czysty grunt, i widać że woda znika przy roślinie. Ale czy coś puści :roll:

PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2012, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Xellos, a nie myślisz, że woda znika, bo ziemia wokół korzeni jest świeżo wzruszona od niedawnego sadzenia, wiec szybciej wsiąka ?

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 13:39 
Kiper
Kiper

Akurat pod te nasadzenia wykopałem doły i wymieniłem ziemię. Więc wokół też jest wzruszona :)

Na razie i tak się nie przekonamy bo przy takich temperaturach jak teraz...to co by tam miało wybić :P

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 18:31 
Ekspert
Ekspert

Też u siebie wykopałem doły, przemieszałem ziemię z kompostem, obornikiem i ziemią kwiatową a na wierzch na to poszły sadzonki, a u kolegów sadzonki tych samych odmian poszły w lichą ziemię, za kilka lat poobserwuję jakie będą różnice w owocowaniu.

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 19:15 
czeladnik
czeladnik

Odnośnie kwitnących jednoroczniaków jeśli bardzo korci was żeby dopuścic je do owocowania to zostawcie po jednym kwiatostanie ale tylko na silniejszych roślinach zaraz po przekwitnieniu kiedy już uwidaczniają się jagody skróccie je o połowę lub 2/3 nie obciąży to tak bardzo roślin a może skubnąc pierwszych jagód.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1