Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ph powyżej 7.5
PostNapisane: sobota, 8 października 2005, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

Witam na forum!
Dzisiaj zmierzyłem ph gleby przy Cascade i okazało się że próbka gleby wskazuje ph 7.5 . Wcześniej na forum poruszałem temat "pryskać czy nie" I okazuje się że zasadniczo chorba mojej winorośli Cascade spowodowana jest nieodpowiednim ph. Z tego co mi jest wiadome, to ph dla winorośli winno wynosić od 5.5 - 6.0. Dowiedziałem się na forum że problem chorowania krzewu może być spowodowany chlorozą . Czy rzeczywiście tak jest?
Na pewno do gleby powinienem dodać torfu ale ile mniej więcej. Jeżeli to będzie torf o ph np.4-5 to czy wystarczy 20 l.Ktoś pisał o siarczanie amonu.Nigdy tego nie stosowałem. Czy to jest bezpieczne w użyciu Jak myślicie czy radykalnie zmieni się ph. Oczywiście metodą prób i błędów dojdę do tego, ponieważ mam kwasomierz. Zastanawiam się co powinienem w kolejności zrobić związku z tą chorobą - chlorozą i na pewno mączniakiem prawdziwym.
Czy poczekać aż wszystkie liście opadną i wykonać dwukrotny oprysk np. siarkolem extra wp 80 i spryskać również powierzchnię gleby tym samym środkiem. Liście oczywiście spalić lub wyrzucić do pojemnika na śmieci. Następnie dać torf. Dobrze było by dać obornik lub kompost. No tak ale kiedy dać obornik. Po pierwsze muszę zmienić ph na bardziej kwasowe i przede wszyskim zabezpieczyć krzew przed grzybem i leczyć z tej chlorozy
Zdjęcie Cascade na zaprzyjaźnionym forum.
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8666
Niestety Cascade wygląda żałośnie w tym roku jak nigdy jedno grono i to zniszczone popękane w ogóle nie można spożyć.

PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 10:24 
Kiper
Kiper

Pytania dodatkowe:
Jaki rodzaj gleby
Ilu letnie krzaki
Jakie pH ziemi pod trawnikiem
Jakie nawożenia i/czy wapnowania przeprowadzałeś ostatnio [ostatnie 2 lata]

PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 22:50 
nowicjusz
nowicjusz

Tyczy się tylko krzewu cascade który rzekomo choruję na chlorozę. Według mnie, to opanował go też mączniak prawdziwy.

ad1 raczej piaski na skarpie
ad2 7 lat
ad3 dokonam pomiaru ale krzew nie rośnie na trawniku
ad4 nawożenie głównie kompostem i trochę azofoską w minionym roku.

Dziękuję za zainteresowanie się tym problemem.

PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 06:09 
Kiper
Kiper

Hm, bo tak się zastanawiam skąd wziął się u Ciebie taki wysoki odczyn. Na piaskach takie zjawisko ?
Ale nic. Pytałem się o wiek i o trawnik bo w przypadku twojego 7 letniego krzewu korzenie sięgają daleko od pnia [w tym i pod trawnikiem]. Domniemam że próbke gleby brałeś z miejsca tak 0,5 m od pnia ?
Jak pH pod trawnikiem jest takie samo to teraz na jesieni zastosował bym [pod krzaczek i tak z 3 m na około] nawóż z mikroelementami i siarczan potasu. Proponowane zawozy:
Mikrokompleks - nawóż magnezowy z mikroelementami
Rosasol K - naw. wieloskładnikowy z b. dużą zawartością potasu i mikroelementami.
A siarczan potasu to siarczan potasu :)

Strefa czasowa: UTC + 1