Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2013, 14:27 
Ekspert
Ekspert

lecho napisał(a):
W ostatni wtorek spadł deszcz i nazajutrz popękały Wiking i Krasotka i to w 100%. Dobrze, że połowa gron z tych odmian została wcześniej zjedzona.

Wiking u mnie też pęka, Krasotki nie sprawdzałem bo dopiero się przebarwia, przynajmniej tak mi się wydawało - muszę dokładniej sprawdzić. Twoja dojrzała już w gruncie? U mnie dojrzewanie w tym roku trochę jest opóźnione, ale żeby aż taka różnica była :)

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 05:32 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
dziadek2 napisał(a):
Twoja dojrzała już w gruncie? U mnie dojrzewanie w tym roku trochę jest opóźnione, ale żeby aż taka różnica była

Sporo osób już u mnie było i wszyscy byli tym również zaskoczeni - widać taka specyfika miejsca, w którym mieszkam.
Ostatnio potwierdził to również Marcin - tydzień temu kiedy mnie odwiedził stwierdził, że u niego pod folia Nizina była na takim samym etapie wybarwiania jak u mnie w gruncie.
A najdziwniejszą rzeczą jest to, że spękania na jagodach Krasoti i Wikinga zaschły a nie spleśniały tak jak w latach ubiegłych. Nie ma na nich również much ani os więc ostatnie grona wiszą dalej.

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 09:34 
nowicjusz
nowicjusz

FVKz 9 -1 - odmiana bezpestkowa, różowa, pierwszy rok owocowania, w chwili gdy dojrzała i można ją było konsumować w 70 - 80% niestety popękała. W tym sezonie w mojej mini winniczce owocuje ponad 30 odmian deserowych i FVKz 9 - 1, jako jedyna na razie popękała.

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 11:56 
Ekspert
Ekspert

lecho napisał(a):
Sporo osób już u mnie było i wszyscy byli tym również zaskoczeni - widać taka specyfika miejsca, w którym mieszkam.
Ostatnio potwierdził to również Marcin - tydzień temu kiedy mnie odwiedził stwierdził, że u niego pod folia Nizina była na takim samym etapie wybarwiania jak u mnie w gruncie.
A najdziwniejszą rzeczą jest to, że spękania na jagodach Krasoti i Wikinga zaschły a nie spleśniały tak jak w latach ubiegłych. Nie ma na nich również much ani os więc ostatnie grona wiszą dalej.

Sprawdziłem Krasotkę i faktycznie bardziej wybarwione jagody można już nawet zjeść, ale w smaku szału na razie nie ma - trzeba jeszcze trochę poczekać

Obrazek

Za to Nizina u mnie w gruncie to w tym roku chyba w grudniu dojrzeje

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 12:54 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):

Za to Nizina u mnie w gruncie to w tym roku chyba w grudniu dojrzeje

Tak to z nią jest. Pod osłoną dopiero lekko wybarwiona.

PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 08:34 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Miałem piękne grona na Wostorg muskatnyj, ale niestety u mnie silnie pęka w gruncie.
2 krzewy - po jakies 3-4kg na każdym, od momentu mięknięcia jagód, trzy razy podadało, i po każdym opadzie pękanie. poobrywałem popękane jagody, bo zaczynały pleśnieć. Liczyłem że będzie co pojeść bo zapowiadało się naprawdę miło.... tym bardziej że pierwsze owocowanie po zasadzeniu. Została 1/3 owoców, pestki zaczynają sie przebarwiać więc jeszcz kilka dni ze słońcem i może juz resztki dojrzeją do 15.09.2013, mam pytanie czy to jest normalne u tej odmiany?

timur - również delikatnie pęka u nasady przy ogonku, ale nie pleśnieje. (również w gruncie).
pozdr

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 12:48 
Ekspert
Ekspert

U mnie mam 2 małe gronka kontrolne na Wostorgu M. i dziś lekko pękło kilka jagód na czubkach ale on już dobrze gotowy jest więc jak w tej fazie ma skłonność to do przeżycia. W smaku mocno przypomina sklepową Italie (dobrze dojrzałą, bursztynową) czyli lekki aromatyczny muskat ale jest bardziej chrupki (może przez susze).

Inną odmianą którą popękała jest Viking pod osłoną i w dodatku jest mocno podatny na sz.p. (nawet latorośl wcina).

Obrazek

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 14:00 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):

Inną odmianą którą popękała jest Viking pod osłoną i w dodatku jest mocno podatny na sz.p. (nawet latorośl wcina).

Odmiany o skłonnościach do pękania trzeba sadzić w środkowej części tuneli i nie podlewać. Posadzone przy ścianach czasami bardziej pękają niż w gruncie. Wynika to z tego, że po powłoce tunelu spływa w jedno miejsce, w trakcie deszczu, znaczna ilość wody opadowej. Systemy korzeniowe blisko posadzonych krzewów bez problemu sięgają po te zasoby.

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Tak i u mnie rośnie przy ściance (dodatkowo ciemniej i wilgotniej tam jest).

Ja się go nie będe prosił o normalne owocowanie ... szpadel! Jest pełno innych odmian.

PostNapisane: czwartek, 12 września 2013, 07:22 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Tak i u mnie rośnie przy ściance (dodatkowo ciemniej i wilgotniej tam jest).

Ja się go nie będe prosił o normalne owocowanie ... szpadel! Jest pełno innych odmian.

U mnie też rośnie przy ścianie tunelu, ale udało się zebrać całkiem fajne grona. Na niektórych jagodach wystąpiły niewielkie pęknięcia na końcówkach ale nie miało to istotnego znaczenia dla jakości plonu. Jak na stwierdzone skłonności do "groszku" ładnie się zapylił i naprawdę jestem z niego zadowolony. Zachowuje swoje miejsce :).

PostNapisane: sobota, 14 września 2013, 15:30 
Kiper
Kiper

Świetny widok zastałem dzisiaj idąc zbierać grona. Arkadia, która dojrzała już z tydzień temu popękała w 40%, Gelios w 90%, Nadieżda A. w 30% i kilka jagód na Błagowiesti i Piersikowym. Żałuję, że nie zerwałem Arkadii przed deszczami, ale chciałem posmakować jagód troszkę przetrzymanych. Wiosną wszystkie korzenie podpowierzchniowe idą do wycinki, nie ma sensu pędzić nimi krzewów kosztem pękania jagód. Przynajmniej w przypadku krzewów młodszych niż 5 lat.

PostNapisane: niedziela, 15 września 2013, 09:47 
przedszkolak
przedszkolak

Gdzieś wyczytałem ,że Polar ma genetyczną skłonność do pękania.

-- niedziela, 15 września 2013, 10:47 --

Gdzieś wyczytałem ,że Polar ma genetyczną skłonność do pękania.

PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2013, 20:54 
Kiper
Kiper

Arkadia przed deszczem
Obrazek
i po:
Obrazek

PostNapisane: wtorek, 15 października 2013, 05:04 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
...Wiosną wszystkie korzenie podpowierzchniowe idą do wycinki, nie ma sensu pędzić nimi krzewów kosztem pękania jagód. Przynajmniej w przypadku krzewów młodszych niż 5 lat.

Jesteś pewny, że to pomoże w zapobieganiu pękania owoców?

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 15 października 2013, 15:50 
Kiper
Kiper

Korzenie pójdą w głąb ziemi, a tam wahania wilgotności są mniejsze niż przy powierzchni i deszcze nie będą powodowały intensywnego napływu wody do jagód. U mnie na piasku wierzchnia warstwa szybko przesycha.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1