Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 września 2011, 11:27 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Właśnie wróciłem z Francji gdzie byłem zatrudniony przy zbiorze winogron. Tam też zaraziłem się uprawą winogrona. Właśnie z Francji przywiozłem kilkanaście pędów wyciętych z pola. Według właściciela winnicy coś takiego można posadzić w Polsce, dokładnie jednak nie wiem jak to zrobić, gdyż ów gospodarz rozmawiał tylko w języku francuskim. Moje pytanie brzmi co teraz zrobić z tymi pędami, szczepić , czy sadzić w ziemię, gdzie i kiedy to zrobić. Proszę o pomoc. Mariusz

Ps. Mam też 3 sztuki młodych, szczepionych wykopanych razem z korzeniami. Cz takie nadają się teraz do posadzenia na działce?

PostNapisane: niedziela, 25 września 2011, 14:50 
mistrz
mistrz

smile75 napisał(a):
Ps. Mam też 3 sztuki młodych, szczepionych wykopanych razem z korzeniami. Cz takie nadają się teraz do posadzenia na działce?

To nawet u nas za wcześnie na wykopki i przesadzanie a we Francji to prawie środek okresu wegetacyjnego więc trochę lipa z tymi sadzonkami, za dobrze im nie wróże.
Co do ukorzeniania zielonego ja osobiście mam mieszane uczucia :lol:
Prawdopodobnie to co przywiozłeś z Francji nie dojrzeje Ci nigdy w PL

Poczytaj, poproś, popytaj kolegów na forum a ktoś Cię wspomoże sadzonkami czy sztobrami odmian do uprawy w Polsce (oczywiście we właściwym na to czasie) :D

PostNapisane: wtorek, 27 września 2011, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. 3 sadzonki ktore mam sa ukorzenione, a reszta nie jest zielona tylko zdrewniale pedy. Co teraz posadzic do gruntu, szczepic na innych jakie mam na dzialce czy jak slyszalem do piasku. Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 27 września 2011, 18:11 
Ekspert
Ekspert

Sadź do gruntu na stałe miejsce od razu. Po pierwszych silniejszych przymrozkach obsypiesz kopczykami tak do 30-50 cm i spokojnie dotrwają do wiosny.

Zdradź nam, co to za odmiany, bo może faktycznie być problem z dojrzewaniem, a wtedy tylko do tunelu foliowego będą się nadawać.

Co do szczepień, to temperatury są już za niskie na szczepienia zielone, a na zdrewniałych szczepieniach, to ja się nie znam.

Jeszcze jedno. Wpisz w profilu swoją lokalizację, bo taki tu mamy zwyczaj i łatwiej się coś doradza, jak wiemy, czy krzaki będą rosły w Lubuskim, czy na Suwalszczyźnie.

Edit:
Pędy wycięte z pola możesz spróbować posadzonkować, ale nie wiem, czy przetrwają. Będziesz musiał im zapewnić jasne miejsce, gdzie temp. nie spada poniżej 0 (żeby nie zmarzły) i nie wzrasta powyżej 5 st.C (żeby wymusić spoczynek zimowy i drewnienie). Może dotrwają do wiosny i jednocześnie zdrewnieją chociaż na 2-3 oczka.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 11:44 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. A więc tak 3 sztuki szczepionych są już posadzone w gruncie na działce i oby zbyt szybko przymrozki nie złapały. A resztę włożyłem w dużą donicę i podlewam ukorzeniaczem w płynie. Gdzie postawić taką familię aby wytrzymała do wiosny? Pozdr.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem "taki" import pędów powinien być zabroniony. Z całą surowością powinny być karane takie pomysły. Jeśli filoksera kiedyś opanuje nasz kraj to właśnie dzięki takim eksperymentom.
Amator nieznający tematu, pędy niewiadomego pochodzenia, nieszczepione sadzonki, słomiany zapał, porzucony krzew z rozwijającą się i niekontrolowaną populacją filoksery.
Miejmy nadzieję że nasze zimy unicestwią szybko te i im podobne roślinki! :evil:

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 18:09 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Moim zdaniem "taki" import pędów powinien być zabroniony. Z całą surowością powinny być karane takie pomysły. Jeśli filoksera kiedyś opanuje nasz kraj to właśnie dzięki takim eksperymentom.
Amator nieznający tematu, pędy niewiadomego pochodzenia, nieszczepione sadzonki, słomiany zapał, porzucony krzew z rozwijającą się i niekontrolowaną populacją filoksery.
Miejmy nadzieję że nasze zimy unicestwią szybko te i im podobne roślinki! :evil:

Całowita zgoda , ale jeden zasadniczy warunek ,że to dotyczy także : Niemiec, Czech, Słwacji , Ukrainy, itd :mrgreen: :!:

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 19:21 
Kiper
Kiper

Chcialbym sie doweidziec czy byl kiedykolwiek w Polsce Reblaus-mszycawinnicza.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 21:57 
nowicjusz
nowicjusz

alkor napisał(a):

Mam nadzieje że przetrwają, a jeśli to zrobią i będą zarażone to cała ta zaraza dotknie Twoją plantację...
Dziwne masz podejście. Po czym wnosisz że te pędy są niewiadomego pochodzenia. Pochodzą od właściciela winnicy starszej pewnie niż Ty. Także jeśli byłoby coś nie tak to nie dawałby tych pędów.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Ale wiesz co to jest filoksera? Poczytaj toche o niej a poźniej wierz ludziom ...
Tak że to że źle życzysz tutaj kolegom może konkretnie odbić się na Tobie

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 22:10 
nowicjusz
nowicjusz

Space99 napisał(a):
Ale wiesz co to jest filoksera? Poczytaj toche o niej a poźniej wierz ludziom ...

To co ja napisałem to jest tylko taka ironia na temat tego co napisał kolega...

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 18:48 
Ekspert
Ekspert

smile75 napisał(a):
Space99 napisał(a):

To co ja napisałem to jest tylko taka ironia na temat tego co napisał kolega...

To co napisałeś utwierdza mnie tylko w tym co napisałem, że nie wiesz o czym piszesz i nie rozumiesz o czym ja pisze.

Zbyszku, na Ukrainie też szaleje filoksera, ale tam nie jeżdżą rzesze przypadkowych pracowników sezonowych nie mających zielonego pojęcia o winorośli i sprowadzających co popadnie, z takim podejściem jak kolega smile75, albo jeszcze gorszym. Kolega przynajmniej zainteresował się trochę tematem skoro tu trafił i czegoś się tu może dowie (pomijając arogancką nonszalancję).

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 19:51 
Kiper
Kiper

W Francji tez grasuje filoksera,czytalem to w nimieckim forum i bylem bardzo zdziwiony
dlaczego nie zostanie cos przedsiewziente. Bezpodkladowe odmiany tylko
do swojego ogrodu daleko od winnic takie jest prawo niemieckie.
Kto lubi ryzykowac i wszy hodowac powinien sam sie po glowie podrapac.
Bez wiedzy morzna tez winogrona hodowac,dlatego poprzez grzeczne
uswiadaminie mozna wiecej osiagnac i przekonac tego pona ktöry
przywiuzl te winogrona z Francji.
Pozdrawiam Georg

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 20:41 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
...Zbyszku, na Ukrainie też szaleje filoksera, ale tam nie jeżdżą rzesze przypadkowych pracowników sezonowych nie mających zielonego pojęcia o winorośli i sprowadzających co popadnie, z takim podejściem jak kolega smile75, albo jeszcze gorszym. Kolega przynajmniej zainteresował się trochę tematem skoro tu trafił i czegoś się tu może dowie (pomijając arogancką nonszalancję).

Michale ,
Import z Francji to pryszcz, w porównaniu do niekontrolowanego importu ze wschodu.
A tam jak sam napisałeś ? filoksera szaleje.
Nasz były kolega ?winnicaekologiczna? nauczył się już rosyjskiego i handluje sadzonkami ze wschodu na alle-drogo
Tam na wschodzie jest zakaz takiego handlu !!!! u nas jeszcze nie !!!!
W uprawie polowej w Polsce ? zagrożenie jest znikome (moim zdaniem), ale pod osłonami jak najbardziej realne.
Mi to nie grozi !?
PS
Ja tylko powtarzam to co wcześniej napisali Myśliwiec i Lisek

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2011, 21:58 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="kuneg"]Sadź do gruntu na stałe miejsce od razu. Po pierwszych silniejszych przymrozkach obsypiesz kopczykami tak do 30-50 cm i spokojnie dotrwają do wiosny.

Zdradź nam, co to za odmiany, bo może faktycznie być problem z dojrzewaniem, a wtedy tylko do tunelu foliowego będą się nadawać.

Witam. Dowiedziałem się iż sadzonki które przywiozłem to jest Gamay
Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1