Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 18:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
zbyszekB napisał(a):
KrzysztofB napisał(a):
Teraz ciągle leje i cukier spadł dość wyraźnie. Ile trzeba czekać po ustaniu deszczu żeby powróciło do stanu wcześniejszego?

U mnie lało całą noc z niedzieli na poniedziałek i w poniedziałek przez cały dzień.
Ale przez cały wtorek było słonecznie i silny wiatr. Szybko wyschło wszystko.
Zebrałem Johannitera i Hibernala, parametry takie same jak przed deszczem!
Dzisiaj znowu deszcz przez cały dzień!!

U mnie dokładnie taka sama pogoda i również wykorzystałem wczorajszą pogodę na zbiory Marszałka który pozostał mi jako jedyny. Zaskoczony byłem po takim deszczu pozytywnie. Pływak wskazywał 24 blg.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
kilis napisał(a):
Zodiak napisał(a):
...Wadą Kernlinga jest to że łatwo ulega uszkodzeniom mrozowym i długo się odbudowuje, ale tak odmiana super, duża wydajność soku....

No, ale to vinifera. Myślałem o tej odmianie bo mi bardzo smakowało wino z Kerlinga w Mierzęcinie. Przydało by się go mieć na własnych korzeniach. Muszę pomyśleć bo mam jeszcze trochę rezerwy miejsca.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 22:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Kiedyś rozmawiałem z Piotrkiem o tej odmianie. Plenna jest u nich jeśli nie dostanie mrozem.
Mało kto ją ma w Polsce, a wino wychodzi na prawdę fajne.
Łatwo się uprawia. Nie trzeba przy niej non stop chodzić. No może trochę kruche stożki wzrostu.
Niewiele mniej odporna na mróz od Rieslinga. Nie pasierbi się, ładnie drewnieje.
No i te parametry w tym roku mnie bardzo zaskoczyły. Także na 90% chyba dosadzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Wczoraj zebrane Rondo, Johanniter i PG. Kończyłem zbierać w momencie jak zaczynał padać deszcz ( i do teraz nie przestał)
PG i Johanniter wyciśnięte razem - parametry moszczu 23 blg i 7,2g/l po sedymentacji.
Rondo 22 blg i 7,5g/l.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Bardzo fajne parametry :thumbup:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 00:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
No... Tylko teraz tego nie sp....ć i byndzie ok :)

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 13:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ja już od tygodnia maceruję. Rondo,regent i CC miały po 22brix.
W niedzielę do prasy.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 18:11 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Dzisiaj zmierzyłem dziko rosnącą labruche ( Alwood)
PH-3,5
Brix 21
Kwas 18,5 gr/l :shock:
No i ten zapach :D

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 19:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
W niedzielę zebrałem:
- C.Cortis 24Brx, kwas 6,6 Ph 3,5
- Johaniter 22Brx, kwas 8,8 Ph 3,2
Część Johanitera została bo nie zdążyłem i dziś dokonałem awaryjnego zbioru, bo i do mnie doleciały szpaki. Opędzlowały na oko ze 100kg. Dobrze że dopiero teraz, bo cały sezon przeszedł bez zakładania siatek.
Nie miałem za dużo czasu, wiec tylko odszypułkowanie i maceracja na dworze w zimnej temp., a jutro tłoczenie. Pomiary też jutro. Ciekawe czy się rozwodnił po deszczach.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 20:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Daj znać jak tam parametry Johannitera jutro , ale pewnie coś tam poszło w dół po deszczach.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 października 2016, 21:06 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
[quote="monteverst"]Daj znać jak tam parametry Johannitera jutro , ale pewnie coś tam poszło w dół po deszczach.



Tak jak się można było spodziewać, wszystko w dół, tylko Ph w górę. I tak: 20 Brx, kwas 7,1, Ph 3,32
Tego zrobię osobno na wytrawne, maceracja trwała 27h.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 13:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Pomiar dzisiejszy Johhanitera po tygodniu opadów

18 brix a kwas 13 g/l - cukier jak i kwas spadł o -1, kiepskie bardzo te parametry szkoda że ten kwas taki wysoki jak by chociaż był 10 to na drożdzach może by zeszło w winie do 7-miu .

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 13:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Strasznie duży kwas, czy nie masz czasem owocowania z pąków zapasowych? Jakie obciążenie na krzew?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 14:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jakoś wyjątkowo dużo tych kwasów. U mnie w tej chwili 9,5.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2016, 16:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
AMELIE u mnie johanniter odbijał z pąków zapasowych początkiem maja ,dlatego takie parametry obciążenie małe około 1 - 1,5 kg krzew tylko tyle się zawiązało po przymrozkach, za to parametry twojego johannitera są super.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Mikul i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO