Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 14:24 
Ekspert
Ekspert

Hola hola koleżanki i koledzy.!
Jak żyję większej głupoty nie słyszałem, jak pakowanie glebogryzarki w perz !!! No chyba, że ktoś chce go rozmnożyć i mieć trawnik :twisted: :twisted: :twisted:
Perz należy albo zwalczyć środkiem chwastobójczym, albo urzyć wideł amerykańskich i przekopać całą działkę i ręcznie go wybrać.
Nikodem:
Cytuj:
Ja rozumime tę ideę pocięcia perzu i rozperzenia... ale liczę jednak na to, że regularne gryzanie przyniesie efekty. Zobaczymy, sam jestem ciekawy na ile to będzie skuteczne.

Skoro rozumiesz tę ideę to na co Ty liczysz ??? :roll: :roll: :roll:
Na morele z kopca ?
Dobrze przeczytajcie, tu jest cała prawda o perzu i glebogryzarce:
http://www.farmer.pl/_/Archiwum/2006/Nr ... &catId=162

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 14:48 
nowicjusz
nowicjusz

witam
nie mam jeszcze praktyki w winnicy ale wiem ze tak jak mówił przedmówca albo chemia albo troche pracy i trzeba to wyrwać i wynieść z miejsca gdzie nie chcemy potem wyschnie i zrobimy sobie ognisko
pozdro

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 15:22 
Kiper
Kiper

Oczywiście zgadzam się z Wami, że rozwiania idealne w stylu herbicydy lub wybranie perzu widłami byłoby najlepsze. Poza tym zwróćcie uwagę, że w Magazynie Farmer, który podaje posy opisują walkę w perzem przed uprawą, natomiast w uprawie winorośli, w międzyrzędziach możemy sobie jeździeć glebogryzarką do skutku. Jak widać Leszek_B radzi sobie dobrze w ten sposób i ja też na to liczę (posy: z moreli z kopca też bym się ucieszył :lol: ).
posy - czy Ty masz jakieś doświadczenia w tej kwestii? Podziel się z nami!
Pozdrawiam, Nikodem

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 17:09 
Kiper
Kiper

Cytuj:
W bezwietrzny dzionek , spedzę całą rodzinke i połowę rodu sąsiedzkiego( około 6 osób).Po 3 osoby z każdej strony szpaleru winorośli uzbrojone w pasy foli osłaniające winorośla.A w środku ja opryskująca perzowisko.

Jeżeli chodzi o zniszczenie samego perzu to można zastosować graminicydy niszczące tylko jednoliścienne np. Targa, Fusilade.

Jeżeli chodzi zaś o sprawę perz a glebogryzarka to rzeczywiście można go na glebogryzarce zawlec na pole jeżeli np. zglebogryzarkujesz pole a potem posiejesz na nim coś i będzie sobie nie ruszane rosło np. do jesieni. Częste uprawianie mechaniczne gleby = częste cięcie kłączy i niszczenie części nadziemnej zmusza perz do ciągłego regenerowania i w pewnym momencie perz nie da już rady regenerować. Kiedyś kilkukrotne w ciągu roku przeorywanie pola, jak się tylko perz zazielenił, było podstawową walką z tym chwastem.

J

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 18:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Hola hola koleżanki i koledzy.!
Jak żyję większej głupoty nie słyszałem, jak pakowanie glebogryzarki w perz !!! No chyba, że ktoś chce go rozmnożyć i mieć trawnik :twisted: :twisted: :twisted:

Posy może i masz rację. Ja jednak (i jak mniemam parę innych osób) jeżdzę jak głupek po winnicy glebogryzarką i na razie mam czarno - bynajmniej nie przed oczami. Kręgosłup mam słaby i od wideł amerykańskich stronię. :lol:

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 18:45 
Ekspert
Ekspert

Może i ta Wasza glebogryzarka i ma jakiś sens, ale musicie bardzo często nią pracować. Ja myślę raczej o pozbyciu się perzu raz a porządnie. A Wasze metody są dobre na ok 2 tygodnie w zależności od pogody.
I zawsze po glebogryzarce pozostanie pewna ilość kłączy perzu z oczkami wypuszczającymi następne kłącza i nowe liście i tak do usr... śmierci.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: wtorek, 23 maja 2006, 20:23 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="posy"]Może i ta Wasza glebogryzarka i ma jakiś sens, ale musicie bardzo często nią pracować. Ja myślę raczej o pozbyciu się perzu raz a porządnie. A Wasze metody są dobre na ok 2 tygodnie w zależności od pogody.
I zawsze po glebogryzarce pozostanie pewna ilość kłączy perzu z oczkami wypuszczającymi następne kłącza i nowe liście i tak do usr... śmierci.

Bardzo często to u mnie co 4 tygodnie i jakoś winorośl to lubi a dodatkowo mam glebę o podłożu gliniastym a po takiej uprawie to podczas okrywania ziemią na zimę wszystko na 15 cm w głąb było bez kłączy i innych części roślinnych, ale jak ktoś woli widły ... to mnie to nie szkodzi. 7 arów obrabiam przy pomocy około 2 litrów paliwa, a przy okazji na wiosnę rozdrabniam obornik wysypany w międzyrzędzia, a teraz wysypuję trawę po kosiarce i to glepogryzarką po wysuszeniu. Dla mnie jest ekstra, a i winorośla są zadowolone :lol:

PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 11:39 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]Swoją drogą grabi i wideł na pow. paru arów w walce z perzem i jednoczesnie przy innych opowiązkach nie tylko w winnicy - nie wyobrażam sobie. :(

Wczoraj zagadał mnie sąsiad jak jechałem z pługiem i broną "na perz" i powiedział, że najlepszy jest kultywator stosowany wielokrotnie. Faktycznie pole ma bez zdźiebełka a wiem, ze nie stać go na opryski. Na początku trzeba jechać powoli i delikatnie wyciągać na powierzchnię a po 2-3 razach można sobie pozwolić na szybszą jazdę. Twierdzi, że na dobrze uprawionej ziemi wystarczy drapać 2 razy w roku i uważa, że glebogryzarka jest bardzo pracochłonna i za droga w eksploatacji poza tym nie wyciąga większości perzu na powierzchnię.

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 12:01 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]Swoją drogą grabi i wideł na pow. paru arów w walce z perzem i jednoczesnie przy innych opowiązkach nie tylko w winnicy - nie wyobrażam sobie. :(

Wczoraj zagadał mnie sąsiad jak jechałem z pługiem i broną "na perz" i powiedział, że najlepszy jest kultywator stosowany wielokrotnie. Faktycznie pole ma bez zdźiebełka a wiem, ze nie stać go na opryski. Na początku trzeba jechać powoli i delikatnie wyciągać na powierzchnię a po 2-3 razach można sobie pozwolić na szybszą jazdę. Twierdzi, że na dobrze uprawionej ziemi wystarczy drapać 2 razy w roku i uważa, że glebogryzarka jest bardzo pracochłonna i za droga w eksploatacji poza tym nie wyciąga większości perzu na powierzchnię.

Pozdrawiam
Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1