Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pasierby
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 13:10 
czeladnik
czeladnik

Czy to prawda, że liście pasierbów karmią krzak promieniami słońca efektywniej niż liście pierwotne?
Sofi

Tytuł: Re: Pasierby
PostNapisane: niedziela, 14 czerwca 2015, 23:51 
Ekspert
Ekspert

Sofi napisał(a):
Czy to prawda, że liście pasierbów karmią krzak promieniami słońca efektywniej niż liście pierwotne?
Sofi

I cała wiedza o uprawie winorośli, doświadczenia pokoleń winiarzy - poszły ... w cholerę!
Producenci maszyn do obcinania pasierbów - chyba zbankrutują teraz :)

A na poważnie - nic mi nie wiadomo aby wiedza się zmieniła, a wiedza jest taka, że pasierby nie odżywiają gron.

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 05:10 
Ekspert
Ekspert

Pewności nie mam, ale czytałem gdzieś, że w przypadku braku dostatecznej ilości liści coś tam jednak odżywiają
i żeby przesadnie ich nie usuwać w miejscach gdzie nie przeszkadzają.

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 07:27 
Ekspert
Ekspert

No nie wiem, ale...
W zeszłym roku sarny poobgryzały mi bardzo pędy, bardzo i to właśnie pasierby przejęły rolę karmicieli.
Jednak może to jest troszkę co innego. Bo po prostu pasierby przejęły rolę latorośli, która zniknęła.

I ja już o tym pisałam ze dwa razy, ale jednak to przycięcie przez sarny pędów miało wpływ pozytywny.
Grona były większe i jednak zdecydowanie wcześniej kwitły. Choć z tym kwitnieniem, to trzeba by mieć kilka lat z rzędu porównanie bo majowe noce tego roku b. zimne hamowały wegetację.

W tym roku ogrodziłam winorośle sznurkiem ze szmatkami zamoczonymi w smalcu i saren nie było.
I jednak widzę też różnicę w gronach, szczególnie na Biance, grona nie są takie jak zeszłoroczne.

-- poniedziałek, 15 czerwca 2015, 06:35 --

dziadek2 napisał(a):
Pewności nie mam, ale czytałem gdzieś, że w przypadku braku dostatecznej ilości liści coś tam jednak odżywiają
i żeby przesadnie ich nie usuwać w miejscach gdzie nie przeszkadzają.

Też o tym czytałam i postaram się to znaleźć później.

Znalazłam taki tekst, jednak to jeszcze nie jest to o czym myślałam.

Cytuj:
Usuwanie pasierbów

Kiedyś usuwało się wszystkie pasierby, dzisiaj skłaniamy się ku usuwaniu pasierbów przede wszystkim ze strefy owocowania, aby uniknąć zagęszczenia ściany listowia w tej części krzewu. Dzięki temu osiąga się pośrednią poprawę jakości plonu. Pasierby w górnej części pędów można pozostawić, jako, że dobrze nasłonecznione pasierby dzięki eksportowi asymilatów korzystnie wpływają na jakość winogron oraz nagromadzenie rezerwowych substancji odżywczych w zdrewniałych pędach. Pasierby bowiem bardzo wcześnie rozpoczynają eksport asymilatów. Szczególne znaczenie osiągają wtedy, gdy liście wyrastające z pędów głównych są z różnych powodów uszkodzone albo jest ich zbyt mało (choroba, gradobicie, zbyt mocne obrywanie liści).

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 07:32 
czeladnik
czeladnik

jeśli dobrze zrozumiałam - gościu w tym filmiku o tym mówi:
https://www.youtube.com/watch?v=R6Pwy5xGynw
Sofi

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 11:02 
Ekspert
Ekspert

Jeśli nastąpi utrata części latorośli (grad, sarny, mechaniczne uszkodzenie) to od razy zaczynają wybijać kilka ostatnich pasierbów. Jeśli wyłamiecie nadwyżkowe i pozostawicie jeden (zwykle najwyższy) to przejmie on rolę łozy - robi się gruby, wytwarza pąki zimowe itd.
Z pasierbami jest jeszcze ten kłopot że mieszańce zawiązują często tam grona - jeśli tych gron nie usuniecie na wczesnym stadium, najpóźniej w fazie przebarwiania - to są nie rozpoznania, a poziom kwasów w czasie zbiorów mają o wiele wiele wyższy niż "normalne" owoce.
Ja tam usuwam pasierby - nożyce do żywopłotu i równiutko ze szpalerem :)

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 14:12 
Ekspert
Ekspert

Sofi napisał(a):
Sofi

Wg mnie wszystkie liście karmią krzak jednakowo.
Dlatego w poprzednim postcie zapytałem :"skont :mrgreen: masz takie wieści?"
Bo sądzę ,że to pytanie miało jakieś podstawy ??!!!!
Ale jak do tej pory "Sofi" nie odpowiedziała ?
Dajmy jej więcej czasu.
Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 14:16 
czeladnik
czeladnik

Ależ odpowiedziałam podając przy tym link do filmiku, który zainspirował mnie do zadania tego pytania.
Sofi

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 14:21 
Ekspert
Ekspert

Sofi napisał(a):
Ależ odpowiedziałam podając przy tym link do filmiku, który zainspirował mnie do zadania tego pytania.
Sofi

A czy mogła byś to przetłumaczyć lub chociażby streścić.
Nie znam rosyjskiego.
Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 15 czerwca 2015, 15:03 
czeladnik
czeladnik

w filmiku Aleksander omawia jakich zielonych operacji dokonuje na swoich krzakach,
mówi między innymi o pasierbach i o tym, że ich liście intensywnie dostarczają kwiatostanom pokarm z fotosyntezy, intensywniej niż pierwotne, dzięki temu grona są duże a owoce słodsze.
Mówi również, że gdy na krzaczku pojawia się kwiatostan, którego waga przyszłościowo przekraczać może 1,5/2 kg to zostawia na krzaku dodatkowe bezpłodne latoroślą, które mają wspomagać te płodne.
Sofi

-- poniedziałek, 15 czerwca 2015, 16:03 --

właśnie dosłuchałam, że na dwie latorośle płodne z ogromnymi gronami zostawia jedną niepłodną na dokarmienie,
Sofi

PostNapisane: wtorek, 31 maja 2016, 16:08 
czeladnik
czeladnik

Pozwolę sobie odświeżyć wątek, jako, że mam z tymi pasierbami dylemat...

P. Roman Myśliwiec w książce "Uprawa winorośli" w rozdziale pt. "Cięcie pędów syleptycznych (przedwczesnych)" pisze tak:

"Można je wyłamywać, lub tylko skracać. Na krzewach prowadzonych nisko i ciętych krótko, np. w formie bezpiennej krzaczastej, pędy przedwczesne należy bezwzględnie usuwać. Zagęszczają one i tak już mocno zagęszczone latoroślami krzewy. Pędy wyłamuje się w początkowej fazie wzrostu, gdy mają 5-7 cm. Usuwanie zbyt długich pasierbów powoduje duże rany na węzłach i może uszkodzić pąki główne (zimowe). Na krzewach prowadzonych w szpalerach, na pniu średniej wysokości (0,6-0,7 m) pasierby należy usuwać przynajmniej z dolnych części pędów z okolic gron, a pozostałe wystarczy skrócić za 2 lub 3 liściem. Przestrzeń w pobliżu owoców nie powinna być zbytnio zagęszczona".

No i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy usuwać pasierby, czy nie?
Nie ma też ani słowa o tym, czy pasierby odżywiają, czy nie odżywiają gron. Wśród forumowiczów jak widzę także zdania w tej kwestii są podzielone.
Rozumiem, że istotne jest usuwanie pasierbów z latorośli przeznaczonej na owocowanie w roku następnym, aby przyszła łoza była mocna i prosta, oraz z okolic gron, ale czy rzeczywiście istotne jest usuwanie pasierbów z innych miejsc, jeśli łozy i tak będą odcięte po okresie wegetacji?
Dotychczas je usuwałem, ale przy obecnych temperaturach wystarczą 2-3 dni, aby pojawiły się nowe, mocniejsze i większe :shock: i obecnie z braku czasu trochę mi się winorośle pod tym względem zapuściły...

PostNapisane: wtorek, 31 maja 2016, 16:25 
czeladnik
czeladnik

Ja sugeruję się tymi poradami:
https://www.youtube.com/watch?v=BVmwIyleZqk
Sofi

PostNapisane: wtorek, 31 maja 2016, 16:43 
czeladnik
czeladnik

Sofi napisał(a):
Ja sugeruję się tymi poradami:
https://www.youtube.com/watch?v=BVmwIyleZqk
Sofi

hmmm... mogę oglądać i zrozumieć po angielsku, a nawet po hiszpańsku, ale rosyjskiego ostatnio używałem jakieś 25 lat temu, gdy zdarzyło mi się być 2 tygodnie w Moskwie, a obecnie to zrozumiem tylko te słowa, które mają zbliżone brzmienie jak w języku polskim :oops: .
Chociaż zauważyłem, że rosyjskojęzyczne strony cieszą się powodzeniem na tym forum.

PostNapisane: wtorek, 31 maja 2016, 17:10 
Ekspert
Ekspert

Ja sugeruję się swoją obserwacją i trochę wiedzą ogrodniczą.
Jak coś roślinie zabierzemy to ona chce to od razu odbudować.

Dlatego w zeszłym roku i poprzednim nie wyłamywałam pasierbów, tylko skracałam.
Zauważyłam, że nie tworzy się dzięki temu gąszcz.

Cukry też miałam bardzo dobre w przerobowych, a deserówki były mega słodkie.
Pamiętam jak deserówki pierwszy raz przycięłam za krótko, pasierby wyłamałam,
za mało liści im zostawiłam i jakie były kwasiory niejadalne.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 31 maja 2016, 17:21 
Ekspert
Ekspert

mechan napisał(a):
Chociaż zauważyłem, że rosyjskojęzyczne strony cieszą się powodzeniem na tym forum.
Nie dziw się, wystarczy poczytać jak szeroko na tych forach winogrodnicy dzielą się informacjami i obserwacjami o poszczególnych uprawianych odmianach. Co ciekawsza odmiana jest dyskutowana w kilkuset postach. U nas wyraźnie nie ma takiej woli czy chęci, zwykle po kilkunastu, kilkudziesięciu postach temat się kończy. Po za tym wielu z nas uprawia odmiany ze wschodu.
A co do tematu to jest w internecie ciekawy artykuł na temat między innymi pasierbów, bo coś się chyba w podejściu do pasierbów trochę zmienia. Poczytaj artykuł tu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1