Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 17:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 17:22 
nowicjusz
nowicjusz

Na wiosnę obcinałem winorośl i kilka "patyków" wrzuciłem do wiaderka z wodą i teraz zaczynaja puszczac korzenie i mam pytanie w związku z tym, czy mogę je teraz juz wsadzic do ziemi, czy raczej do doniczki i spróbować przechować do nastepnej wiosenki i dopiero wtedy wsadzic ?

PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 18:22 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli masz względnie przygotoane miejsce stałe, lub wykopiesz duże dołki
i zaprawisz je dobrą ziemią lub czymś podobnym to sadz na stałe miejsca.
W dużych donicach możesz przechowac do wiosny- wybór należy do Ciebie.

pozdrawiam Roman

PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 18:42 
Ekspert
Ekspert

Jeśli dopiero teraz puszczają, to wsadź je lepiej do doniczek i na zimę wstaw do jakiegoś pomieszczenia gdzie temperatura nie spadnie poniżej 5oC.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 05:53 
Kiper
Kiper

Raczej NIE WZROŚNIE POWYŻEJ 5 st. C; w temp. 5 - 10 st. C to dobrze zimują kaktusy.
Co do pytania zasadniczego to wg mnie sadzić na miejsce i nie katować roślin w doniczkach przez rok. Jak je potrzymasz w cieple przez zimę to w przyszłym roku jako zupełnie nie zahartowane będziesz sadził niewiele wcześniej.

PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 19:37 
Kiper
Kiper

Nie wsadzaj do żadnych doniczek , sadź do gruntu . Oryks ma całkowitą rację . To co radzi Heniek to bezsensowne katowanie roślin .

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Dlaczego bez sensu?
Myślisz, że sadzonki ukorzeniane w czerwcu mają duże szanse na przezimowanie w gruncie ???
Myślisz, że zdrewnieją przed zimą?

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 19 czerwca 2006, 22:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="lisek"]Na wiosnę obcinałem winorośl i kilka "patyków" wrzuciłem do wiaderka z wodą i teraz zaczynaja puszczac korzenie

Jeżeli sztobry zaczęły puszczać korzenie po 3 miesiącach , bo zakładam ,że ciąłeś winorośl najpóźniej do końca marca , to szansa na zdrewnienie jest marna. Właśnie rozsądnym rozwiązaniem jest wysadzenie do dużych doniczek ,ponieważ nagrzana ziemia w obrębie korzeni będzie stymulowała szybszy wzrost. Dodatkowo podczas wczesnych jesiennych przymrozków , które z reguły trwają 1-2 dni można uchronić sadzonki przed zakończeniem wegetacji , chowając je na ten czas do pomieszczenia. Po takich przymrozkach często przez 2-3 tygodnie jest wystarczająco ciepło , aby wegetacja trwała nadal.
Tym sposobem zdrewniała mi na 3 oczka sadzonka V25/20 w pierwszych dniach listopada , kiedy jeszcze w połowie października była zielona w całej rozciągłości :wink:
A z tym "katowaniem" roślin w doniczkach , to Panowie lekko przesadzacie , muszą być tylko odpowiednio duże 10-15l.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Nikt mnie nie przekona do doniczek, bo mam doświadczenie w tym temacie. Sadzonka wsadzona bezpośrednio do gruntu zawsze, powtarzam zawsze da lepsze rezultaty aniżeli przechowana przez rok w doniczce. Oczywiście mówię tu o porównywalnych sadzonkach, tzn ta sama długość i grubość sztobra, bo zataz ktoś mi wyjedzie że u niego jest inaczej.
Ne jestem też przeciwnikiem doniczek, bo sam przetrzymuję sadzonki w doniczkach, ale to są roślinki chodowane z sztobrów jak słomki, więc w ten sposób próbuję je inkubować.

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Nikt mnie nie przekona do doniczek, bo mam doświadczenie w tym temacie.

Posy, nikt Cię nie przekonuje do zakładania winnicy w doniczkach :D
Po prostu czasem musimy coś zrobić inaczej z jakiegoś powodu, lub trzeba
sadzonkę przechować, przetrzymać przez dłuższy czas i wtedy warto ją wsadzić do dużej donicy jak pisze Olmek.

pozdrawiam Roman

PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 06:20 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]Myślisz, że sadzonki ukorzeniane w czerwcu mają duże szansę na przezimowanie w gruncie ???

Myślę , a w zasadzie mam pewność ,że mają większe szansę niż te w doniczkach . Sadzonki w polu spędzą zimę przykryte pod 30 cm kopczykiem ziemi , więc żadne mrozy im nie straszne . A w następnym roku zaczynają wegetację już na stanowisku docelowym co daje nam rok przewagi nad roślinami przechowywanymi w doniczkach . Poza tym ta "zabawa " jesienią związana z chowaniem doniczek z roślinami w dni chłodniejsze ,a później wystawianiem w dni cieplejsze... .
Pomijając już fakt że doniczki powinny być 10 litrowe , jak to proponuje Olmek , czyli przy kilkunastu doniczkach było by to kilkaset kg do przerzucenia , czasem dwa razy dziennie ... to straszna amatorszczyzna .

[quote="Heniek"] Myślisz, że zdrewnieją przed zimą? Oczywiście że tak :!: , bo niby dla czego miały by nie zdrewnieć ?
Chcesz mi powiedzieć że przechowywanie roślin w doniczkach powoduje ich lepsze zdrewnienie ?

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 11:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="zzbycho"]
Pomijając już fakt że doniczki powinny być 10 litrowe , jak to proponuje Olmek , czyli przy kilkunastu doniczkach było by to kilkaset kg do przerzucenia , czasem dwa razy dziennie ... to straszna amatorszczyzna .

Część osób uprawia winorośl amatorsko , więc to amatorszczyzna :lol:
Ale dlaczego zaraz straszna :?: :wink:
Dla mnie osobiście przerzucenie kilku doniczek , nawet dwa razy dziennie nie stanowi problemu. Jak to napisał dziadek2 nikt nikogo nie namawia do zakładania winnicy w doniczkach , ale bywają sytuacje ,że z jakiegoś powodu trzeba kilka sadzonek przechować w ten sposób. Chociażby z chwilowego braku miejsca do wysadzenia na miejsce stałe.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: niedziela, 25 czerwca 2006, 16:08 
nowicjusz
nowicjusz

Zrobiłem to co radzili oryks i zzbycho i wsadziłem od razu do ziemi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za wszystkie za i przeciw :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1