Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2899
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
kapitan napisał(a):
Jasnych odmian nie fermentuje się z miazgą :wink:



Ależ można fermentować w miazdze, w zależności jakie chcesz zrobić wino- krótko lub długo.
Słynne gruzińskie wina są fermentowane w miazdze i czasem z szypułkami.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ale kolega robi ala gruzińskie.
Edit
Jola mnie ubiegła

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 19:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
Obawiam się, że z Solarisem i Jutrzenka może się nie udać, ale ja gruzińskie, niech będzie gruzińskie

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 15:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7011
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
W tym roku to u mnie nawet Gewurztraminer już dojrzał - 22 Bx/6,2g/l
Czeka jeszcze na Pinot Gris który przeciążony ma jeszcze duże kwasy ok.9g/l
Gewurz

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 16:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
kapitan napisał(a):
Obawiam się, że z Solarisem i Jutrzenka może się nie udać, ale ja gruzińskie, niech będzie gruzińskie
Solarisa nie mam, ale jagody Jutrzenki fermentowanej w miazdze oddają z skórki dużo kwasu i garbników.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 17:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 13:37
Posty: 238
Lokalizacja: Promna na skarpach rzeki Pilicy
kapitan napisał(a):
Obawiam się, że z Solarisem i Jutrzenka może się nie udać, ale ja gruzińskie, niech będzie gruzińskie


Jak gruzinskie to potrzebna ci karwia jeszcze ze specjalnym ksztaltem, ferment razem z szypulkami a ksztalt karwi powoduje ze obumarle drozdze pozostaja na samym dnie, potem szypulki na koncu rozmiazdzone owoce ktore to wszystko odzzielaja.
Szukalem w Polsce kogos kto zrobi karwie choc 200 litrowe - niestety nie znalazlem - brak doswiadczenia i technologii...
Dluga maceracja = pomaranczowy kolor wina :-) tylko trzeba uwazac - te gruzinskie bardzo bardzo czesto posiadaja frakcje octowe

_________________
Pozdrawiam Marcin

[url]https://winnicamazovia.pl/[/url]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 18:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
WinaMarcina napisał(a):
....Jak gruzinskie to potrzebna ci karwia....Szukalem w Polsce kogos kto zrobi karwie choc 200 litrowe - niestety nie znalazlem - brak doswiadczenia i technologii...

Chodzi o kvevri https://www.google.pl/search?q=kvevri&c ... Hi4bz0M%3A

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 18:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Kwewri jest do kupienia w Gruzji bez problemu. Jak by dobrze poszukać to tani transport tez by się znalazł. Natomiast wino z Kwewri robione rzeczywiście metodą kachetyjską jest dla mnie niepijalne.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 07:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 08:38
Posty: 57
Lokalizacja: okolice Ostrowca Św.
WinaMarcina napisał(a):
Szukalem w Polsce kogos kto zrobi karwie choc 200 litrowe - niestety nie znalazlem - brak doswiadczenia i technologii...
Dluga maceracja = pomaranczowy kolor wina :-) tylko trzeba uwazac - te gruzinskie bardzo bardzo czesto posiadaja frakcje octowe

Płochoccy koło Sandomierza właśnie eksperymentują z takimi dwiema wielkimi gruzińskimi amforami


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 15:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
W sobotę zebrałem:
Johannitera - 20,6Bx, kwas 7,7g/l, pH 3,3 - 1,1kg/krzak - młodziaki
Kernlinga - bardzo wcześnie jak na tę odmianę.
Cukier 23Bx, kwas 7,8g/l, pH 3,2 - 1,3kg/krzak - jedno grono na latorośl.
Jedno z większych gron 525g - trafiło się kilka takich.

Postanowiłem to połączyć w jeden nastaw, po prasie wyszło:
21,6Bx, kwas 7,6g/l, pH 3,4

No i teraz mam dylemat czy dosadzić w miejsce Siegera - Johannitera czy Kernlinga?
Johanniter miał trochę porażonych gron szp. Kernling na nic w tym roku nie chorował.

Rondo i Riesling wiszą.
A Solaris - niektóre jagody pomarszczone, a niektóre całe, ale zdrowe.
31Bx - któraś przerobówka zbiera więcej w całych gronach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 16:05 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 1 kwietnia 2015, 11:18
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
kilis napisał(a):
A Solaris - niektóre jagody pomarszczone, a niektóre całe, ale zdrowe.
31Bx - któraś przerobówka zbiera więcej w całych gronach?

A kwas w ogóle jeszcze jakiś tam jest? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 16:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
kilis napisał(a):

Postanowiłem to połączyć w jeden nastaw, po prasie wyszło:
21,6Bx, kwas 7,6g/l, pH 3,4

No i teraz mam dylemat czy dosadzić w miejsce Siegera - Johannitera czy Kernlinga?


Moim zdanie nie powinieneś łączyć tych dwóch odmian tylko zrobić odmianowe. No chyba, że to pierwsze owocowanie i nie ma zbyt dużo owocu.
Co do tego co dosadzić to chyba żartujesz. Oczywiście , że Kerling.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 16:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
Teraz ciągle leje i cukier spadł dość wyraźnie. Ile trzeba czekać po ustaniu deszczu żeby powróciło do stanu wcześniejszego?

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 17:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zodiak napisał(a):
No chyba, że to pierwsze owocowanie i nie ma zbyt dużo owocu.
Co do tego co dosadzić to chyba żartujesz. Oczywiście , że Kerling.

Za mało było. Część Johannitera pierwszy rok. Reszta jeszcze nie owocowała.
Wadą Kernlinga jest to że łatwo ulega uszkodzeniom mrozowym i długo się odbudowuje, ale tak odmiana super, duża wydajność soku.

Solaris coś tam kwasu ma, ale na wino by się to nie nadawało. Za to do zbioru Seyvala jak ktoś by chciał to da się dotrzymać, pod warunkiem że nie będzie lało. Tylko po co wtedy Seyval. Solaris zagłuszy całkiem jego niezbyt mocny smak i aromat. Może z Hibernalem.

Jak leje to z dzień suchego i wietrznego dnia musi być.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 października 2016, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7011
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
KrzysztofB napisał(a):
Teraz ciągle leje i cukier spadł dość wyraźnie. Ile trzeba czekać po ustaniu deszczu żeby powróciło do stanu wcześniejszego?

U mnie lało całą noc z niedzieli na poniedziałek i w poniedziałek przez cały dzień.
Ale przez cały wtorek było słonecznie i silny wiatr. Szybko wyschło wszystko.
Zebrałem Johannitera i Hibernala, parametry takie same jak przed deszczem!
Dzisiaj znowu deszcz przez cały dzień!!
Zostały jeszcze do zbioru Marquette i Pinot Gris.

Żałuję teraz ,że nie zebrałem bo nie widzę już możliwości lepszych parametrów niż były przed deszczem; jest zimno a średnia dobowa dużo poniżej 10st.C
Mazowsze to nie Burgundia :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO