Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 12:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 08:07 
Ekspert
Ekspert

U mnie już po zbiorach. Wszystko pięknie dojrzało. Jeszcze chwila, a byłyby przejrzałe. Marmoladę kiepsko się obrabia.

Parametry moich altanowców:
Seyval B. 24 brix
Marszałek i Leon też 24 brix
Marquette 28,5 brix

Jak na razie to u mnie ten rok jest bardzo dobry. Przymrozki wiosenne tylko troszkę poturbowały moje krzaki. Tylko Nero nie owocował z tego powodu. Końcówka lata była upalna i z niewielkimi opadami, a początek jesieni był przepiękny.

Od dziś jest zapowiadane załamanie pogody u mnie, które pójdzie na wschód - jak zazwyczaj. Radzę zbierać, jak ktoś ma w miarę przyzwoite parametry.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Właśnie z powodu zapowiadanego załamania pogody zbiorę dziś Roeslera. Cukier nie powala rzędu 22 brix, ale kwasy ma najniższe odkąd owocuje i jest fizjologicznie dojrzały, klon S wręcz przejrzały. Jest to obok Mediny i Cabernetów jedyna odmiana która bezproblemowo wytrzymała atak szarej pleśni w tym sezonie.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 10:10 
Kiper
Kiper

U mnie Johanniter 19 brix ale kwas bardzo wysokie ok 14g/l zapowiadają deszcze no ale z takim kwasem nie ma sensu zbierać jest zdrowy więc niech wiśi do oporu, pomiar z dzisiaj, przez tydzień cukier podskoczył o 1 brix.

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 12:57 
mistrz
mistrz

SAT 2667, GDDC 1127
Regent 23Bx, TA 6,3g/l
Seyval 21Bx, TA 8,6g/l
Bianca 24Bx, TA 7,3g/l

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 13:17 
Ekspert
Ekspert

Johanniter wczoraj zebrany, trochę przeciążony:
Cukier - 20,5 Bx
Kwas - 8,4
pH - 3,25
pestki brązowe.
Chciałem przetrzymać jeszcze z tydzień ale do gron zaczęła się dobierać sz.p. i po deszczach nie byłoby co zbierać.

Muscaris - 24-25 Bx, pestki brązowe, kwas organoleptycznie niski Został przerobione z Seyvalem, więc trudno o dokładne wyniki. W każdym razie odmiana zupełnie nie choruje, gron nie zżera szara pleśń. Będę dosadzać o ile nie da goryczkowego wina. Seyval niestety nie osiąga u mnie wysokiego cukru i mimo znacznej redukcji plonu nie równo dojrzewa.

Regent, który ocalał przed sz.p. osiagnął 22 Bx i kwas 7,2, pestki brązowe.

Z Regentem została przerobiona Dorsa. Parmatery podobne, pestki nie całkiem dojrzałe, za to zupełnie zdrowa. Można byłoby przetrzymać ale 10 kg to nie ma sensu przerabiać oddzielnie.

Dornfelder bardzo słabo - 18,5, kwas 7,0, pH 3,45, pestki niedojrzałe. Zebrałem, bo nie wytrzymałby kilku dni deszczu.

Pomiary cukru, oprócz Muscarisa, spławikiem.

Na winnicy został tylko Hibernal. Jest zupełnie zdrowy więc może się go uda przetrzymać.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 14:30 
Kiper
Kiper

Może nie ten dział ale pochwale się, ja co roku miałem problem z szarą pleśnią na johanniterze notorycznie w wrześniu do jagód tej odmiany dobierała mi się szara pleśń , nawet pomimo oprysków przeciwko sz.p. w czasie kwitnienia i po kwitnieniu następnie w trakcie wypełniania gron , zawsze było to samo .... w tym roku zaniechałem tych wszystkich oprysków na sz.p w trakcie wegetacji , początkiem września gdy zauważyłem pierwsze jagody atakowane przez patogen , zrobiłem dokładny oprysk wszystkich gron switchem oprysk 0.2% potem w okolicy 13 i 25 września opryskałem grona dokładnie preparatem teldor 500 sc, 0.15% i efekt jest zdumiewający do tej pory zero śladów szarej pleśni na gronach !! :):) A zawsze w ubiegłych latach na każdym krzewie miałem parę gron zaatakowanych sz.p.

Pozdrawiam.
Marcin.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 października 2016, 21:17 przez monteverst, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 19:43 
Ekspert
Ekspert

U mnie wisi jeszcze Rondo, Hibernal i Seyval.
Wiszą także przeznaczone pod szpadel Jutrzenka i ostatnie Bianki,
oraz testowe krzewy Riesling, Johanniter, Siegerrebe, Chardonnay, P Gris, Monarch, C Cortis...

Mam nadzieję, że jeszcze nie przymrozi i przyjdzie jeszcze słońce w październiku...

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 20:08 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
Może nie ten dział ale pochwale się, ja co roku miałem problem z szarą pleśnią na johanniterze notorycznie w wrześniu do jagód tej odmiany dobierała mi się szara pleśń , nawet pomimo oprysków przeciwko sz.p. w czasie kwitnienia i po kwitnieniu następnie w trakcie wypełniania gron , zawsze było to samo .... w tym roku zaniechałem tych wszystkich oprysków na sz.p w trakcie wegetacji , początkiem września gdy zauważyłem pierwsze jagody atakowane przez patogen , zrobiłem dokładny oprysk wszystkich gron switchem oprysk 0.2% potem w okolicy 13 i 25 września opryskałem grona dokładnie preparatem teldor 50 sc, 0.15% i efekt jest zdumiewający do tej pory zero śladów szarej pleśni na gronach !! :):) A zawsze w ubiegłych latach na każdym krzewie miałem parę gron zaatakowanych sz.p.

Pozdrawiam.
Marcin.

A ten Teldor to jest gdzieś w Europie dopuszczony na winorośl?I jaki ma okres karencji na przerobówki?
Bo ciekawe czy nie będzie problemów z ruszeniem fermentacji tego Johannitera.

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 20:27 
Kiper
Kiper

Na winorośl nie wiem jaki ma okres karencji, ale na maliny i truskawki jeden dzień !! W tym preparacje główną substancją jest związek z grupy hydroksyanilidów , w pewnym artykule przenaczonym zapobieganiu zs.p na winorośli w okresie przedzbioryczym były polecane preparaty z tej grupy hydroksyanilidów, więc dlatego kupiłem teldor 500sc. W opisie preparatu jest napisane, że nie jest szkodliwy dla środowiska i żywych organizmów. Fermentacja pewnie ruszy bez problemu, zastanawiałem się też nad tym i zrobiłem mały eksperyment: zrobiłem matke drożdżową i do pracujących drożdży około 150ml wkropiłem 3 krople tego preparatu i drożdze normalnie pracowały przez parę następnych dni az do wylania więc raczej wszystko ruszy :):)

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 22:09 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
Na winorośl nie wiem jaki ma okres karencji, ale na maliny i truskawki jeden dzień !! W tym preparacje główną substancją jest związek z grupy hydroksyanilidów , w pewnym artykule przenaczonym zapobieganiu zs.p na winorośli w okresie przedzbioryczym były polecane preparaty z tej grupy hydroksyanilidów, więc dlatego kupiłem teldor 500sc. W opisie preparatu jest napisane, że nie jest szkodliwy dla środowiska i żywych organizmów. Fermentacja pewnie ruszy bez problemu, zastanawiałem się też nad tym i zrobiłem mały eksperyment: zrobiłem matke drożdżową i do pracujących drożdży około 150ml wkropiłem 3 krople tego preparatu i drożdze normalnie pracowały przez parę następnych dni az do wylania więc raczej wszystko ruszy :):)

Sprawdź zanim czymś się pochwalisz :shock:

PostNapisane: niedziela, 2 października 2016, 23:41 
Kiper
Kiper

Zbyszku nie muszę wszystkiego wiedzieć i wszystkiego sprawdzać !!! Podaję swoje spostrzeżenia i obserwację po to chyba jest to forum nie rozumiem czemu się czepiasz ?? i piszesz (że daje złe przykłady i żebym sprawdził zanim się czymś pochwalę ???? ) Sprawdziłem Zbyszku wiesz, działanie teldor na sz.p i działa doskonale w połączeniu z wcześniejszym switchem przynajmniej u mnie na Johannioterze , sprawdziłem jego wpływ na drożdze i nie zauważyłem by miał zły wpływ na ich kondycje a ty się czepiasz że nie sprawdziłem okresu karencji na winorośl .......

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 10:39 
przedszkolak
przedszkolak

Regent zebrany pomiar z miazgi 24 Blg i 7-7,5g/l obciążenie 1,5kg/krzew.

Paweł

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 października 2016, 10:49 przez skibka10, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 10:42 
Ekspert
Ekspert

Dla potomnych parametry odmian przerobowych w dobrym roku na północy.
LM to parametry wyciśniętego moszczu.

Załączniki:
parametry gron 2016.png
parametry gron 2016.png [ 38.99 KiB | Przeglądane 439 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 18:15 
czeladnik
czeladnik

W sobotę zebrałem Solarisa, niektóre grona to już prawie rodzynki, i wraz z innymi jasnymi odmianami (Swenson Red 26%, Bianka 22%, Solaris 15%, Muskat Odeskij 13%, Krystaly i Rakisz po 9% i Johanniter i Jutrzenka po 3% wagowo całości nastawu) trafił na wino pomarańczowe.
Całość nastawu (miazgi) miała 23 Blg, kwasów nie mierzyłem. Fermentacja miazgi na drożdżach spontan (co najmniej 14 dni).

Natomiast w piątek zebrałem ciemne odmiany Marszałek, Rondo, LM i niewielkie ilości z odmian Dornfelder, Regent i Iliczewskij Ranij.
Parametry miazgi:
Marszałek ? 24 Blg,
Marszałek/LM (w tym LM stanowił 36%) ? 24,5 Blg,
Rondo z pozostałymi odmianami (Dornfelder, Regent i Iliczewskij Ranij stanowiącymi 31%) - 22 Blg.
Kwasów nie mierzyłem. Fermentacja na drożdżach spontan, a później po fermentacji w miazdze (także co najmniej 14 dniowej) całość trafi do jednego nastawu (Marszałek 50%, Rondo 30%, LM 11%, pozostałe ? 9%).

Z ciemnych odmian mam jeszcze pierwsze kontrolne owocowanie na dwóch testowo posadzonych krzewach ES 5-17 (Radisson), ale grona jeszcze wiszą, nie miałem odwagi :) dorzucić ich do czerwonego nastawu.

Załączniki:
Solaris 01.10.jpg
Solaris 01.10.jpg [ 98.07 KiB | Przeglądane 322 razy ]
Solaris-01.10.jpg
Solaris-01.10.jpg [ 122.92 KiB | Przeglądane 322 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 października 2016, 18:50 
Ekspert
Ekspert

Jasnych odmian nie fermentuje się z miazgą :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1