Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ostrowin napisał(a):
Trzy przeciętne jagody zgniecione razem. Moszcz mierzyłem też ale po wymieszaniu z SB, nie dojdę ile miał który. Z wyglądu część jagód była zrodzynkowana, mi to wygląda na szlachetną(?) pleśń, bez nalotu. W każdym razie wrzuciłem do nastawu, bo SB potrzebował dosłodzenia.


Tu
odmiany/solaris-t5575-525.html#p182994
Dałem pomiar takich rodzynek

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
zbyszekB napisał(a):
franekk napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Zebrane i już bulka (cuvee)

Przeprowadzałeś sedymentacje?

A co to takiego :mrgreen: :?:

Sedymentacja? proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania siły grawitacji lub sił bezwładności
Były domniemania,że może to zapobiegać powstawaniu goryczki w Solarisie.
zbyszekB napisał(a):
Cytuj:
Siarkowałeś moszcz?

Nie. Moszcz siarkuję tylko wtedy gdy trafiają się zgniłe jagody.W tym roku nie było potrzeby :D
2 skrzynki owoców zostały przebrane i odszypułkowane ręcznie :idea: (młynko-odszypułkowywarkę posiadam :lol: )
Wypadło kilka biedronek,pająków,skorków i ślimaczków takich miniaturowych ). Przez to wino będzie chudsze :lol:
Robię wino dla siebie i rodziny a nie na handel.

Myślałem,że siarkuję się biały moszcz głównie ze względu na ryzyko utlenienia.
Ale słyszałem też,że niektórzy celowo do tego dopuszczają już na samym początku.

Jakże cenne są rady doświadczonego winiarza. Głównie dzięki Twoim radom nie siarkowałem miazgi zeszłorocznego regenta i nie było problemów ze zgniłym jajkiem :lol: , niestety w tym roku z powodu siarkowania Solarisa start fermentacji nieco się opóźnił,ale drożdże dały rade.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5468
Lokalizacja: Łódź i okolice
franekk napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
franekk napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Zebrane i już bulka (cuvee)

Przeprowadzałeś sedymentacje?

A co to takiego :mrgreen: :?:

franekk nie widzisz, że Zbyszek sobie żartuje. Nie posądzaj Go, że tego nie wie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
franekk napisał(a):
...
Sedymentacja? proces opadania zawiesiny ciała stałego w cieczy w wyniku działania siły grawitacji lub sił bezwładności
Były domniemania,że może to zapobiegać powstawaniu goryczki w Solarisie.

Nie miałem nigdy goryczki w winie z solarisa ? :D

Cytuj:
Myślałem,że siarkuję się biały moszcz głównie ze względu na ryzyko utlenienia.

Tak! to powszechne w dużych profesjonalnych winiarniach.
Przy amatorskim wytwarzaniu wina wystarcza szybki przerób i zakorkowanie (z rurką fermentacyjną)
Cytuj:
Ale słyszałem też,że niektórzy celowo do tego dopuszczają już na samym początku.

Tak, stara jak świat metoda wyrobu win białych w Gruzji :idea:
Wina gruzińskie białe wytwarzane na skórkach i pestkach mają tyle polifenoli co europejskie wina czerwone.
I nie są "mineralne" ale zdrowsze :mrgreen:
Kolor bursztynu.
Namiastkę takiego wina zrobiłem kilka lat temu z odmiany PG
Owoce muszą być dobrze dojrzałe.
Zdjęcia gdzieś na wiki.pl

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2862
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
U mnie dziś mierzone cukry refraktometrem, tylko u Auxerrois i Bianci zaczęły brązowieć pestki:

vinifery

Acolon- 17,2
Auxerrois- 17
Chardonnay- 18
Dornfelder- 17
Gewurtztraminer- 20
Pinot Noir- 17,4
Roter Traminer- 19,5
Rulander- 17,2
Schwarzriesling- 17

krzyżówki

Bianca- 16
Hibernal- 19
Marechal Foch- 20
Marquette- 22

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 20:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Pierwszy raz w sezonie dokonałem dziś pomiaru kwasów na kilku odmianach. Do zbioru na niektórych zostało jeszcze sporo czasu, ale warto mieć wiedzę jak dojrzewają.
W przypadku Roeslera próbę powtarzałem na sporej reprezentatywnej próbie jagód z wielu krzewów, bo niezbyt wierzyłem w wynik, ale odczynnik nowy z Austrii, więc pomiar raczej wiarygodny.
W poprzednich latach Roesler którego zbieram zazwyczaj około 10.10. miał o tej porze 12 do 14 g/l teraz średni pomiar to 9,7. Jest bardzo dobrze. Jagody idealnie zdrowe.
Cabernet Cantor : 6,5 - za 2 tygodnie zbiór, minimalne zasychanie szypułek mimo stosowania siarczanu magnezu.
Rubinet : 10,5 także dobry wynik bo jeszcze ze 3 tyg. powisi. Na Morawach zbierają go przy kwasowości 9-10.
Dla porównania Alibernet: 12,8 ale on ma wisieć do oporu. Nic go teraz nie rusza, ani pleśń, ani owady, ani mączniaki.
Zbioru nie doczekają raczej Zweigelt i Dunaj bo właśnie intensywnie je konsumuje sz.p. a jeszcze 2 tygodnie temu tak pięknie wyglądały.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
jokaer napisał(a):
U mnie dziś mierzone cukry refraktometrem, tylko u Auxerrois i Bianci zaczęły brązowieć pestki:

vinifery

Acolon- 17,2
Auxerrois- 17
Chardonnay- 18
Dornfelder- 17
Gewurtztraminer- 20
Pinot Noir- 17,4
Roter Traminer- 19,5
Rulander- 17,2
Schwarzriesling- 17

krzyżówki

Bianca- 16
Hibernal- 19
Marechal Foch- 20
Marquette- 22


Połowa do wywalenia jeżeli do połowy października nie dociągną do 21 brix.
Hibernal wygląda obiecująco.
Jola ty nie masz Solarisa :shock:

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 21:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Zodiak napisał(a):
Jola ty nie masz Solarisa :shock:

Mirek, ja też go nie mam. :D
Chwilę wcześniej zdziwiłem się że Ty nie masz Marqette.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 21:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Posadziłem w tym roku 10 krzaków Marketa, ale ulewa zamuliła sadzonki. Chyba 3-4 się ostały. Jakoś nie mam serca do tej odmiany.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 21:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Ja nie mam serca do jasnych przerobowych :)
Ale oczywiście w tym roku owocujący Solaris byłby wskazany.
Większość odmian opóźniona przez kwietniowe przymrozki.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2862
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie mam Solarisa i niestety, ale większość odmian ma opóźnienie przynajmniej
o dwa tygodnie w stosunku do roku ubiegłego przez tą dziwną wiosnę, to raz,
a dwa znaczna część Regenta, Bianci, Marszałka- owocuje z pąków zapasowych.

Pisałam o pogromie jaki dokonały moje trzy perliczki. post177906.html#p177906

Generalnie liczę na ciepłą i długą jesień, która jest zresztą charakterystyczna dla mojego rejonu.
Obym się nie przeliczyła. :eh:

Zapomniałam, że mierzyłam NN Gronkowca- wynosi 19 Brx
i ani śladu mączniaka rz., a rośnie obok zainfekowanego Regenta.

-- piątek, 16 września 2016, 09:13 --

Jeszcze dodam, że w ub. roku :

Marszałka zrywałam 10.10.- Blg moszczu 26
Hibernal .........................- Blg moszczu 23
Bianca............................- Bl moszczu 24

Bianca zerwana 28.09 miała Blg 23 moszczu
Muscaris................... miał Blg 24 moszczu

Regent zerwany 24.09 Blg 21 moszczu

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 12:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Witam. Dawno mnie nie było :D

Muszę się pochwalić w tym roku. Zawsze się dziwiłam, jak to jest, że u innych te same odmiany osiągają ponad 20 brix, a u mnie z ledwością dociągają do 20. W tym roku przeżyłam szok. Po wyciśnięciu sok miał 23-24 brix. Kwasów nie mierzyłam, bo robię homeopatyczne ilości wina.

Na ciemne wino poszły: Rondo, Regent, resztka Galantha, resztka Muskata Bleu, Leon z przebarwionymi szypułkami (z niewybarwionymi powisi jeszcze ze 2 tygodnie). Moszcz ogółem 23 brix.
W zeszłym roku podobna mieszanka była rewelacyjna, chociaż ciut dosładzałam (do 1% alko) :)

Na jasne wino poszły: Kristaly, Bianca z wybarwionymi szypułkami, Muskat Odesski, pojedyncze grona Muscarisa, a przy zrodzynkowanym Solarisie skończyła mi się skala w refraktometrze :shock: więc było ponad 30 brix. Moszcz ogółem 24 brix.

Wytłoki poszły do osobnego fermentatora na grappę - będziem z nich wydobywać duszę ;)

Na zbiór za ok. 1,5-2 tygodnie czekają: Marszałek, reszta Leona, Market, Seyval, reszta Bianki i jakieś pojedyncze grona Garanta. Jak coś się nie skiepści, to sezon u mnie będzie rewelacyjny.

Ledwo połowa września, a ja już prawie nie mam co jeść ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 14:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kuneg napisał(a):
Witam. Dawno mnie nie było :D

Muszę się pochwalić w tym roku. Zawsze się dziwiłam, jak to jest, że u innych te same odmiany osiągają ponad 20 brix, a u mnie z ledwością dociągają do 20. W tym roku przeżyłam szok. Po wyciśnięciu sok miał 23-24 brix. Kwasów nie mierzyłam, bo robię homeopatyczne ilości wina.

.....

Oj , dawno :shock:
Chwal się jak najwięcej ...
Rocznik wyjątkowy i jest wyjątkowa okazja :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 14:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na północy dojrzewanie podane w tabeli. Przez ostatnie 8 dni bardzo ciepłe i słoneczne, jagody nabrały po ok 2 brixy.
Trzymam do oporu jak pogoda da. Nie wszystkie parametry były mierzone za każdym razem.
Legenda do pestek
1. Zielone
2. Zaczynają się wybarwiać
3 Wybarwione w połowie
4. Prawie dojrzałe
5. Wybarwione, dojrzałe, chrupkie.


Załączniki:
dojrzewanie1.png
dojrzewanie1.png [ 35.93 KiB | Przeglądane 386 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 16:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mirku,
kolor pestek to tylko jeden z kilku parametrów dojrzewania owoców winogron, bardzo zwodniczy :wink:
Wg moich obserwacji odmiany "ripariowate" bardzo wcześnie wybarwiają pestki ale są jeszcze nie dojrzałe technologicznie i potrzebują jeszcze co najmniej tygodnia do zbioru od momentu przebarwienia całkowitego pestek :!:
Odmiana Rondo to ewenement, pestki nigdy praktycznie nie wybarwiają się całkowicie ?!
Jerzy S, prekursor tej odmiany (uprawa pod Suwałkami) pokazywał nawet na forum zdjęcia pestek z dojrzałych i niedojrzałych owoców. Nigdy nie były całkowicie wybarwione !!!!!
Wino Rondo 2005 (5 pkt A.Wyrobek R.)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO