Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 15:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Czekanie ( nie wiem na co???) to czysta ruletka. Było kilka dni z solidnym przymrozkiem i już lepiej nie będzie, a patrząc na to co dzisiaj jest za oknem to będzie gorzej!!!!! :thumbdown: Chyba, że komuś zależy na dużej zawartości wody w gronach, bo np ma trzy krzaki i mało owoców, a chce mieć duuuuuużo wina!!!! :lol:


Po co znów te uszczypliwości.
Maciek ma jeszcze zdrowe liście na krzakach, nie miał przymrozku
Kwas ma minimalnie za wysoki i warto czekać. Pogoda jest dobra to może czekać na jego spadek. Po za tym kwas jabłkowy zmienia się na cukier przy małej amplitudzie temperatur noc/dzień a tak teraz jest.

-- Pt paź 16, 2015 3:48 pm --

lukaszmazi napisał(a):
A dla czego, muszę zrobić test i sprawdzić czy wyniki będą takie same

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=29546


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 16:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Nie wiem gdzie jest dobra pogoda, ale na pewno nie u nas. Leje od kilku dni.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 16:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Leje od kilku dni.

No to jak leje to co ma zbierać? Widziałeś żeby ktoś w deszczu albo zaraz po zbierał?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 16:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
kilis napisał(a):
heavy napisał(a):
Leje od kilku dni.

No to jak leje to co ma zbierać? Widziałeś żeby ktoś w deszczu albo zaraz po zbierał?


Wspomniałeś, że pogoda dobra więc ci napisałem jak jest u nas!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Ostatnio edytowano piątek, 16 października 2015, 17:12 przez heavy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 17:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Dlaczego wszyscy zbijają kwasy ? W kwasie jest smak, aromat i zdrowie.
Oczywiście za kwaśne też nie smaczne ale bez przesady

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 17:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
heavy napisał(a):
Nie wiem gdzie jest dobra pogoda, ale na pewno nie u nas. Leje od kilku dni.


U mnie dziś było słońce i silny wiatr południowy. Teraz jest b.ciepło.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 17:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
jokaer napisał(a):
heavy napisał(a):
Nie wiem gdzie jest dobra pogoda, ale na pewno nie u nas. Leje od kilku dni.


U mnie dziś było słońce i silny wiatr południowy. Teraz jest b.ciepło.


A owoc wisi czy zebrany???

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 18:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
heavy napisał(a):
A zrobienie różowego to nie jest przecież szczyt naszych marzeń!!

Te owoce i tak miały iść na różowe - ja po prostu lubię różowe.
Czerwone robiłem z wcześniejszych zbiorów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 20:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
heavy napisał(a):
jokaer napisał(a):
heavy napisał(a):
Nie wiem gdzie jest dobra pogoda, ale na pewno nie u nas. Leje od kilku dni.


U mnie dziś było słońce i silny wiatr południowy. Teraz jest b.ciepło.


A owoc wisi czy zebrany???


Tydzień temu przed śniegiem.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dzisiaj w deszczu ostatnie zbiory (winnica ciągle zielona).
Seyval + Bianca 50/50.
Sok 21,5 Brix kwas 10,5 g/l, przy obciążeniu około 1,2 kg/krzew - a nie robiłem redukcji gron.
Słabo :(

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 20:51 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Właśnie skończyłem kilkugodzinną walkę z MF. Zerwany po pierwszych słabych przymrozkach ale przed deszczami ponad tydzień temu.Mam dwa krzewy przy południowej ścianie.Wyszło z nich około 10 litrów rozgniecionych owoców. Refraktometr pokazuje 30 brix(sprawdzane wielokrotnie). Baldingów nie mogłem dokładnie określić ponieważ skala kończy się kawałek za 25 bld. Kwasy prawie niewyczuwalne w smaku. Mam jeszcze LM z pięciu krzewów którego może odszypułkuję jutro. Doradżcie co mogę zrobić z tego materiału. Myślałem o różowym ale wobec takiego wyniku wstrzymałem sie z wyciskaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 21:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
jarekkk napisał(a):
Doradżcie co mogę zrobić z tego materiału.

Porto. Nie będziesz musiał doprawiać.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 21:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Dzięki ale Porto to smakowo nie moje klimaty


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 października 2015, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Wysoki cukier maskuje kwasy. W tym roku w niektórych lokalizacjach MF i LM mają ekstremalne cukry w okolicach 28-30 brix. Ciekawe co z tego wyjdzie. Mój LM i MF jeszcze wiszą.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 października 2015, 06:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Chyba na pewno nie Porto , no może pod względem mocy i cukru resztkowego , ale czy to będzie pijalne ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO