Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 23:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 października 2016, 20:55 
Ekspert
Ekspert

Na północy koniec zbiorów. Dzisiaj zostały zebrane:
1. SB drugi rzut. Natychmiast wytłoczony. 18 brix. Sedymentacja. Jutro pomiar kwasów. Pójdzie albo na musiaka albo do kupażu z Solarisem.
2. Allegro. Idzie na odmianowe
3. Rondo z Regentem. Idzie na cuvee.
4. Cayuga Withe . Idzie na odmianowe. Cayuga ma chyba bardzo dużo tani w skórkach. Zrobię macerację.

Sprawdziłem nastawy:
1. Wytrawny Solaris. Jutro drugi obciąg . Wino idealnie sklarowane. Dominuje melon, w tle różowy gejfruta ( tłoczenie w 20 stopniach się kłania). Grejpfrut mi pasuje, melon nie. Może uda się go zabić domieszką Seyvala.
2.Różowy LM. Bajka. Wyszło coś w typie różowego Vinho Verde. Żona będzie zachwycona. Jeszcze się klaruje, ale jest prawie gotowe do picia. Właśnie takie wino chciałem zrobić . Już wiem jak. Nie redukować plonu na LM.
3. SB baza do musiaka. Za dużo kwasów. Chyba będzie musiak pół wytrawny.

Jutro będzie dużo pracy.

PostNapisane: piątek, 14 października 2016, 21:25 
mistrz
mistrz

Mam pytanie do Romana(Dziadka) w związku z Frontenackiem. Widziałem na sąsiednim forum że zebrałeś ładne parę kilogramów tej odmiany. Będziesz robił odmianowe? Mierzyłeś może parametry, pytam o kwasy, bo o cukry jestem spokojny:)

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 06:32 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Wytrawny Solaris. Jutro drugi obciąg . Wino idealnie sklarowane. Dominuje melon, w tle różowy gejfruta ( tłoczenie w 20 stopniach się kłania). Grejpfrut mi pasuje, melon nie. Może uda się go zabić domieszką Seyvala.

Ale przecież wina z Seyval Blanc chwali się właśnie za "przyjemny melonowy aromat" (rozwija się w trakcie dojrzewania - pisze o tym m.in. Roman Myśliwiec). No chyba, że to ma być kupaż do szybkiego spożycia (zanim Seyval blanc nabierze takiego aromatu).

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 07:17 
Ekspert
Ekspert

Do szybkiego spożycia. SB nie był macerowany i tłoczenie w temp. 5 stopni. Zakładam, że nie będzie miał melon. W zeszłym roku nie miał.

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 07:53 
Ekspert
Ekspert

hajduk napisał(a):
Mam pytanie do Romana(Dziadka) w związku z Frontenackiem. Widziałem na sąsiednim forum że zebrałeś ładne parę kilogramów tej odmiany. Będziesz robił odmianowe? Mierzyłeś może parametry, pytam o kwasy, bo o cukry jestem spokojny:)

Zebrałem, odszypułkowałem, zmieliłem, zasiarkowałem miazgę, dzisiaj zmierzę kwasy i pewnie wytłoczę.

Na już mogę podać zeszłoroczne parametry: cukier 24 Bx, kwasy średnia z dwóch pomiarów 14g/l - drożdże Maurivin B , po prasie kwasy 8,55g/l
Z notatek (koniec stycznia) - poza wysokim kwasem OK.

Pewnie już czas zajrzeć ponownie do tego wina....

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 11:49 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
....kwasy średnia z dwóch pomiarów 14g/l - drożdże Maurivin B , po prasie kwasy 8,55g/l....
Czyli zeżarło 39% kwasu. Na stronie Farmarik piszą, że Maurivin B ma dobrą tolerancję na alkohol: 14 - 15% obj, ale wymagana jest ostrożność w przypadku soków o wysokiej zawartości cukru. Czy ktoś miał problemy z ruszeniem fermentacji powyżej 24 brix ?

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 13:06 
Ekspert
Ekspert

Powyżej 24 Brix nie próbowałem, ale ważna przy tych drożdżach jest też temperatura - w niskiej nie dają rady.
Obniżenie kwasowości zależy głównie od ilości kwasu jabłkowego w nastawie, im większa ilość w stosunku do winowego tym lepszy wynik końcowy.

PostNapisane: sobota, 15 października 2016, 15:54 
mistrz
mistrz

Ja dzisiaj miałem skromne zbiory z moich krzewów Regenta. Wcześniej zbierały za mnie kury sąsiada no i standardowo osy oraz szerszenie. Sporo padało, więc chyba cukier przez to spadł, całość ma 23 Blg. Macie jakieś podpowiedzi co do winifikacji? :) Chętnie posłucham.

PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 13:31 
Kiper
Kiper

Wczoraj zebrałem Johannitera , miałem czekać z zbiorem jeszcze tydzień ale zapowiada się cały tydzień deszczowy i z chmurami więc postanowiłem ciąć,pewnie i tak by już wiele nie zyskał po takim tygodniu a może jeszcze by stracił . Parametry w tym roku u mie słabe z powodu przymrozku końcem kwietnia krzewy owocowały z pąków zapasowych, 18 brix i około 11 g kwasu na L, będzie trzeba trochę dosłodzić burakiem do 22 brix i zastosować drożdze redukujące kwasowość.

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 20:43 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
hajduk napisał(a):

Zebrałem, odszypułkowałem, zmieliłem, zasiarkowałem miazgę, dzisiaj zmierzę kwasy i pewnie wytłoczę.

Na już mogę podać zeszłoroczne parametry: cukier 24 Bx, kwasy średnia z dwóch pomiarów 14g/l - drożdże Maurivin B , po prasie kwasy 8,55g/l
Z notatek (koniec stycznia) - poza wysokim kwasem OK.

Pewnie już czas zajrzeć ponownie do tego wina....

Dzięki Romanie za informacje. Ja w tym roku również zastosowałem Maurivin B do Frontenaca , skoro tak ładnie zbijają kwasy to jest szansa że wyjdzie mi coś pijalnego.

PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Na odmianowego wytrawnego Frontenaca same drożdże to za mało :)

PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 21:19 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
Na odmianowego wytrawnego Frontenaca same drożdże to za mało :)

Sam Frontenac nie będzie. Jest go ok. 30 proc. Reszta to MF, LM i Regent.

PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 15:32 
mistrz
mistrz

I ja zebrałem resztę owoców, mimo że piątkowy przymrozek przeskoczyłem, kłania się wysokie prowadzenie krzewów - rano skrobałem szyby w samochodzie, to patrząc na prognozę pogody nie ma co czekać. Zebrałem Bianca 23 brix i 8,5 kwas, Johaniter 22 brix i 7,5 kwas, Vidal Blanc 18,5 brix i 10,5 kwas, Phoenix 21 brix i 6,5 kwas, Hibernal 22,5 brix i 8,5 kwas, Seyval Blanc 21,5 brix i 8,5 kwas, Marquette 26,5 brix
Razem po wymieszaniu 21 brix i 9g kwas skład wina 80% Seyval, 10% Bianca, 5% Vidal 5% reszta.

PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 16:17 
Ekspert
Ekspert

U mnie też przymrozek był, ale za słaby. Liście jeszcze wiszą.
Zebrałem Rondo - za późno wg mnie.
Cukier 19,6Bx, kwas 7,6g/l, pH 3,5

Riesling powisi do soboty, większość zdrowa.
Cukier 19,6Bx, kwas 9,3g/l, pH 3,1

Solaris dalej wisi, cukier spadł do 29Bx. Nawet zdrowy, ale mdły.

Z ciekawostek, które pewnie staramy się do głowy nie dopuszczać.
Rondo musiałem nieco przebrać przez SzP. Postały owoce trochę w ciepłym. Masakra, wyleciało całe stado much. Biedronek może kilka.
Jakbym zmielił od razu to miałbym wino z much :D Smacznego.

PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2016, 18:46 
Kiper
Kiper

gronkowiec napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
....kwasy średnia z dwóch pomiarów 14g/l - drożdże Maurivin B , po prasie kwasy 8,55g/l....
Czyli zeżarło 39% kwasu. Na stronie Farmarik piszą, że Maurivin B ma dobrą tolerancję na alkohol: 14 - 15% obj, ale wymagana jest ostrożność w przypadku soków o wysokiej zawartości cukru. Czy ktoś miał problemy z ruszeniem fermentacji powyżej 24 brix ?

Ja w tym roku pierwszy raz nastawiłem Markett na Maurivin B ( w ogóle pierwsze moje czerwone )i cukier właśnie był koło 24 Brix - nie było problemu z ruszeniem, nawet byłem zaskoczony prędkością. Wlewałem drożdże do miazgi w temperaturze około 20st C, po dobie wstawiłem do chłodniejszego miejsca .

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1