Teraz jest wtorek, 16 grudnia 2025, 01:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 14:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
To jedziemy, zasady te same, wyniki bez poprawek i przeliczeń. Najlepiej z kilku kiści.

Solaris 22,6Bx. pH 2,9. kwas 9,3 g/l. Pewnie przyszły tydzień pójdzie na prasę
Siegerrebe 21Bx, kwas niewyczuwalny. Może dodam trochę do Solarisa.

Będzie problem z pH w tym roku przez gorący sierpień, a szczególnie noce. Piotrek Stopczyński zwracał na to uwagę na konwencie.
Problem może pojawić się na wiosnę gdy zrobi się cieplej, poziom siarki spadnie i dobiorą się do wina bakterie.
Wcześniej też to niewykluczone.

EDIT: zmieniłem pH po kalibracji, coś za wysokie mi się wydawało


Ostatnio edytowano niedziela, 30 sierpnia 2015, 21:50 przez kilis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 16:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
U mnie tak kolorowo nie będzie, ten rok od początku był opóźniony.
Ostatnie upały niczego nie przyspieszyły, możliwe że nawet spowolniły.
Przeszedłem się z refraktometrem po winnicy i Solaris pomimo swoich mocnych aromatów z cukrem słabiutko.
Najwięcej jagód w przedziale 16-20Brix więc nie spieszę się ze zbiorem i mam nadzieję że osy mnie do niego nie zmuszą.
Myślę, że czas po zlocie w Wysowej u mnie może być odpowiedni.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 17:08 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 13:38
Posty: 53
Lokalizacja: Orchowo k/Słupcy Wielkopolska
U mnie MF- 16-17 LM- 17 Sayval Blanc - 12 i jeszcze mu daleko do dojrzałości

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 sierpnia 2015, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Sieger - 18-20, kwas niewyczuwalny, pewnie już cukier wiele nie podskoczy, mało atakowany przez osy.
PNP - 18-20, kwaskowaty, osy się nim interesują mocno
Solaris bardzo nierówny - 20-25 jeszcze lekko czuć kwas, osy go mijają, mimo że w ubiegłym roku go pożarły całego
Muscaris jeszcze mocno kwaśny ale już 19-21, fakt krzewy niedociążone.
Reszty na razie nie ma sensu mierzyć bo mocno kwaśne.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 13:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 548
Lokalizacja: Alwernia
Johanniter 14-16 brix
Marszałek 15 brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 19:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 302
Lokalizacja: Głowno
Solaris -19-25 pierwsze owocowanie, zaskoczył mnie "dziwny "smak , ciekaw jestem wina bo jeszcze nie piłem
Serena -16-21 kwasy jeszcze dość wysokie
Gołubok -15-17-kwas
Bianka - 20-24 - baaardzo duży kwas a cukier wysoki, nie wiem jak to rozumieć
Regent,Rondo,Zweigelt -jeszcze słabo wybarwione, nie mierzyłem
ŚCIANA
SB -19-23
LM - 22-26
MF - 20-25

Ogólnie trudno się mierzy bo są bardzo duże różnice w dojrzałości między poszczególnymi jagódkami w gronie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 19:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2348
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aktualny pomiar cukrów w mojej mikro-winnicy, średni pomiar z wielu jagód dla danej odmiany:

Marquette : 23,5 - 24 Brix, pestki wybarwione, kwasy wysokie, trzeba jeszcze co najmniej 3 tyg.
Roesler - 17-20 Brix - najlepszy wynik od początku uprawy, ok. 4 kg na krzew, grona do 0,5 kg, obciążenie 1 grono na latorośl(lub mniej), ale jeszcze normalna dla tej odmiany wysoka kwasowość.
Pannon Frankos - 14-16 Brix - co dopiero zakończyła wybarwianie, ale potem szybko dojrzewa
Goecseji Zamatos - 19-20 Brix - prawie już zjedzona przez nas i osy( 9 Krzewów), najchętniej też prze nie atakowana na ponad 50 owocujących odmian.
Nero - 20-21 Brix, prawie pełna zbiorcza dojrzałość (resztki po osach z 10 krzewów)
Regent 17-18 Brix
Anastasja - 14 Brix
Rubinet - 17 Brix - owoc kontrolny
Leon Millot - 20-22 Brix (nie licząc groszku) mocno uszkadzany przez osy
Duna Gyongye - 15-18 Brix
Dunaj - 15-18 Brix
Alibernet - 12-16 Brix
Monarch - 15,5-18 Brix - jakieś 3-4 kg na krzew, dość niskie kwasy w tym roku
Cabernet Cantor - 18-20,5 Brix - 3-4 kg na krzew, 1 grono na latorośl, kwasy szybko spadają, lepszej odmiany nie trzeba
Zweigelt - 17-20 Brix owoc kontrolny 1-4 grona na krzew, mocno atakowany przez osy

Tak dla porównania Cascade(od Szpaka) - średnio 12-15 Brix, lepiej okrywać porządne odmiany na zimę niż uprawiać taki szajs (jak i St. Croix).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 2 września 2015, 13:33 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 marca 2011, 21:19
Posty: 44
Lokalizacja: Płaskowyż Nałęczowski
Solaris - 22 brix, pestka w większej połowie brązowa
Regent - 19 brix, pestka zaczęła się przebarwiać
Seywal Blanc - 13 brix

Pomiar uśredniony

_________________
Pozdrawiam, Dominik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 09:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 169
Lokalizacja: Bielsko Biała
Solaris 20-25 brix
Siegerrebe 20-23
Seyval Blanc 17
C.Dorsa 18-20 wygląda na wcześniejszą i słodszą od Dornfeldera
C. Cortis 20-21 niestety widać już zasychanie szypułek
Dornfelder 15-17
Rondo 17-19
Regent 18-20


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 19:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 24 października 2012, 09:45
Posty: 19
Lokalizacja: Gołuchowice k/Krakowa
Pierwsze owocowanko: :P

Solaris 21-24 brix; kwasy 9,5g/l (chyba można by zbierać?) ale nie wiem czy dam rade w weekend :sick:
Regent 17-21 brix; kwaśne to i nie mierzyłem jeszcze kwasów
Dornfelder 15-19 brix,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 września 2015, 22:12 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Rondo -13,5 Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny
Nachodka -jagody twarde nie mierzona
Leon Millot -20,5Bx pestki ciemne, kwas niewyczuwalny
Marechal Foch -17,5Bx pestki ciemnieją
Adalmina -18Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny jagody pękają ,osy ją lubią
St. Pepin -20 Bx pestki ciemnieją ,kwas niewyczuwalny
Hibernal -13,5 Bx jagody twarde, pestki zielone
Bianca -nie mierzona
Kristaly -13 Bx pestki lekko ciemnieją, lekko kwaśne
Sabreviois -13,5Bx kwas potężny
Frontenac gris -16 Bx peski zielone, można kwasić ogórki

Pomiar z próbek od 4 do 10 jagód.
Jagody ze środkowej części grona zrywane od strony północno-wschodniej.
Refraktometr z systemem ATC
Pozdr.
Jac.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 07:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Hybryda NN 23-25 Brix. Ostateczny termin zbioru 12.09.
Rondo 17 Brix i jeszcze kwasior.
Triomphe d'Alsace 22 Brix.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 17:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Dojrzewanie w Winnicy Alvarium (okolice Przemkowa, dolnośląskie).

Kwasy (w przeliczeniu na winowy) i Brix:

Solaris 7,8 g/l 23,5 Brix
Johanniter 14,5 g/l 14 Brix
Rondo 8,1 g/l 17 Brix
Regent 8,1 g/l 15,5 Brix

Solaris jutro idzie w prasę. Reszta czeka.
W porównaniu z zeszłym rokiem Solaris dojrzewa nieco szybciej. W 2014 zbieraliśmy go 13 września przy parametrach 8,5 g/l kwasu i 22 Brix, chociaż w tym roku jagody są dużo mniejsze.

Pozostałe odmiany dojrzewają podobnie jak w zeszłym roku.

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 19:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Nie chce mi się wierzyć, że masz takie niskie kwasy w Rodzie i Regencie przy takim niskim cukrze. :shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 20:59 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Niepewność pomiarów na kwasy mam w granicach 0,2 g/L a dla każdej odmiany miareczkowałem 3 razy.
Miareczkuję przy użyciu 0,5 M NaOH i pH-metru oraz obserwuję zmianę koloru moszczu. Więc raczej jestem pewien tych wyników.

Jedyny błąd, który ewentualnie mógłby się pojawić to nieprawidłowe sporządzenie roztworu NaOH, ale to raczej bym wykluczył. Wystarczająco dużo razy robiłem to w robocie :)

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO