Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 06:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Wczoraj zebrałem Solarisa:
15.09.2015- ok. 120 krzewów owocujących
było 105l miazgi z czego otrzymałem 80 l soku, parametry:
cukier 23Bx , kwas 7g/l

dodam że owoce były wyjątkowo zdrowe, z parametrów jestem zadowolony.


Załączniki:
20150915_170048z.jpg
20150915_170048z.jpg [ 86.38 KiB | Przeglądane 841 razy ]

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 06:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Ricci napisał(a):
było 105l miazgi z czego otrzymałem 80 l soku


Spora wydajność. Wyciskałeś hydroprasą czy tłokową?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 06:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Tłokową 28l z nierdzewki, zastosowałem enzym, niedawno skończyłem tłoczyć (zacząłem o 4rano na 2 razy poszło).

Edit: może było ok 110l miazgi, zbiornik jest skalowany co 20l więc odczyt jest niedokładny.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 10:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
To jak na razie mój solaris miał najwiecej cukru :)
Ricci - pytanie z całkiem innej beczki, jaką pojemność ma ta kadź, na której stoi młynkoodszypułkowarka?

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 10:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pewnie 225l, mam podobną.
Ricci spora ta wydajność, spróbujemy w Gostomii 2016 :)
Mi się nie udało na hydro uzyskać 50%, ale bez enzymów.
Ile czasu z enzymami trzymałeś?

Można prosić moderatora o przeniesienie tej dyskusji do tematu "Solaris - wino - wydajność" ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 13:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Tak, 225l mam 2 takie.
Paweł, enzym dodałem ok 19, a tłoczyłem o godz. 4 dnia następnego czyli czas wynosił ok. 9h. Tak wyszło, gdyż zorientowałem się że nie dam rady tłoczyć w ten sam dzień; czas i siły.
Nic, zobaczymy co ta 12godzinna "fermentacja w miazdze" dała winu. Pozytywnie zaskoczyła mnie relacja cukru/kwasu. Przy relatywnie niskim cukrze dla tej odmiany, zaskoczył mnie dobry kwas, aż 2 razy mierzyłem. Rok dla winorośli bardzo dobry, przepraszam, bo wiem że susza zniszczyła uprawy wielu rolnikom.
Dodam, że Solaris na L2( Radawa) wisi jeszcze ma ok. 21 Bx, widać opóźnienie w stosunku do L3-gdzie jest płd-zach stok i pełne nasłonecznienie od wschodu do zachodu słońca.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 14:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
@zającze83,wysokość prowadzenia Solarisa nie ma wiele wspólnego z gromadzeniem cukru w owocach.
Odmiana reaguje na przeciążenie i zacienienie i wówczas gromadzi mniej cukru :thumbdown: .
Prowadzę swoje krzewy na skośnym ramieniu i owocują z jednej łozy. Warto mieć asekurację dla tej odmiany aby móc zabezpieczyć krzew przed przemarznięciem. Wyjątek to bardzo dobra lokalizacja winnicy. :angel:
_________________
Pozdrawiam - Janek

Wszystko się zgadza. Moja wina bo nie napisałem dlaczego jedne krzewy Solarisa w niskiej a innej w wysokiej formie.

Kilka lat temu sadziłem w rozstawie między rzędami 1,5m.
Okazało się to zbyt mało. Następne odległości w rzędach to 2m.

Przy 1,5 m między rzędami i prowadzeniu poziomym lub skośnym ramieniu winogrona wiszą na małej wysokości i są zacienione następnym rzędem.
Przy prowadzeniu ramienia na wysokości ok.1,9 m (kurtyna) owoce mają więcej słońca - przy rozstawie międzyrzędzi 1,5 m
Solaris ma pokrój płożący więc uformowanie i pielęgnacja kurtyny nie sprawia mi kłopotu.
Kłopotem mogą być zimowe mrozy. Przez ostatnie 2 lata zimy były łagodne, ale jak dalej , to zagadka.
Przy takim prowadzeniu Solarisa u mnie on mniej podlega MP i gromadzi nieco więcej cukru.
Ale cukier i kwasy zależą przed wszystkim od obciążenia i zacienienia.
I tak wszystko idzie do jednego gara, ale mam większe możliwości regulacji parametrów - przy zbiorze a tym samym wina.
W dużych winnicach tego się nie praktykuje ,bo to zbyt wiele kłopotu i koszty.
Fotka gron Solarisa w wysokim prowadzeniu
Obrazek
Widać różnicę koloru jagód wystawionych na słońce i tych ukrytych w cieniu liści.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2015, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie dzisiaj pierwsze pomiary:
Solaris - 23,5 Brix - kwas 9 g/l - obciażenie w normie
Rondo - 18 Brix - kwas 10,5 g/l - krzewy przeciążone

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 13:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Ricci napisał(a):
Tak, 225l mam 2 takie.
Paweł, enzym dodałem ok 19, a tłoczyłem o godz. 4 dnia następnego czyli czas wynosił ok. 9h. Tak wyszło, gdyż zorientowałem się że nie dam rady tłoczyć w ten sam dzień; czas i siły.
Nic, zobaczymy co ta 12godzinna "fermentacja w miazdze" dała winu. Pozytywnie zaskoczyła mnie relacja cukru/kwasu. Przy relatywnie niskim cukrze dla tej odmiany, zaskoczył mnie dobry kwas, aż 2 razy mierzyłem. Rok dla winorośli bardzo dobry, przepraszam, bo wiem że susza zniszczyła uprawy wielu rolnikom.
Dodam, że Solaris na L2( Radawa) wisi jeszcze ma ok. 21 Bx, widać opóźnienie w stosunku do L3-gdzie jest płd-zach stok i pełne nasłonecznienie od wschodu do zachodu słońca.

Po tak długiej maceracji Solarisa, najprawdopodobniej będziesz miał goryczkę w winie.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 17:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Parametry(cukier), owocowanie z pąków zapasowych
Brix/odmiana
22/Frontenac,Solaris
21/Marquette,Siegerrebe
20/Aurore
19/PNP,Regent
18/CC,Johanniter,LM,MF
17/Bianca, Kristaly, Phoenix
16/Dornfelder, Seyval
Podobnie jak w ub.roku o tej porze.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
A jednak się skusiłem i zrobiłem pomiary kwasów na niektórych odmianach.
Stan na 17.09.2015.
Roesler 10,5 g kwasów w l, 22 Brix - jest bardzo dobrze
Pannon Frankos 10,0/l 20 Brix - "teoretycznie" później niż u RP
Duna Gyongye 9,5 g/l - bardzo dużo już barwnika, szybko nabiera cukru
Dunaj 8,8 g/l, cukier ponad 20, nie znam lepszej winifery na ten klimat
Cabernet Cantor 7,5 g/l 22 Brix, super odmiana, na dodatek ekologiczna.
Regenta nie mierzyłem, wygląda że dojrzał, ale z kwasem to już kompletne mydło.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 19:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 września 2012, 08:28
Posty: 61
Lokalizacja: Winnica, mazowieckie
zbyszekB napisał(a):
Tylko jedynie LM i MF niezawodne i 20Brix tak jak i w ub. roku o tej samej porze

zbyszekB napisał(a):
Parametry(cukier), owocowanie z pąków zapasowych
Brix/odmiana
[...]
18/CC,Johanniter,LM,MF

Po deszczu tak spadł?

_________________
pozdrawiam, Damian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
hospes napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Tylko jedynie LM i MF niezawodne i 20Brix tak jak i w ub. roku o tej samej porze

zbyszekB napisał(a):
Parametry(cukier), owocowanie z pąków zapasowych
Brix/odmiana
[...]
18/CC,Johanniter,LM,MF

Po deszczu tak spadł?

W środę nad ranem była u mnie burza z obfitym deszczem. Ziemia dobrze nasiąknięta wodą. Dzisiaj rano mgła. Po długotrwałej suszy rośliny spragnione wody, więc piją!
Trochę mniejsze spadki cukru na odmianach Aurore, Frontenac i Marquette.
Czekam na lepsze parametry Solarisa i zbiór.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 22:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
Zbiera już ktoś Regenta? Mierzyłem tylko kwasy i są dobre (6,5g/l) ale cukry też powinny być okej, jest na co czekać? W poniedziałek chyba pada.

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 07:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Planuję dzisiaj zebrać moje ogródkowe wczesne odmiany i zrobiłem parę pomiarów:

Muscaris 18 - 21 Brix
Solaris 18 - 25 Brix
Petite Amie 19 Brix
Aurora 20 - 24 Brix
Ortega 19 - 21 Brix
Kristaly 15 - 19 Brix
M.Odeski 17 - 20 Brix

Market 22 - 24 Brix
Niektóre pomiary na podstawie tylko jednego krzewu.

edit
Zerwałem też resztkę Siegerrebe 17 - 19 Brix

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano piątek, 18 września 2015, 12:56 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Kodrianka, Yandex [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO