Teraz jest środa, 7 maja 2025, 08:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aktualny pomiar refraktometrem niektórych odmian. Wynik uśredniony.
Na wielu odmianach deserowych masowe gnicie jagód z powodu szarej pleśni.
Na niektórych przerobowych także (Zweigelt, Dunaj, Dornfelder, Sauvignon Blanc, Rosa, Pinot Meunier i Wrotham)

Gocseji Zamatos zebrany kilka dni temu na sok: 20 brix
Marquette: 23 brix
Muscat Bleu: 21,5
Nero: 21
Roesler klon S: 21, klon k1: 20,5
Regent: 20,5
Cabernet Cantor: 20,5
St. Croix: 20
Pannon Frankos: 19,5
NN od Gronkowca: 19
Rubinet: 18,5
Neronet: 18,5 (jak na farbiarki Rubinet i Neronet to już bardzo dobry wynik)
Monarch: 18,5
Medina: 18,5
Zweigelt 18,5
Duna Gyongye: 18
Dunaj: 18
Pinot Meunier: 18
Chancellor: 17
Cascade: 17
Cabernet Sauvignon: 16,5
Pinot Wrotham: 16,5
Cabernet Franc: 16
Feteasca Neagra: 15,5
Alibernet: 15
Merlot: 15

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 23:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
PiotrSz napisał(a):
Ale z 24,2 Bx to musiało być mniej.
Alc. tyle samo, ale cukru resztkowego zdecydowanie mniej. Widać Solaris ma mało ektraktu bezcukrowgo. Dlatego często się trafiają wina puste w smaku. Cukier to maskuje trochę.

Wczoraj zebrany i wyciśnięty.
cukier - 25,4Bx
kwas 7,7g/l
pH - 3,3
Masakrycznie mało - 1,13 kg z krzaka. Miałem w tym roku dużo bezpłodnych latorośli. Nawet nic nie redukowałem.
Szara pleśń zbotrytyzowała. Dużo fajnych rodzynek, smaczne były więc sporo podjadałem.
Zostawiłem parę gron na dłuższe wiszenie, zobaczymy jakie parametry osiągną.

Johannniter w trakcie mierzenia.
EDIT: i zmierzony
średnia z 4 gron.
cukier - 19Bx
pH za małe - 3,0
kwas 9,7 g/l
pestki brązowe, ale cierpkie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2016, 07:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
kilis napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
Ale z 24,2 Bx to musiało być mniej.
Alc. tyle samo, ale cukru resztkowego zdecydowanie mniej. Widać Solaris ma mało ektraktu bezcukrowgo. Dlatego często się trafiają wina puste w smaku. Cukier to maskuje trochę
Pewnie tak. Ale jeśli chodzi o obliczenia, które podałem, to one jednak dotyczyły wytrawnego. Przy cukrze resztowym nadal jest to zaskakujące.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2016, 07:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Pomiar 12.09 godz. 8.40
Garonnet 17 brix
Kamieńskij 19 brix
Muscat Bleu 20 brix
Fabel 20 brix
Seyval 21 brix
KR87-3 22brix
NN 23 brix
Triomphe d'Alsace 24 brix

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2016, 10:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Pomiar cukrów z wczorajszego dnia.W zasadzie plonu poza niewielkimi korektami nie redukowałem.Niektóre odmiany jak np.Dunaj,Accent,Allegro okazały się nadzwyczaj plenne.Skończyło się przeciążeniem,parametry słabe więc ich nie ujmuję.
Acolon-20 Brix
Swenson Red-16
Galanth-19
Muscat Bleu-19
Garant-20
Solaris-24
Bacchus-18
Siegerebbe-20
Dornfelder-17
C.Dorsa-19
Marquette-24
Souvignier Gris-21
Bolero-19
Phoenix-18
Pinot Gris-19
Baron-21
Iliczewskij Rannij-19
Jutrzenka-20
Sirius-18
Goecseji Zamatos-18
Riton-17
GF-89-3-16
Orion-18
Hibernal-19
Reberger-21
Seyval-19
Regent-20
Roesler-19
Muscaris-23
Kerner-18
Riesling-14
Ta ostatnia odmiana zdecydowanie nie na mój teren.Słaby cukier,straszny kwasior.Z "rieslingowatych"alternatywą może być dla niej Kerner.Ogólnie ciemne odmiany wypadają u mnie w tym roku dużo lepiej niż jasne.Grona zdrowe,ładnie wypełnione.Z jasnymi odmianami nie jest tak dobrze.Część jagód uległa poparzeniu i pozasychała,trafiają się też gnijące jagody.Trzeba będzie się pobawić i robić selekcję.Na pochwałę zasługuje jedynie niezawodny Seyval i dobrze rokujący Muscaris.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2016, 16:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Dzisiejszy pomiar:
Bianca 20,4 Brix kwas 10,2
Seyval 15,4 Brix kwas 10,6
Co zauważyłem że Seyval miał cukier w przedziale od 12-21 brix w zależności do tego czy jagody były wystawione na słońce. Ale za to kwas jak na taki cukier to nie jest duży.
Do zbiorów jeszcze troche zostało to i cuktu nabierze, a pogoda temu sprzyja.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 18:04 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Ja musiałem zebrać LM (17-18,5 brix) w ostatnią sobotę, szerszenie, pszczoły, muchy zaczęły niszczyć grona. Miałem zrobić zbiory za 10 dni. W sobotę MF i Regent, może doszły do 19, cukry zbliżone do Leona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 19:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Tegoroczny wczesny zbiór, 12.09.16 (Brx):

MF 23,5 objedzone w większości przez ptaki
Regent 23 ściana południowa
Bolero 20,5 przeciążony, ściana południowa
Market 24-25
Seyval Blanc 19
Solaris 34
Nero 20

Zdałoby się jeszcze poczekać, szczególnie z Seyvalem, ale w tym roku nie mogłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ostrowin napisał(a):
Solaris 34


???
W jaki sposób to było zmierzone?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Co do Solarisa, to się nie dziwię wyniku, pewnie refraktometr tak pokazał, ale nie mam takowego, więc nie mogę się wypowiedzieć jaką ma skalę. :D A tak na poważnie, to w tym roku wszystko jest nie tak, jeśli chodzi o terminy dojrzewania, które są podawane w opisach odmian. Wszystko generalnie jest wcześniej, przynajmniej w mojej lokalizacji. Najpóźniejsze odmiany jakie mam, to Podarok Zaporoża i Talizman, ale obie już są zjadliwe, bez kwasiora w smaku i z pestkami w połowie wybarwionymi. A tak na marginesie, to temperatury od początku września mam po 29, 30 C, w południe. Dziś się trochę ochłodziło :mrgreen: , bo było tylko 27,5C w południe. Tak więc są pewne anomalie w temperaturach, ale wszystkie jak dotąd sprzyjające.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 21:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrane i już bulka (cuvee)
Solaris - 23,5 Bx; 8,6 g/l; pH 3,34
Aurore - 22,5 Bx; 8,1 g/l; pH 3,27
Siegerrebe - 20 Bx; 6,2 g/l; pH 3,42
Kristaly - 19,5 Bx; 6,1 g/l; pH 3,47
Drożdże ENOVINI WS - podobno pracują tylko do 13% alkoholu ? (użyłem po raz pierwszy - eksperyment)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 21:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Zodiak napisał(a):
ostrowin napisał(a):
Solaris 34


???
W jaki sposób to było zmierzone?


Refraktometrem :D Pozostałe pomiary się zgadzają więc tłumaczę to sobie częściowym zrodzynkowaniem jagód (od suszy albo choroby, choć nalotu nie ma i smak ok). W zeszłym roku kontrolne grono miało na początku października 29Brx.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Zbyszek Bpodziwiam Twoje umiejętności, co do robienia wina, bo sam tego nie robię, ale mam kilka takich odmian z których można by zrobić wino, np. Krystaly, Aurora, Gołubok(ten w tym roku przetrwał inwazję prawdziwego, po jednym profilaktycznym oprysku na wiosnę), choć co roku miałem z nim problemy. Ale mniejsza z tym, ja te odmiany, póki co, traktuję jak deserówki, ale mogę napisać tylko, tyle, że Aurora w mojej lokalizacji ma największe szanse na odmianę winną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2016, 22:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ostrowin napisał(a):
Zodiak napisał(a):
ostrowin napisał(a):
Solaris 34


???
W jaki sposób to było zmierzone?


Refraktometrem :D Pozostałe pomiary się zgadzają więc tłumaczę to sobie częściowym zrodzynkowaniem jagód (od suszy albo choroby, choć nalotu nie ma i smak ok). W zeszłym roku kontrolne grono miało na początku października 29Brx.


Refraktometrem to wiem, ale jak: czy to średnia, czy to pojedyncza jagoda, czy to moszcz z iluś kg?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 11:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Trzy przeciętne jagody zgniecione razem. Moszcz mierzyłem też ale po wymieszaniu z SB, nie dojdę ile miał który. Z wyglądu część jagód była zrodzynkowana, mi to wygląda na szlachetną(?) pleśń, bez nalotu. W każdym razie wrzuciłem do nastawu, bo SB potrzebował dosłodzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO