Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 września 2015, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Erikos napisał(a):
Mój Solaris też powisi jeszcze.
Jak na razie parametry mnie nie satysfakcjonują.


U mnie podobnie. Zwykle zbierałem z końcem wrześnie, ale tym razem wyjeżdżam na 3 tygodnie i nie wiem czy coś (osy) zastanę po powrocie.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2015, 22:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
franekk napisał(a):
Po poprawce na niecukry to ile będzie alkoholu?Czy tego nie uwzględniacie?
A jakiś patent polecasz na wytrawne z Solarisa,mam na myśli jakiś kupaż,albo co ewentualnie dosadzić,żeby robić co roku wytrawne.Bo rozumiem ,że wcześniejszy zbiór przy takim cukrze z wyższymi kwasami nie ma sensu (niedojrzałe owoce). I na ilu zatrzymać u siebie przy24Bx bo już ładnie pracuje.

Przy 21Bx wyjdzie koło 11,5%.
Można kupażować z czymś bardzo późnym Riesling, Kernling. Coś co doda ciała. Siegerrebe za wczesny i gubi kwasy.
Za wcześnie nie ma co zbierać, nie tylko parametry ale musi być dojrzałość smakowo-aromatyczna.
Ja Solarisa nie zatrzymuje, UCLM 325 same to robią przy 11-11,5%.
Co za drożdże dałeś? z 15-30g warto zostawić, bo będzie za duży alkohol.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2015, 22:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
kilis napisał(a):
Ja Solarisa nie zatrzymuje, UCLM 325 same to robią przy 11-11,5%.
Co za drożdże dałeś? z 15-30g warto zostawić, bo będzie za duży alkohol.


Dałem UCLM S325 piszą,że dociągają do 13%
też bym chciał 11,5

Z Rieslingiem to chyba wyższa szkoła jazdy.Myślałem,że poćwiczę na Solarisie,ale nie znoszę słodkich win.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2015, 23:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Tak się zastanawiam, czy na Wasze "problemy" z takimi odmianami jak Solaris nie pomogła by gorsza lokalizacja jeśli chodzi o nasłonecznienie itp.
U mnie ani Solaris ani Marquette nie dociągają do 22 Brix. W zeszłym roku zostawiłem po zbiorach jedno drobne gronko Solarisa do października i dociągnęło do 24 Brix.
Ale u mnie prawie 400mnpm i Solaris w ogrodzie nieco zacieniony od zachodu.
Ciekawe czy inne parametry których zazwyczaj nie analizuję (kwasy, aromaty itp.) też są gorsze w takich warunkach jak moje.
Pestki, jedyne na co patrzę oprócz cukru, wyglądają na wybarwione.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 08:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 17 marca 2014, 13:23
Posty: 4
Lokalizacja: Łukowa k/ Biłgoraja
Wyniki pomiaru z 5 września: Solaris - 24Brix, kwasowość <6g/l
Reprezentatywna próbka pobrana z populacji 350 krzewów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 08:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
pgronows napisał(a):
Wyniki pomiaru z 5 września: Solaris - 24Brix, kwasowość <6g/l
Reprezentatywna próbka pobrana z populacji 350 krzewów.

Przy tym kwasie już chyba czas na zbiór?
Jakie drożdże masz zamiar zastosować?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 09:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
franekk napisał(a):
Dałem UCLM S325 piszą,że dociągają do 13%
też bym chciał 11,5

Z Rieslingiem to chyba wyższa szkoła jazdy.

Dobre dałeś, daj tylko pożywkę na początku i same się zatrzymają.
A Riesling jest bardzo prosty w uprawie, na pewno łatwiejszy niż Solaris czy Regent. Jednie trzeba dbać o niedopuszczenie grzybków, a on strasznie chorowity nie jest. Z tym że dojrzałość przerobową rzadko osiąga. Parametry ma ok, 20Bx, 9g kwasu, ale smakowo gorzej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 09:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 17 marca 2014, 13:23
Posty: 4
Lokalizacja: Łukowa k/ Biłgoraja
mcz napisał(a):
pgronows napisał(a):
Wyniki pomiaru z 5 września: Solaris - 24Brix, kwasowość <6g/l
Reprezentatywna próbka pobrana z populacji 350 krzewów.

Przy tym kwasie już chyba czas na zbiór?
Jakie drożdże masz zamiar zastosować?


Mija właśnie ten optymalny moment (albo już minął chwilę temu). Niestety nie mogę zbierać, bo czekam na wizytę Urzędu Celnego (w przyszłym tygodniu). W tym roku chcemy wyprodukować coś komercyjnie, więc się legalizujemy :)

Dlatego zbiór najwcześniej za półtora tygodnia. Obawiam się, że czysty Solaris przy parametrach, które wtedy osiągnie może być niepijalny, więc prawdopodobnie wykorzystam go do kupażu z Seyvalem lub Hibernalem.

Rozważam drożdze Enartis Aroma White ( i pociągnięcie fermentacji do końca) lub UCLM S325 żeby zostawić cukier resztkowy i kupażować z inną odmianą o wysokiej kwasowości (przy takiej kwasowości czystemu Solarisowi z cukrem resztkowym będzie raczej brakowało równowagi). Zdecyduję jak poznam ostateczne parametry przy zbiorze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 09:31 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
gbed napisał(a):
Tak się zastanawiam, czy na Wasze "problemy" z takimi odmianami jak Solaris nie pomogła by gorsza lokalizacja jeśli chodzi o nasłonecznienie itp.

Na pewno, by zmieniła, ale sądzę że na gorsze. Jeden rządek mam skrajny i on ma zdecydowanie lepsze parametry. Reszta jest bardziej zacieniona. Mimo wszystko jednak słońce jest potrzebne dla aromatów i smaku. Gdybym sadził jeszcze raz to Solarisa dałbym rządki co 3m.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 11:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
370 m npm, gleba ciężka - ił
Solaris 21 Bx
Regent 19 Bx

Oba jeszcze wyraźnie kwaśne i pestki nie do końca dojrzałe - muszą wisieć dalej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 13:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
14o m npm, gleba ciężka
Solaris 21 Bx
Aurore 20 Bx
PNP 19 Bx
Regenta jeszcze nie mierzyłem, bo z pąków głównych już miękki a z pąków zapasowych kończy dopiero przebarwianie.
To zły pomysł na jednoczesne owocowanie z pąków głównych i zapasowych, będą dojrzewać w różnych terminach.
Nie wypada teraz nic innego jak czekać ze zbiorem na te z pąków zapasowych ?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja nie dopuszczam do owocowania na przerobówkach z pąków głównych i zapasowych.
W fazie przebarwiania odcinam to co wyraźnie odstaje od reszty - wtedy jest to widoczne - w późniejszych etapach, po przebarwieniu i zmięknięciu - rożni się jedynie radykalnie wyższym poziomem kwasu. Na oko tego nie widać a przecież nie będę próbował każdej kiści.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Też tak robię.
Kilka krzewów z pąków głównych a kilkanaście z zapasowych, na szczęście w innym rzędzie i nie muszę zakładać etykiet dla rozróżnienia.
Te wcześniejsze połączę z Rondem, bo za mało na odmianowe. O tych późniejszych zdecyduję później o ile zdążą dojrzeć ?!

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Zebrałem dzisiaj Solarisa i Siegera. Pomiary z miazgi przed prasą.
Solaris:
Cukier - 24 Bx
Kwas - 7,8 g/l
pH - 3,15
Sieger:
Cukier - 20,5 Bx
Kwas - 4,2 g/l :cry:
pH - 3,85
Miało pójść na cuvee ale chyba przefermentuję osobno i Siegera skupażuję z Seyvalem albo Hibernalem.
A może dosypać kwasu winowego do Siegera i jednak pomieszać? Po sedymentacji powinno być pierwszego jakieś 34l drugiego 25l. Jutro finalne pomiary, może kwas trochę podskoczy.
Nigdy jeszcze nie miałem tak zdrowego plonu - ani pół jagódki spleśniałej.
Mocno nie prasowałem, więc będzie jeszcze grappa :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 21:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Misza napisał(a):
Zebrałem dzisiaj Solarisa i Siegera. Pomiary z miazgi przed prasą.
Solaris:
Cukier - 24 Bx
Kwas - 7,8 g/l
pH - 3,15
Sieger:
Cukier - 20,5 Bx
Kwas - 4,2 g/l :cry:
pH - 3,85
Miało pójść na cuvee ale chyba przefermentuję osobno i Siegera skupażuję z Seyvalem albo Hibernalem.
A może dosypać kwasu winowego do Siegera i jednak pomieszać? Po sedymentacji powinno być pierwszego jakieś 34l drugiego 25l. Jutro finalne pomiary, może kwas trochę podskoczy.
Nigdy jeszcze nie miałem tak zdrowego plonu - ani pół jagódki spleśniałej.
Mocno nie prasowałem, więc będzie jeszcze grappa :wink:

Piłem odmianowego Siegera z Palatynatu w wersji spatlese, z okrągłym cukrem resztkowym i wyraźnym kwasem, zastanawiam się jak Niemcy to robią?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO