Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2024, 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 16:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
Musiałem zebrać Rondo wcześniej od Regenta i innych odmian (niestety jedne dojrzewają wcześniej), trzymałem jagody w lodówce i zauważyłem że niektóre zaczęły pokrywać się pleśnią ( w miejscu odszypułkowania ). czy mogę je jeszcze użyć czy to już przeznaczyć na straty?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 16:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszek nigdy nie podejmuję decyzji na podstawie wybarwiania pestek. Obserwuję je dodatkowo. Najbardziej dla mnie ciekawy przypadek to PNP. Wg opisów powinien być już dojrzały, parametry ma prawie prawie, a pestki zielone. Na konwencie Pan Botton powiedział podobno (nie słyszałem bo nie byłem na jego wykładzie), że największy błąd jaki popełniamy w Polsce przy winifikacji win czerwonych to robienie go z nie dojrzałych owoców . Pestki mają być dojrzałe. Nawet w Rondzie. Tak podobno było.

Bardzo fajnie wyglądają parametry Karmazyna. Może to jest ciemna odmiana ma moja lokalizację. Parametry z dwulatków. Grona kontrolne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 21:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 483
Lokalizacja: Biłgoraj
Wyniki dzisiejszych pomiarów Regenta:
Cukier 23,5 Blg, kwas 8,5 g/l
Czekam jeszcze kilka dni ze zbiorem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 23:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1658
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Moje pomiary przy dzisiejszym zbiorze:

Solaris 24,5Bx (miazga)
Kristaly 21Bx (miazga)
Osceola Muskat + Petite Amie + La Crescent razem 19 Bx (miazga) - słabe wyniki ale musiałem czymś dokwasić powyższe.
Phoenix 15Bx (pomiar kilku jagód) - został na krzaku - u mnie wylatuje - za późny
Jutrzenka 12Bx - tym bardziej wylatuje - nigdy u mnie nie dojrzewa

Wszystko co zebrane to razem do jednego gara na wytrawne.

Jeszcze jeden parametr:
Solaris - 1 biedronka / kg
Kristaly - 2 biedronki / kg
Płotowce - 0 biedronek / kg

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 00:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1024
Lokalizacja: Okolice Jasła
zbyszekB napisał(a):
Mirku,
kolor pestek to tylko jeden z kilku parametrów dojrzewania owoców winogron, bardzo zwodniczy :wink:
Wg moich obserwacji odmiany "ripariowate" bardzo wcześnie wybarwiają pestki ale są jeszcze nie dojrzałe technologicznie i potrzebują jeszcze co najmniej tygodnia do zbioru od momentu przebarwienia całkowitego pestek

Zbyszku,jednak jest druga strona medalu,jeśli owoce odmian hybrydowych przytrzymamy zbyt długo aby były w pełni dojrzałe technologicznie jak to określiłeś to niestety za zwiększonymi parametrami owoców pociągną niechciane posmaki riparii.
Warto więc mieć ugruntowany pogląd co jest złotym środkiem między kwasami a posmakami labruski,chociaż nie wszystkie odmiany tej rodziny reagują podobnie.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 03:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Problem jest chyba jeszcze większy, bo o ile "ripariowate" lepiej dłużej przetrzymać to "labruskowate" odwrotnie, ale co robić z krzyżówkami obu gatunków?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 10:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
dziadek2 napisał(a):
Problem jest chyba jeszcze większy, bo o ile "ripariowate" lepiej dłużej przetrzymać ...

Czyli MF niech wisi jak najdłużej, a co z Regentem?

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 11:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 6758
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Problem jest chyba jeszcze większy, bo o ile "ripariowate" lepiej dłużej przetrzymać to "labruskowate" odwrotnie, ale co robić z krzyżówkami obu gatunków?

Z krzyżówek obu gatunków np Beta (50/50) można robić soki, kompoty, marmolady itd :!:

-- So, 17.09.2016 11:22 --

KrzysztofB napisał(a):
.....
Czyli MF niech wisi jak najdłużej, a co z Regentem?

Regent ma śladowe pozostałości po V.labrusca i V.riparia. Możesz trzymać do mrozów i robić wino lodowe :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 14:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1646
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Dzisiejszy zbiór Solarisa - parametry po prasie z wymieszanego moszczu: 25.5bx, 8g/l
Uprawa ogródkowa, czyli nieduże ilość. Rodzina mnie przekonała, żeby przeznaczyć na sok - bo bardzo "smakowity" w tym roku. U mnie na ciężkiej glebie w surowym klimacie ma aromaty cytrusowe.
W sumie w tym roku to na wino odmianowe i tak się nie nadawał, albo będzie za mocny albo za słodki....

Frank1 napisał(a):
Wyniki dzisiejszych pomiarów Regenta:
Cukier 23,5 Blg, kwas 8,5 g/l
Czekam jeszcze kilka dni ze zbiorem.
A możesz napisać czemu jeszcze czekasz, bo parametry idealne do zbioru?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5315
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zmierzyłem dzisiaj Johannitera.
cukier 22 brix
kwasy 9,5
Takie parametry w zeszłym roku miał 30.09

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 16:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Pomiary z 16.08
- Muscaris 25 blg, kwas 6,8, pestki dziwnie się przebarwiają, w jednej jagodzie potrafią być 2 brązowe a 1 zielona)
- Regent 23 blg , kwas 6,5, pestki brązowe
- C.Cantor 24 blg kwas 6,6 pestki brązowe ale nie tak jak przy Regencie
- C.Cortis tylko reflaktometrem, 24-26 Brx, taniny już tak nie ściągają, robi się fajny.
- Rondo i Johaniter nie mierzone, brakło czasu
Pierwsze trzy zbiór za tydzień.
Kwasowość miareczkowana za pomocą strzykawki, tak że możliwy delikatny błąd. Kompletne przyrządy są w drodze.









9

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 16:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2114
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
AMELIE napisał(a):
Pomiary z 16.08
- Muscaris 25 blg, kwas 6,8, pestki dziwnie się przebarwiają, w jednej jagodzie potrafią być 2 brązowe a 1 zielona)
- Regent 23 blg , kwas 6,5, pestki brązowe
- C.Cantor 24 blg kwas 6,6 pestki brązowe ale nie tak jak przy Regencie
- C.Cortis tylko reflaktometrem, 24-26 Brx, taniny już tak nie ściągają, robi się fajny.
- Rondo i Johaniter nie mierzone, brakło czasu
Pierwsze trzy zbiór za tydzień.
Kwasowość miareczkowana za pomocą strzykawki, tak że możliwy delikatny błąd. Kompletne przyrządy są w drodze.

Masz znakomite warunki glebowe jak widzę pod C. Cantor, przy tym samym kwasie o 3 brixy lepszy cukier niż u mnie. Nie wiem jakie masz obciążenie z krzewu. Chętnie spróbuję tego co ci wyjdzie. Na szkoleniu sympatycznego pana z Francji byłeś więc wiesz jak zrobić żeby dobre wyszło :D Podstawa to dobry enzym do tej odmiany. Robiłem wino z C.C. bez i z enzymem, różnica zasadnicza.









9

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 17:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Ogólnie straszna w tym roku cukrownia.
C.Cantor sadzony w zeszłym roku, owocuje ok 350szt obciążenie około 1,3-1,5kg, jestem ciekaw wina z tej odmiany smak jagód ciekawy taki jagodowy. Rośnie dość zdrowo, chodz złapał na początku lipca lekko prawdziwka, a pod koniec rzekomego to i tak widać dużo większą odporność na przeciw innych odmian.
Z enzymami to w tym roku nie zrobię, nie zdążyłem zamówić. Brakło czasu, cała uprawa i ochrona przed patogenami, nawet siatek przeciw ptakom jeszcze nie rozłożyłem. Do tego musiałem zgromadzić sprzęt od podstaw, przerób starej obory na przetwórnie, kanalizacja, wylewki itp. i to wszystko po godzinach pracy.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 18:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Na szkoleniu sympatycznego pana z Francji byłeś więc wiesz jak zrobić żeby dobre wyszło :D Podstawa to dobry enzym do tej odmiany. Robiłem wino z C.C. bez i z enzymem, różnica zasadnicza.

Robert, jeśli niczego nie podpisywałeś i ślubów nie składałeś to proszę, napisz coś więcej w tym temacie.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2016, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1972
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zebrałem dziś Pinot Gris, Gewurztraminera i Rondo, wszystkie zdrowiutkie. Szkoda, że solaris przy nich mocno kuleje.
Pinot Gris:
Ekstrakt 20,2Brix
Kwasy 7,8g/l
pH 3,00

Gewurztraminer:
Ekstrakt 21Brix
Kwasy 8,55g/l
pH 3,20

Dwu powyższych potrzebowałem aby dokwasić solarisa bo jak się okazało poprzedni odczynnik zwietrzał i mocno przekłamywał.

Rondo zebrałem planowo na rose.

Rondo rose:
Ekstrakt 20Brix
Kwasy 8,25g/l
pH 3,00

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO