Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 08:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
W sobotę mierzyłem Rondo u teściów w Ozorkowie:
- cukier 19,5 Blg
- kwasy 10 g/l
- pestki zielone

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 09:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Solaris zebrany wczoraj, łącznie 200kg, krzewy 6-letnie średnio 2,5kg, krzewy sadzone w zeszłym roku 1,38kg.
Tłoczyłem całe grona co dało ok 70l klarownego soku, potem reszta na młynek i ponowne tłoczenie, co dało 32l samocieku, i 25 z prasy.
Parametry moszczu:
- 25,5 blg , kwas 10, problem w tym roku z kwasem, chyba że się zestarzał odczynnik.
Pewno mógł jeszcze wisieć, ale dziś przyszedł deszcz, a już był problem z szarą pleśnią, do tego rodzykowanie jagód, i pierwszy raz mam na Solarisie zamieranie szypułek, i to na starych krzakach.
Zbiór był dość pracochłonny, bo każdą nadpleśniałą czy podejrzaną jagodę wydłubywałem.
Sendymentacja w 0 c przez 48h, to i kwas trochę spadnie, wino planuję z cukrem resztkowym 30-40gr.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 10:31 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 11 kwietnia 2014, 06:28
Posty: 190
Lokalizacja: Zagórze, gmina Halinów, woj. mazowieckie
dzisiaj w gruncie

Galanth 21 brix
MF 19 brix
Regent 16 brix

-- poniedziałek, 5 września 2016, 11:31 --

dzisiaj w gruncie

Galanth 21 brix
MF 19 brix
Regent 16 brix

_________________
Pozdrawiam wszystkich, Krzysztof B.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 10:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
AMELIE napisał(a):
- 25,5 blg , kwas 10

To wynik mało prawdopodobny. Obstawiam kwas koło osemki.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 10:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
AMELIE napisał(a):
Solaris zebrany wczoraj, łącznie 200kg, krzewy 6-letnie średnio 2,5kg, krzewy sadzone w zeszłym roku 1,38kg.
. . . . .


Z jednorocznych krzewów?, kiedy je sadziłeś, na wiosnę, w jesieni?

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
To najzupełniej normalne. Jak sadziłem wiosną to w przyszłym roku także miałem ładne zbiory.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 11:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Misza może i odczynnik stary, ale na smak to słodkie jak cholera ale i czuć kwas wyrażnie.
Sadzonki sadzone w kwietniu 2015r.
Ogólnie to w 2015 sadziłem 3,5tyś szt kilku odmian i w tym roku szacuje zbiór ok 3,5t.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 11:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
AMELIE napisał(a):
Misza może i odczynnik stary, ale na smak to słodkie jak cholera ale i czuć kwas wyrażnie.
.


10g kwasów w Solarisie to naprawdę dużo. Też bym obstawiał zwietrzały roztwór NaOH on wtedy zawyża wynik. Musiał by być mocno zwietrzały w 20% co też jest mało prawdopodobne. Może jakiś błąd pomiarowy, a może rzeczywiście masz ok 10g.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 13:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Misza napisał(a):
AMELIE napisał(a):
- 25,5 blg , kwas 10

To wynik mało prawdopodobny. Obstawiam kwas koło osemki.

Podejrzane, ale miałem podobne parametry w 2014. Duży kwas utrzymywał się przez dwa tygodnie, a cukier jeszcze podskoczył do 26Bx.
uprawa/dojrzewanie-i-zbiory-odmian-przerobowych-2014-t9223-105.html?hilit=parametry#p154650


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 15:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Wiem że podejrzane, ale po smaku taki kwas jest.
robiłem pomiary od 2-tygodni i cukier rósł z 22-26brx a kwas cały czas był w okolicach 10.
Chyba u mnie za ciepło na Solarisa

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 17:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To trzeba przyjąć, że tak jest. Zresztą przy takim cukrze to nawet lepiej aby było więcej kwasu.

-- poniedziałek, 5 września 2016, 18:14 --

Zodiak napisał(a):
Pierwsza prasa Solaris.
Ok 2kg/krzew
Parametry moszczu
Cukier 22,8 Brix
Gęstość = 1,098g/cm3
Cukier = 228g/dm3
Potencjalny alkohol 13,5 %
TA = 7,8g/dm3
Planuje wino 12 ÷ 12,5 % z cukrem resztkowym ok 10g / dm3
pH-metru został w domu


Uzupełniam dane o pH=3,2

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 21:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Zlewałem sok po sendymentacji w lodówce w temp 0 c, i przy okazji powtórzyłem badania. A że mam wszystko w wiadrach to pomierzyłem kolejne frakcje z tłoczenia, i tu wyszła ciekawa zależność:
- Sok z tłoczenia całych gron 25 blg, kwas spadł na 9,5, aromat limonka, cytrus, barwa słomkowa.
- Sok z 2go tłoczenia, po młynku i do oporu, klarowany bentonitem, 26 blg, kwas 7, aromat intensywny, brzoskwinie, morela, barwa żółta, żadnej goryczki nie wyczuwam.
Podejrzewam że tak wyszło, dlatego że dużo jagód było zrodzynkowanych i prasa bez młynka im nie dała rady.
Teraz zastanawiam się czy nie zmieszać wszystkiego razem, bo i kwas w sumie wyniesie około 8,5 i aromat pierwszego się wzbogaci.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 22:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Najpierw tłoczyłeś całe grona, a wytłoki dałeś na młynek i tłoczyłeś jeszcze raz?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 23:09 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Mirek dokładnie tak, po młynku uzyskałem jeszcze około 57l. Sam sok po młynku dużo bardziej aromatyczny.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 23:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ja bym tych frakcji nie łączył. Zrobił bym dwa wina. Z pierwszej frakcji powinno być lepsze. Zawsze możesz zrobić kupaż.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Yandex [Bot] i 35 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO