Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 16:18

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 07:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To zaczynamy, dane bez poprawek i przeliczeń.
Skalibrujcie pH metry, ja jednego musiałem poprawić.

Solaris 24Bx, pH 3,2 kwas 8,2 g/l. - W zasadzie nadaje się do zbioru, ale jeszcze parę dni poczekam.
Siegerrebe 22Bx - prawie cały poskubany przez motyle.

Rondo kwaśne jeszcze, szkoda płynu i gron.
Riesling i Johanniter nawet słodki, ale nie mierzyłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Skalibrujcie pH metry, ja jednego musiałem poprawić.

Ten mój "zabawkowy" w zeszłym sezonie ciągle się rozjeżdżał i w zasadzie musiałem kalibrować przed każdym pomiarem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 10:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pierwsza prasa Solaris.
Ok 2kg/krzew
Parametry moszczu
Cukier 22,8 Brix
Gęstość = 1,098g/cm3
Cukier = 228g/dm3
Potencjalny alkohol 13,5 %
TA = 7,8g/dm3
Planuje wino 12 ÷ 12,5 % z cukrem resztkowym ok 10g / dm3
pH-metru został w domu

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 13:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Potencjalny alkohol jest z gęstości.
Zwietrzały, stary NaOH zawyża wynik.
U siebie sprawdzałem na zeszłorocznym i świeżym i mam ten sam wynik miareczkowania.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 19:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Zodiak napisał(a):
Cukier 22,8 Brix
Gęstość = 1,098g/cm3
Cukier = 228g/dm3

Czy 22,8 Brix to nie powinno być raczej 228g/kg moszczu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Zodiak napisał(a):
Cukier 22,8 Brix
Cukier = 228g/dm3

To jest błąd, trzeba odjąć poprawkę na niecukry i następnie przeliczyć Brix [g/g] na Objętościowy [g/l].

Zodiak napisał(a):
Potencjalny alkohol 13,5 %
Planuje wino 12 ÷ 12,5 % z cukrem resztkowym ok 10g / dm3

Zakładając, że wino ma rzeczywiście potencjalny alkohol 13,5%, to jakbyś zrobił wino 12,25% to miało by cukier resztkowy ~21g.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 20:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Amawin napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Cukier 22,8 Brix
Gęstość = 1,098g/cm3
Cukier = 228g/dm3

Czy 22,8 Brix to nie powinno być raczej 228g/kg moszczu?


To jest zbieg okoliczności.
Nie przeliczam brix - ów na g/dm3.
Robię pomiar areometrem i odczytuje z tabeli po gęstości moszczu ilość cukru wyrażoną w g/dm3 oraz potencjalny alkohol, który w tabeli juz uwzględnia poprawkę na niecukry. Tak sądzę bo areometr i dołączona do niego tabela jest profesjonalna.
Tak naprawdę mógłbym moszczu nie mierzyć refraktometrem.

-- sobota, 3 września 2016, 21:57 --

ZbyszekTW napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Cukier 22,8 Brix
Cukier = 228g/dm3

To jest błąd, trzeba odjąć poprawkę na niecukry i następnie przeliczyć Brix [g/g] na Objętościowy
Potencjalny alkohol 13,5 %
Planuje wino 12 ÷ 12,5 % z cukrem resztkowym ok 10g / dm3

Zakładając, że wino ma rzeczywiście potencjalny alkohol 13,5%, to jakbyś zrobił wino 12,25% to miało by cukier resztkowy ~21g.[/quote]

Odpowiedziałem wyżej dodam że z mojej tabeli wynika, że powinno zostać ok 10g cukru w dm3 wina.
Później to sprawdzę i poprzeliczam bo teraz mam jeszcze do wytloczenia 150kg

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 września 2016, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
franekk napisał(a):
Czekasz aż kwas jeszcze spadnie,czy nie ma zadowalającego aromatu?
Ja mam średnio 21Bx pH 3,0 kwas 7,5g/l i zastanawiam się czy nie zbierać. Ale chyba mam stary NaOH,bo coś nie mogę uwierzyć w taki kwas.

Czekam na lepszy aromat. W zeszłym roku zebrałem wczśeniej żeby był żywszy, cytrusowy smak ale aromat jest taki sobie.

Jak masz pH 3 i kwas 7,5 to któryś parametr jest raczej wątpliwy. Za niski kwas, albo za niskie pH.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Solaris prawie zebrany i wytłoczony
Zrobiłem pomiar
MF
15,8 brix (mało )
TA= 10,7g / dm3

SB
15,0 brix
TA= 10,9 g / dm3

Słabo z cukrem, bardzo dobrze z kwasami.
Zbiór chyba na początku października


Załączniki:
2016-09-03 11.27.30.jpg
2016-09-03 11.27.30.jpg [ 87.36 KiB | Przeglądane 5347 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Ostatnio edytowano niedziela, 4 września 2016, 20:51 przez Zodiak, łącznie edytowano 2 razy
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:54
Posty: 285
Lokalizacja: Białystok
Pomiar dzisiaj 04.09:
Rondo - 18-22brix (różnie na różnych krzakach)
Regent - 16
MF - 17
LM - 18

kwasów nie mierzyłem

_________________
Pozdrawiam Wojciech


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Solaris zebrany. Wyszło z 38 krzewów 98kg i niecałe 50l soku. Brix 22-25, BLG 24. Nie dodaje cukru i czekam na pijalne winko.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:56 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
Kwasy mierzyłeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 20:58 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Niestety jeszcze nie umiem :oops:

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Krzysiek,
sprawa jest tak prosta jak konstrukcja parasola :lol:
Jeżeli nie zamierzasz zgłębiać tajemnic "młodego chemika" a chcesz zmierzyć jednak kwasowość moszczu lub wina, to kupujesz gotowy zestaw w "Biowinie" lub "Browamator" i mierzysz profesjonalnie :wink: :mrgreen:
Dla amatorskich pomiarów w zupełności wystarcza :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 06:59 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 czerwca 2011, 14:20
Posty: 780
Lokalizacja: Gubin
Dzięki Zbyszek za wskazówki. Zakupię co trzeba bo przecież jeszcze Roelser, Marquette, Aurora i Seywal Blanc czekają na zbiór. Swoją drogą już mi podpowiadał mój "prowadzący" od win @cianek ale w natłoku prac z deserówkami nic w temacie nie zrobiłem.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
http://www.winnicakrysa.pl
https://www.facebook.com/winnicakrysa/?ref=aymt_homepage_panel
Szkółka winorośli nr 08/02/3387


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: zaqwas2 i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO