Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 00:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 06:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Ja bym to zmieszał. Planujesz wino półsłodkie więc w I frakcji będzie mało ciała i cukier zdominuje to wino. W drugiej frakcji możesz mieć finalnie zbyt niski kwas dla takiego cukru, będzie za to więcej ciała. Ewentualną goryczkę i tak skutecznie zamaskuje wysoki cukier resztkowy.

Na marginesie: musisz mieć ogromną lodówkę... :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 08:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Lodówka po piwie z wystawy sklepowej, mam w niej 3 fermentatory 33l, a czwarty stoi bez lodówki i też jakoś sobie radzę, właśnie mierzyłem temp. i w nastawie 9,5 c a w pomieszczeniu 17c.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2016, 22:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:52
Posty: 58
Lokalizacja: Białoboki/Przeworsk(podkarpacie)
Dzisiaj zebrałem Solarisa i całkiem poprawne ma parametry cukier 24 Brix kwas 7,2
sedymentacja w temp. 5C.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 13:56 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 20:13
Posty: 46
Lokalizacja: Dolny Śląsk / Przemków
krys napisał(a):
Solaris zebrany. Wyszło z 38 krzewów 98kg i niecałe 50l soku. Brix 22-25, BLG 24. Nie dodaje cukru i czekam na pijalne winko.


Moim zdaniem trochę przeciążone krzewy, ale z pewnością wiele zależy od lokalizacji winnicy.
U mnie z 50 krzewów zebrałem 90 kg, 24,5 BX i 6,5g/l kwasu, a smak niebo lepszy jak w ubiegłym roku. Jakie jednak będzie winko to zagadka.

_________________
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 15:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
gogo26 napisał(a):
krys napisał(a):
Solaris zebrany. Wyszło z 38 krzewów 98kg i niecałe 50l soku. Brix 22-25, BLG 24. Nie dodaje cukru i czekam na pijalne winko.


Moim zdaniem trochę przeciążone krzewy, ale z pewnością wiele zależy od lokalizacji winnicy.
U mnie z 50 krzewów zebrałem 90 kg, 24,5 BX i 6,5g/l kwasu, a smak niebo lepszy jak w ubiegłym roku. Jakie jednak będzie winko to zagadka.

Będziesz musiał dokwaszać, i nie rób wytrawnego, przy takim cukrze jest nie pijalne.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
AMELIE napisał(a):

Będziesz musiał dokwaszać, i nie rób wytrawnego, przy takim cukrze jest nie pijalne.


24,5 Brix to po poprawkach ok 210g cukru w litrze moszczu. Za dużo, za mało na wytrawne bo nie wiem? Ja robię tylko wytrawne 12,5% i uważam że są pijalne.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Moim zdaniem za dużo, oczywiście tyczy się Solarisa. Przy tym cukrze wyjdzie około 14 volt

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
AMELIE napisał(a):
Moim zdaniem za dużo, oczywiście tyczy się Solarisa. Przy tym cukrze wyjdzie około 14 volt


Raczej 12,35% - nie uwzględniając strat przy fermentacji.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Jak to obliczacie?
Ja mam wzór: % alkoholu (obj.) = 0,57 x ( brx - 2,1) x gęstość

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5467
Lokalizacja: Łódź i okolice
Tutaj masz kalkulator.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 22:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
LeMag podaje dla różnych drożdży różne ilości cukru na 1% alkoholu od 16.2-16,5g.
Najlepiej zmierzyć gęstość moszczu.
Moim zdaniem rację ma @Amelie.

Swoją drogą nie wiem na co ludzie czekają ze zbiorem Solarisa . Na cukier 26 brix i kwasy 4g/dm3.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 22:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dla 24,5 Brix lub Blg
Potencjalny alkohol to ok.14,25%
Rzeczywisty alkohol w winie białym ok.14%
Rzeczywisty alkohol w winie czerwonym to ok.13,2%
Wg elektronicznej książki Wojciecha Bosaka - Wyrób wina w Małym Gospodarstwie w Małopolsce (dostępna w necie) tabela VII
oraz podobna tabela opublikowana w jakimś czasopiśmie amerykańskim przez Uniwersytet Kalifornijski z uwzględnieniem ilości cukru potrzebnego do dosładzania.
PS
Ze zbiorem Solarisa czekam ,bo chcę zrobić cuvee Solaris&Aurore&Kristaly
Aurore ma 21,5 Brix; Kristaly tylko 18 Brix

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 22:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbychu ciekawe z czym będą kupażować lub robić cuvee inni.
Ja bym mógł z SB, ale liczę na dobre parametry na odmianowe z SB..

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 23:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
No to liczymy po mojemu dokładnie.
Ja stosuję poprawkę do Brix na niecukry 3/20. W tym przypadku tj 3,7.
24,5-3,7= 20,8 czyli 208g na kg moszczu.
W tym miejscu wypada przeliczyć cukier na litr moszczu
208 g cukru x 0,62 = 129 ml
1000g ? 208g = 792 g wody tj 792 ml
792ml wody + 129 ml cukru = 921 ml
208g cukru jest w 921 ml moszczu
z tego

X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =225 g cukru na 1 l moszczu

225/16,7=13,5

Przyznaję jest na 13,5%.
Ja robię w tym roku Solarisa z Senecą 45%:55%

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 23:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Jak się zbierze i wyciśnięcie sok to się zrobi pomiar gęstości i wszystko będzie jasne. Dokładny odczyt ze skali refraktometru jest dość trudny. W jaki sposób odczytujecie X,5 brix. Chyba to jakaś średnia.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO