Teraz jest środa, 7 maja 2025, 02:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 08:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
kapitan napisał(a):
No to liczymy po mojemu dokładnie.
Ja stosuję poprawkę do Brix na niecukry 3/20. W tym przypadku tj 3,7.
24,5-3,7= 20,8 czyli 208g na kg moszczu.
W tym miejscu wypada przeliczyć cukier na litr moszczu
208 g cukru x 0,62 = 129 ml
1000g ? 208g = 792 g wody tj 792 ml
792ml wody + 129 ml cukru = 921 ml
208g cukru jest w 921 ml moszczu
z tego

X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =225 g cukru na 1 l moszczu

225/16,7=13,5

Przyznaję jest na 13,5%.
Ja robię w tym roku Solarisa z Senecą 45%:55%

Kapkę więcej. Z wyskalowania areometru wynika, że niecukry należy traktować jak cukry (tj. przyjąć tę samą gęstość), a nie jak wodę. Wychodzi 229 g/l i 13,7% (potencjalnie oczywiście, w praktyce pewnie 13,5%).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 12:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Pewnie racja, ale takie wartości to już szczegół.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 15:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Z Soarisa, dwa lata pod rząd wyszło wino 15,1-15,2%. Ekstrakt ogólny w zeszłym roku 24,2Bx. W 2014 25,6Bx.
I jeszcze pozostał cukier, więc coś zaniżacie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Wg mojej wiedzy na 1 % alkoholu trzeba 16,7 g cukru. 15% to 250g + jeszcze resztowy z 24Bx ? A niecukry zero? Jak oznaczałeś ten alkohol?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wg tabeli WB na wytworzenie 1% rzeczywistego (uśrednionego) alkoholu potrzeba 16,83g/L cukru Blg/Alkoh.
Kiedyś bawiłem się w wyliczenia a teraz korzystam z gotowej w/w tabeli.
Gdy potrzebuję dosłodzić a nie chce mi się liczyć to też korzystam z gotowej TABELI
Inni lepsi ode mnie już to kiedyś przeliczyli i nie widzę potrzeby ponownego liczenia ?!

DarekRZ kiedyś posłużył się poprawką na niecukry "3/20". Ta poprawka sprawdza się przy moszczach niewiele różniących się od 20 Brix (Blg).
Przy moszczach 10 Brix powinna być większa a przy moszczach 30 Brix dużo mniejsza.
Moszcze 10 Brix mają mały stosunek cukrów do kwasów a moszcze np 25 Brix i więcej mają tych cukrów dużo więcej w stosunku do kwasów.
W tym drugim wypadku poprawka 3/20 wydaje się być już za duża ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 21:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Z tą tabelą WB jest coś nie tak. Wg niej 20 Blg to 83 Oe. A ogólnie wiadomo (i z obliczeń wynika), że to 81 Oe. Zresztą można sobie sprawdzić też tu: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071441007 (tabela 3).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Też nie bardzo mi się podoba. Wynika z niej, że od Blg 26,1 cukier w g/l jest wyższy od odczytu x10. Nie wydaje mnie się. W zasadzie bez tej tabeli areometry i refraktometry staja się nieprzydatne.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie oznaczałem. Dałem do dwóch labów. To są wyniki z maszyn i to dwóch różnych, więc błędu nie podejrzewam.
A te drożdże UCLM S325 polskiej normy nie słuchają i potrzebują tylko 16,5 g/l cukru na 1% obj. alkoholu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 22:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
PiotrSz napisał(a):
Z tą tabelą WB jest coś nie tak. Wg niej 20 Blg to 83 Oe. A ogólnie wiadomo (i z obliczeń wynika), że to 81 Oe. Zresztą można sobie sprawdzić też tu: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071441007 (tabela 3).

Wg tej tabeli 3 : Ułamek masowy 20% odpowiada 1080,97 kg/m3. Jeżeli te 20% odpowiada 20 Brix(Blg) to by wynikało ,że to odpowiada 80,97 Oe a więc w przybliżeniu 81 Oe.
Ale czy to prawidłowa interpretacja ?
Zajrzałem do drugiej z tabel którą podałem wcześniej (tej amerykańskiej ) i tam przy 20 Blg jest obok 1,0828 kg/L; co by odpowiadało 82,8 Oe
a więc w przybliżeniu tak jak w tabeli WB :!:
Kapitan napisał(a):
Też nie bardzo mi się podoba. Wynika z niej, że od Blg 26,1 cukier w g/l jest wyższy od odczytu x10. Nie wydaje mnie się. W zasadzie bez tej tabeli areometry i refraktometry staja się nieprzydatne

Dlaczego nie przydatne ?
Jedni przyjmują poprawkę na niecukry stałą "3/20" i liczą po swojemu,inni posługują się tabelami opracowanymi przez instytuty, jeszcze inni posługują się zmysłami powonienia i kubkami smakowymi. I każdy robi dobre wina :D :thumbup:
A czy wino będzie miało 12 czy 12,2 % alkoholu to dla amatora takiego jak ja jest bez znaczenia.
W dużych winnicach sprawdzają % alkoholu laboratoryjnie i taki "vol" umieszczają na etykietach.
Mi dokładność " pi razy drzwi" wystarcza wg w/w tabel. :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 09:02 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
zbyszekB napisał(a):
Wg tej tabeli 3 : Ułamek masowy 20% odpowiada 1080,97 kg/m3. Jeżeli te 20% odpowiada 20 Brix(Blg) to by wynikało ,że to odpowiada 80,97 Oe a więc w przybliżeniu 81 Oe.
Ale czy to prawidłowa interpretacja ?
Prawidłowa. Areometr nie mierzy przecież zawartości cukru, tylko gęstość, a tym samym Oe, no bo skąd areometr ma wiedzieć, co to za roztwór ;).Wyskalowanie polega na tym, że przyjmując, że roztwór skłąda się z wody i cukru, to cukru jest tyle i tyle % wagowo. I to podaje tabela z rozporządzenia. 20 Blg to 81 Oe i inaczej się nie da, chyba że temperatura nie wynosi 20 st. lub areometry są skalowane przy innych temp.
kilis napisał(a):
Nie oznaczałem. Dałem do dwóch labów. To są wyniki z maszyn i to dwóch różnych, więc błędu nie podejrzewam.
A te drożdże UCLM S325 polskiej normy nie słuchają i potrzebują tylko 16,5 g/l cukru na 1% obj. alkoholu.
Nawet przy tej wydajności 24,2 Bx daje potencjalnie 13,7%, a 25,6 - 14,6%. Ciekawe, naprawdę ciekawe... może Brixów było jednak więcej? Przy Solarisie to przecież możliwe.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Cukru raczej nie mogło być więcej. Refraktometrem i pływakiem mierzone.
A czy czasem nie liczycie % wagowo? To raczej głupie by było, bo to ilość % w litrach?
Wagowo będzie trochę mniej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 09:32 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
kilis napisał(a):
Cukru raczej nie mogło być więcej. Refraktometrem i pływakiem mierzone.
A czy czasem nie liczycie % wagowo? To raczej głupie by było, bo to ilość % w litrach?
Wagowo będzie trochę mniej.

No nie żartuj, to by było głupie ;)

EDIT:
Po dalszych obliczeniach wychodzi mi, że z 25,6 Bx możliwe jest 15,1-15,2%, o ile przyjmiemy wydajność drożdży 16,5 g/l oraz poprawkę na niecukry stałą 3 Blg, a nie 3/20 (czyli że Solaris ma stosunkowo mały ekstrakt bezcukrowy, co chyba jest możliwe).
Ale z 24,2 Bx to musiało być mniej.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie dzisiaj tak:

Zbiór Solarisa - sok - 26 Brix - kwas 9,4 g/l - około 2,5-3 kg/krzew - to na słodkie wino będzie, Panie pokochają...

Pomiary:

Regent - 21 Brix - kwas 8,6 g/l

Dornfelder + PNP - 2:1 - 19 Brix - kwas 7,5 g/l

W zeszłym roku Dornfeldera zrobiłem solo, dobre wino, poprawne, ale jak to D - mało ciała, mało smaku.
W tym roku zrobię cuvee.
I to jest chyba właściwa droga.
Jak będzie dobre, to dosadzam :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
PiotrSz napisał(a):
Z tą tabelą WB jest coś nie tak. Wg niej 20 Blg to 83 Oe. A ogólnie wiadomo (i z obliczeń wynika), że to 81 Oe. Zresztą można sobie sprawdzić też tu: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0071441007 (tabela 3).

A tu: http://www.refraktometr.eu/okreslanie-z ... -w-moszczu
Przeliczniki
np
20 °Bx = 20 °Bg = 1.083 g/cm3 = 85 °Oe - dla roztworów cięższych od wody :shock:
W instrukcji starego aerometru natrafiłem na poprawkę 4 dla niecukrów
Kwas jabłkowy jest cięższy od kwasu winowego 1:1,119 , dlatego poprawka na niecukry powinna być większa dla niedojrzałych owoców z dużą ilością kwasów a zwłaszcza jabłkowego.

Dojrzewanie nabrało tempa przy ciepłej i słonecznej pogodzie.
Frontenac i Marquette już mają po 23 Bx

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 19:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Wg tego kalkulatora moszcz z 81 st. Oe ma gęstość 1,079 g/cm3. Hmmm...

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO