Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 09:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 06:25 
Ekspert
Ekspert

Misza, 25 L Siegera, to z ilu krzewów taki plon? Okrywasz go na zimę?
Ja mam jeden krzew. Pierwsze grona wtym roku - maluteńkie... Ale smak powala - jak esencja do doprawiania win :-) Chyba musze dosadzić?

PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 07:06 
Ekspert
Ekspert

mcz napisał(a):
Piłem odmianowego Siegera z Palatynatu w wersji spatlese, z okrągłym cukrem resztkowym i wyraźnym kwasem, zastanawiam się jak Niemcy to robią?

Odkąd zacząłem pijać namiętnie Rieslinga - cały czas się nad tym zastanawiam. Jak oni to robią że ich Rieslingi z Moseli są takie dobre. Inne, z gorącego klimatu, zimnego - obojętnie - już takie nie są.
Mam jeden rządek rieslinga, kilka gronek kontrolnych - ale na razie poza wyraźną kwasowością to nic tam nie czuć :)

PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 11:26 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Misza, 25 L Siegera, to z ilu krzewów taki plon? Okrywasz go na zimę?
Ja mam jeden krzew. Pierwsze grona wtym roku - maluteńkie... Ale smak powala - jak esencja do doprawiania win :-) Chyba musze dosadzić?

15. Pierwszy raz udało mi się przeciążyć Siegera :oops: Nic nie redukowałem nuczony doświadczeniem z lat poprzednich. Ale może nie będzie tak źle. W poprzednie lata cukier dociągał mi najwyżej do 19 przy symbolicznym obciążeniu.
Nic nie okrywam. Jak mam możliwość to czasem przygnę 1 łozę do gleby.

PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 17:54 
Ekspert
Ekspert

Zebrałem dziś awaryjnie na sok, aby cokolwiek zostało przed osami resztki dojrzałego Nero, Muscat Bleu, niedojrzałe jeszcze Cascade(od Szpaka, od Bursche dojrzało), oraz Marquette z 1 krzewu. Reszta Marquette z 9 krzewów została zjedzona doszczętnie przez ptaki (oprócz groszku :mrgreen: ). Wydajnośc Marquette z dorosłego krzewu bez redukcji u mnie nie powala - 1,8 kg z krzewu z szypułkami i licznym groszkiem.
Łączne parametry nastawu na sok (jeszcze będzie co najmniej 4 dni maceracji i do prasy) 20 Brix i 7,5 g kwasów.

PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 18:21 
Kiper
Kiper

Dzisiaj częściowo zebrałem NN. Moszcz 25 brix, kwasy 7 g/l. W przyszłym roku obowiązkowo siatka zabezpieczająca przed szpakami i kosami i wczesne wyłapywanie os. W tym roku wyłapałem ponad 1000 sztuk i 35 szerszeni. Już pracuję nad skuteczniejszym zwalczaniem.

PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 18:34 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Dzisiaj częściowo zebrałem NN. Moszcz 25 brix, kwasy 7 g/l. W przyszłym roku obowiązkowo siatka zabezpieczająca przed szpakami i kosami i wczesne wyłapywanie os. W tym roku wyłapałem ponad 1000 sztuk i 35 szerszeni. Już pracuję nad skuteczniejszym zwalczaniem.

Podobne parametry NN chyba wyczuły u mnie ptaki, co ciekawe były to wróble, i łaskawie zostawiły na niej 1 grono.
Zdzisławie chyba w przyszłym roku napiszę doktorat o osach. Złapałem dobre kilka tysięcy nie licząc szerszeni i much i dalej są. Pułapki opracowałem bardzo skuteczne, program zwalczania opracowałem także, ale trzeba zacząć chyba w maju (ekolodzy się oburzą). Do października nie wiem czy cokolwiek na winnicy zostanie oprócz późnych cabernetów i 2 odmian od RP - przynajmniej na razie Pannon Frankos i Duna Gyongye nie są ruszane przez osy, te wolą Dunaja :x . Osy nie oszczczędzają nawet późnego Aliberneta i Syrah.
Ucieszyłem się że osy nie jedzą Marquette i St. Croix, to zjadły je wczoraj ptaki.

PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 18:56 
mistrz
mistrz

W nocy trochę popadało dzisiaj tak się kształtują pomiary:

Jutrzenka 19Brix
Marguette 26/27Brix
Regent 19
W tygodniu pogoda ma być więc za niedługo już będą zbiory.

Pinot Meunier 19Brix(okryłem siatką) aby potrzymać Go do października.
Gruner Veltliner 19Brix

PostNapisane: sobota, 12 września 2015, 19:21 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Wydajnośc Marquette z dorosłego krzewu bez redukcji u mnie nie powala - 1,8 kg z krzewu z szypułkami i licznym groszkiem.

W jakiej formie prowadzisz i na jakiej glebie?
Sadziłem na piaszczystej w rozstawie 1,7m, krzewy rosną normalnie ale grona i jagody to drobnica.
Kusi mnie żeby rozstaw zagęścić do 85 cm.

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 07:42 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
RobertR napisał(a):
Wydajnośc Marquette z dorosłego krzewu bez redukcji u mnie nie powala - 1,8 kg z krzewu z szypułkami i licznym groszkiem.

W jakiej formie prowadzisz i na jakiej glebie?
Sadziłem na piaszczystej w rozstawie 1,7m, krzewy rosną normalnie ale grona i jagody to drobnica.
Kusi mnie żeby rozstaw zagęścić do 85 cm.

Gleba 1 i 2 kl. less. Prowadzenie na Guyota. W szpalerze rozstaw 1.5 m.

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 09:33 
Ekspert
Ekspert

Pomierzyłem dzisiaj przerobówki - mam ogród nie winnicę - więc dotyczy to najwyżej kilku krzewów jednej odmiany.
Muszę się w końcu zdecydować co uprawiać na wino a resztę wy..kopać.

Wino robiłem z Gołuboka i pewnie przy tym pozostanę ale jedynie Marquette daje nadzieje na jako takie wino u mnie.
Co ciekawe w przeciwieństwie do wszystkich innych rośnie na pergoli a nie w szpalerze.

Mylący jest pomiar Garanoir. To grono kontrolne z krzewu, który rośnie w doniczce (10l) w szpalerze. Ale jednak wsadzę na parę lat w szpaler.
Tak więc jedyne jeszcze eksperymenty to Garanoir i słynna NN, której 3 sadzonki w tym roku ukorzeniłem.

Załączniki:
Pomiary20150912_5001.JPG
Pomiary20150912_5001.JPG [ 92.46 KiB | Przeglądane 578 razy ]
Pomiary20150912_500.JPG
Pomiary20150912_500.JPG [ 100.45 KiB | Przeglądane 578 razy ]

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 21:47 
Ekspert
Ekspert

Dziś dokonałem jeszcze raz pomiaru skupilem sie na solaris-seyval.
I powiem szczerze solaris jakby sie zatrzymał 8 jagód z różnych miejsc i gron i nadal 20brix jak tydzień temu,kwasy nie wyczuwalne.
Natomiast seyval również kilka jagód i dogania solarisa 19brix ,ale zdecydowanie jest kwas.
O co może chodzić solarisowi? Pierwsze owocowanie (seyval też),kierunek rzędów wsch-zach.,nie dociążony(krzewy maja po 4,5gronek I mija im trzeci sezon)do tej pory nie owocowały?
A może na kwaśnej glebie nie dociągnie więcej,jak myślicie?
A jaszcze jedno dziś podjechałem do innej lokalizacji Aurore zebrać i zastałem same szypułki :shock: Ptaki? też na jasne idą,bo raczej się nie osypały,a wokół ładnie wybarwiona beta wisi nie ruszona.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Ostatnio edytowano niedziela, 13 września 2015, 21:54 przez zajaczek83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Przemek, pytanie zasadnicze, jak mocno jest obciążony Solaris, ma to kolosalne znaczenie na proces dojrzewania i gromadzenia cukru.

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 21:57 
Ekspert
Ekspert

Mirek jak pisałem obciążenie znikome 4,5 gron na krzew 3 letni-ściana liści.

-- niedziela, 13 września 2015, 21:57 --

Można by rzec kontrolne owocowanie.
Może podkładka 5BB ma wpływ na to,niby ogranicza plon(to zrobiłem sam),ale chyba nie w zawartości i nabierania cukru.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Ostatnio edytowano niedziela, 13 września 2015, 22:44 przez zajaczek83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 13 września 2015, 22:15 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Dzisiaj częściowo zebrałem NN. Moszcz 25 brix, kwasy 7 g/l. W przyszłym roku obowiązkowo siatka...

U mnie Czerwony Ptak/Forum już słodki i mniej kwaśny niż Solaris.
Jagódki małe, ale to pierwsze owocowanie.
Sigera próbowałem, jeszcze kilka dni i będzie super smaczny, szkoda że tylko jeden krzaczek.

PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 12:56 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Dziś dokonałem jeszcze raz pomiaru skupilem sie na solaris-seyval.
I powiem szczerze solaris jakby sie zatrzymał 8 jagód z różnych miejsc i gron i nadal 20brix jak tydzień temu,kwasy nie wyczuwalne.
Natomiast seyval również kilka jagód i dogania solarisa 19brix ,ale zdecydowanie jest kwas.
O co może chodzić solarisowi? Pierwsze owocowanie (seyval też),kierunek rzędów wsch-zach.,nie dociążony(krzewy maja po 4,5gronek I mija im trzeci sezon)do tej pory nie owocowały?
A może na kwaśnej glebie nie dociągnie więcej,jak myślicie?
A jaszcze jedno dziś podjechałem do innej lokalizacji Aurore zebrać i zastałem same szypułki :shock: Ptaki? też na jasne idą,bo raczej się nie osypały,a wokół ładnie wybarwiona beta wisi nie ruszona.

Może w miedzy czasie deszcz spadł, podlał i grona się rozwodniły. :idea: Solaris już wolno cukier nabiera no to w wyniku rozwodnienia przystanął. Seyval jest późniejszy teraz bardziej dynamicznie cukier nabiera, więc tylko nieco wyhamował czego nie da się zauważyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1