Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 10:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Piątek, Sobota winobranie na młodej winnicy:
- Muscaris 25,5 Blg, kwas 6,4, PH 3,37 obciążenie 1,25 krzew, zapach moszczu urzekający.
- Regent 22,5 Blg, kwas 5,8, PH 3,6 obciążenie 0,9 krzew
- C.Cantor 22 Blg, kwas 4,6, PH 3,65 obciążenie 1,1 krzew. Marmolada, do zbioru był tydzień temu, cukier mu spadł po deszczach, bo strasznie zmiękł. Sok nie do wypicia, brak kwasu, będzie kupaż z Rondem albo dokwaszenie.
Na krzakach Johaniter, Rondo, C.Cortis
Ogólnie jestem zadowolony, jak na rośliny w drugim roku.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 12:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Frank1 napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Regenta.
Cukier - 24 Blg
Kwasy - 7,5g/l
Obciążenie - 1,25kg/krzew
Aż nie chce się wierzyć w takie parametry u Regenta.
Parametry mojego Regenta przy średnim obciążeniu 0,9kg/krzew, zbiór 24.09.2016r:
Ekstrakt 20,5 Brix,
6,3g/l kwasów,
3,40 pH

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 12:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie .

Johanniter 18 brix


Regent zebrany z kontrolnych gron, 2 letnie krzewy 20 brix kwas 7g/L.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 13:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie Johanniter też tylko 18brix. Ale na najbliższe 2 tyg zapowiadają słoneczną i ciepłą pogodę. Wisi do oporu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 14:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2386
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Regent, zbiory, 21,5 Brix, 6,8 g/l kwas, 1,7 kg/krzew.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 14:56 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 178
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
U mnie pierwsze kontrolne owocowanie na testowo posadzonym krzewie Johannitera (zaledwie 4-5 gronek). Wczoraj próbowałem kilka jagód i zauważyłem dość wyraźną cierpkość na pierwszym planie i gorycz na drugim planie. Czy ta odmiana tak ma na pewnym etapie dojrzewania jagód?

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 15:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5513
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie zauważyłem tego u siebie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 18:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Mirko a skórki jagód nie są żółte takie (opalone) ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 18:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 498
Lokalizacja: Biłgoraj
Erikos napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Regenta.
Cukier - 24 Blg
Kwasy - 7,5g/l
Obciążenie - 1,25kg/krzew
Aż nie chce się wierzyć w takie parametry u Regenta.
Parametry mojego Regenta przy średnim obciążeniu 0,9kg/krzew, zbiór 24.09.2016r:
Ekstrakt 20,5 Brix,
6,3g/l kwasów,
3,40 pH

Pomyłka wykluczona! Sprawdzałem cukromierz na czystej wodzie o temp.20 stopni. Kwasy mierzyłem po dwa razy zestawem biowinowskim i tym z browamatora.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 19:05 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 178
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
monteverst napisał(a):
Mirko a skórki jagód nie są żółte takie (opalone) ?

Skórki jagód Johannitera są już żółte w brązowe kropki o owocowym smaku, ale mocno przytłumione cierpkością i lekką goryczą.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 19:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Właśnie przez te żółte skórki masz taką goryczkę ta odmiana tak ma ... żeby uniknąć problemu należy ograniczyć eksponowanie gron na promienie słońca , jak grona są wystawione na długotrwałe naświetlanie to skórki zmieniają kolor na żółty są takie opalone i w tych skórkach,rumieńcach masz tą goryczkę.
Nie należy zbytnio odsłaniać gron podczas dojrzewania i powinno być dobrze.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 15:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Parametry z weekendu:
Siegerrebe - 21Bx - z tego co zostało, a z pasierbów najsmaczniejsze grona, lepsze niż te z głównych.
Johanniter - 20,2Bx, kwas 7,7g/l, pH 3,2 - idzie do zbioru za tydzień
Rondo - 20Bx, kwas 8,6 g/l, pH 3,1-3,2 - dwa tygodnie jeszcze pewnie.
Kernling - zaskoczenie - 22Bx, kwas 9,7g/l pH 3,1-3,2 - mierzone z 3 potężnych gron.

Riesling 18,4 Bx - kwasu nie mierzyłem.
Solaris - dwa krzaki zostały do testów - 28,6Bx.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 15:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
kilis napisał(a):
Kernling - zaskoczenie - 22Bx, kwas 9,7g/l pH 3,1-3,2 - mierzone z 3 potężnych gron.



Gdyby tak zgubił z gram, półtora kwasu to może być wyśmienite białe wino z lekkim cukrem resztkowym . Takie w typie Rieslinga

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 16:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Dlatego jeszcze wisi. Na razie nic mu nie dolega. Noce zimne to pewnie i kwas spadnie. Oby.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 16:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Frank1 napisał(a):
Frank1 napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Regenta.
Cukier - 24 Blg
Kwasy - 7,5g/l
Obciążenie - 1,25kg/krzew

Pomyłka wykluczona! Sprawdzałem cukromierz na czystej wodzie o temp.20 stopni. Kwasy mierzyłem po dwa razy zestawem biowinowskim i tym z browamatora.

Mam do Ciebie kilka pytań o Regenta. Szukam pewnych prawidłowości, bo w tym roku spadłam ze stołka, jak 2 tygodnie temu zobaczyłam ponad 20 brix na moim Regencie. Były jagody, które miały 24 brix 14.09.2016. Zbiór w połowie września - pomiar parametrów organoleptyczny. Dopiero w domu wzięłam refraktometr.

Czy masz matę szkółkarską w międzyrzędziach, ugór, czy krótko koszoną zieleninę?
Czy pryskałeś czymś od połowy sierpnia? Czym?
Czy obrywałeś liście wokół gron?
Na jaką długość zostały ogłowione latorośle i kiedy? Czy w ogóle ogławiałeś?
I ostatnie - na jakiej wysokości były grona?

W tym roku zrobiłam trzy rzeczy inaczej, niż zwykle i ciekawa jestem, czy u Ciebie jest podobnie. Jednak jak nie chcesz publicznie zdradzać tajemnic, to się nie pogniewam ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO