Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Regent dzisiaj zebrany pojedyncze krzewy
17Brix
3,9g/l

Też zebrałem wczoraj moje Regenty. Z 5 krzewów, 10 kg miazgi po odszypułkowaniu. Brix moszczu z miazgi-22. Kwasów nie mierzyłem.
Poszedł do nastawu z:
1. Rondo 7,77 kg Brix-21,6
2. PN + SL 9,75 kg Brix-20,5
3. Regent 10,14 kg Brix-22
27,66 kg Brix miazgi-21

Obrazek

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 października 2015, 21:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
zajaczek83 napisał(a):
kilis napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
Czy to znaczy że ten brąz na skórkach ma związek z polifenolami i goryczą?

Ma. Zrób tak. Oddziel samą skórkę od miąższu i pogryź ją. Jak wyczujesz goryczkę, ściąganie to masz odpowiedź. Johanniter mocno wybarwiony ma to u mnie wyraźne. Na razie mam kontrolne parę gron, ale będę się starał w przyszłym roku go chronić przed nadmiarem słońca. Niestety nie ma takich liści jak łopian (Solaris). Na pewno nie można go odsłaniać, obrywając liście.

No i muszę to potwierdzić czuję gorycz w swoim pierwszym solarisie,zastanawiałem się dlaczego,przecież ładnie się zarumieniły na bursztynowo,od południa. Teraz nie wiem chyba będę musiał cieniować? Albo,szczerze zastanawiam się nad zmianą kierunku. Może otworzę nowy wątek.

Nic nie zmieniaj, poczekaj aż lepiej się rozrosną i same zacienią owoce. Na początku też panikowałem, ale teraz jak latorośla lepiej wypełniają szpaler, to gorycz jest do zaakceptowania. W przyszłym roku nie oberwę liści, będą późniejsze i mniej gorzkie, same korzyści.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 04:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1048
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Ja jeszcze czekam.
Zbiór planowany pod koniec przyszłego tygodnia (ma być lepsza pogoda).

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 17:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
vanKlomp napisał(a):
Jak mam Regenta prawie15 lat to takich kwasów nigdy nie miałem. W tym roku było 6,4


Małe kwasy w tym roku i to na większości odmian (nie do porównania z 2014) mam być może ze względu:
1. upalnego lata .
2. b. dużej dawki soli potasowej w sierpniu (sypnąłem dużo więcej niż w ubiegłych latach).
3. Być może mróz ok -6 st. C przez kilka nocy .
:D

-- Cz, 15.10.2015 10:17 --

I jeszcze coś co rośnie u mnie jako
Magaracz 360
21,2Brix
5,25g/l

-- Cz, 15.10.2015 17:57 --

Na finał coby nie było tak "różowo" to dołożę jeszcze "Końkorda":
17 Brix
21,5g/l
:lol:

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 18:05 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Zbiór 10.10

Rondo - 19,5Blg kwasy 8,25
Regent - 19Blg kwasy 6
MF+LM - 22,2Blg kwasy 7,5
PNP - 20Blg kwasy uuu zapomniałem zmierzyc :(
CC - 21,5Blg kwasy 9
Zweigelt - 18Blg kwasy 7,5
Dornfelder - 19,5Blg kwasy 6.75
Marquette - 23Blg

Podczas pomiarów zawartości cukru mam jeden wniosek co do dokładności. Mam dwa winomierze, jeden precyzyjny za tam koło 30zł i jeden taki zwykły do 10zł. Ten tańszy pokazuje o 1Bgl więcej, szkoda ze nie odwrotnie i to nie ten droższy pokazuje więcej. Zastanawiam sie czym wy mierzycie cukier (jakim sprzętem)

Rondo/Regent u mnie zdecydowanie były przeciązone nie miałęm dużej wagi do zważenia ale ok 5kg (10-13 gron po 0.4kg) z krzaka to lekko było. Zastanawiam się też jak można mniec obciązenie krzewu Dornfeldera poniżej 2kg jak u mnie jedno grono miało 1.2kg wiec teoretycznie powinienem miec max 2 grona na krzewie?
ML,MF, Marquette strasznie małe jagody mają ale za to ciągną dobry cukier. Pewnie dzięki tym małym groną mam idealne obciązenia na krzew :)

Grzeje piwnice i czekam na start fermentacji :)

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mnie zastanawia niski cukier na Zweigelcie gdy zbiór 10-10. U mnie końcem września 26,27, średni pomiar 21-23bx. Grona mniejsze, ale 2,5-3kg na krzewie było.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie na Zweigelcie w tym roku też było tylko 18 Brix. Myślę, że z powodu długiego okresu zimna na wiosnę.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 00:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Krzysiek a ja myślę że grad się do tego przyczynił który miałeś. Czy u nas była długa zimna wiosna nie powiedział bym,u Mirka (Zodiak) to tak.

-- piątek, 16 października 2015, 00:27 --

lukaszmazi napisał(a):
Zbiór 10.10

Rondo - 19,5Blg kwasy 8,25
Regent - 19Blg kwasy 6
MF+LM - 22,2Blg kwasy 7,5
PNP - 20Blg kwasy uuu zapomniałem zmierzyc :(
CC - 21,5Blg kwasy 9
Zweigelt - 18Blg kwasy 7,5
Dornfelder - 19,5Blg kwasy 6.75
Marquette - 23Blg

Podczas pomiarów zawartości cukru mam jeden wniosek co do dokładności. Mam dwa winomierze, jeden precyzyjny za tam koło 30zł i jeden taki zwykły do 10zł. Ten tańszy pokazuje o 1Bgl więcej, szkoda ze nie odwrotnie i to nie ten droższy pokazuje więcej. Zastanawiam sie czym wy mierzycie cukier (jakim sprzętem)

Rondo/Regent u mnie zdecydowanie były przeciązone nie miałęm dużej wagi do zważenia ale ok 5kg (10-13 gron po 0.4kg) z krzaka to lekko było. Zastanawiam się też jak można mniec obciązenie krzewu Dornfeldera poniżej 2kg jak u mnie jedno grono miało 1.2kg wiec teoretycznie powinienem miec max 2 grona na krzewie?
ML,MF, Marquette strasznie małe jagody mają ale za to ciągną dobry cukier. Pewnie dzięki tym małym groną mam idealne obciązenia na krzew :)

Grzeje piwnice i czekam na start fermentacji :)

Co do Dornfeldera myślę że redukcja gron po zapyleni do połowy,czyli grona tniesz na pół jeśli są takie wielkie.
Łukasz Refraktometrem,w tym roku też nim mierzyłem.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 01:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Ja też jeszcze czekam.
Pinot Noir, aktualnie 21Bx:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 1293940354
Zweigelt, aktualnie 23Bx / 8,2g/l:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 9643249986

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 09:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Czekanie ( nie wiem na co???) to czysta ruletka. Było kilka dni z solidnym przymrozkiem i już lepiej nie będzie, a patrząc na to co dzisiaj jest za oknem to będzie gorzej!!!!! :thumbdown: Chyba, że komuś zależy na dużej zawartości wody w gronach, bo np ma trzy krzaki i mało owoców, a chce mieć duuuuuużo wina!!!! :lol:
Zresztą jak się ma trzy krzaki to mała strata jak wszystko zgnije. Choć szkoda!!!

Decyzja o zbiorze to kolejna (kluczowa) umiejętność, którą nie wyczyta się z książek!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 09:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja czekałem żeby grona obeschły - ale też dam sobie spokój z czekaniem - nie zapowiada się nic lepiej.
Zbieram dziś, zostawię przez noc w ażurowych skrzynkach (coś może obcieknie) a jutro wytłoczę na różowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 09:59 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Canin napisał(a):
Ja czekałem żeby grona obeschły - ale też dam sobie spokój z czekaniem - nie zapowiada się nic lepiej.
Zbieram dziś, zostawię przez noc w ażurowych skrzynkach (coś może obcieknie) a jutro wytłoczę na różowe


Właśnie..... jak sie przegapi optymalny moment zbioru to potem może być różnie!!!
A zrobienie różowego to nie jest przecież szczyt naszych marzeń!!
W zeszłym roku zrobiłem i mam na łapówki :lol: :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 13:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Ja też jeszcze czekam ale na drewnienie w nowej winnicy.
Dziś cieplutko prawie 15 C i na przemian słoneczko.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 14:35 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Hej żeby mierzyć gotowy nastaw refraktrometrem no na to nie wypadlem. Dzięki za radę. Wszyscy tak robią i tylko ja na to nie wpadłem?

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 16 października 2015, 15:35 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
A dla czego, muszę zrobić test i sprawdzić czy wyniki będą takie same

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot], gzeho i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO