Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5584
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie wiem czy gdziekolwiek dostaniesz. Nawet w Biowinie nie mają zestawu tylko sam płyn. Na mieście na pytanie o płyn robią zdziwione miny i odpowiadają nie sprzedajemy bo nikt tego nie kupuje. :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ale tak na dobrą sprawę, to co nam daje wiedza o wysokości kwasów????? 5 czy 10!!!!! I tak niewiele możemy z tym zrobić!!!!!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
AMELIE napisał(a):
Jak się Jarek pochwali swoimi viniferami to :clap:
Jarku dawaj!
Dobra :wink: , zbiory z dziś, tłoczenie hydroprasą do ciśnienia 1,7Bar:
- Pinot Gris
Obciążenie 2,8kg na krzak (część gron odrzuconych podczas zbioru ze względu na szarą pleśń czyli realne obciążenie większe)
Wydajność tłoczenia - ponad 67%
Parametry:
Cukier 21,2Brix
Kwasy 7,12g/l
- Gewurztraminer
Obciążenie 2,5kg na krzak (część gron odrzuconych podczas zbioru ze względu na szarą pleśń czyli realne obciążenie większe więc nie powtarzajcie, że mało plenny :D )
Wydajność tłoczenia - 65%
Parametry:
Cukier 20Brix
Kwasy 5,25g/l

Rosler co prawda nie Vinifera ale zebraliśmy jeden rząd:
- Rosler
Obciążenie 3,1kg na krzak pomimo sporego ograniczenia, jak poprzednio (część gron odrzuconych podczas zbioru ze względu na szarą pleśń czyli realne obciążenie większe)
Wydajność tłoczenia - 62%
Parametry:
Cukier 20Brix
Kwasy 8,77g/l
Rosler już wyciśnięty bo ta część pójdzie na różowe.
:D

heavy napisał(a):
Ale tak na dobrą sprawę, to co nam daje wiedza o wysokości kwasów????? 5 czy 10!!!!! I tak niewiele możemy z tym zrobić!!!!!!!!
Jak to?
Możemy dokwasić lub użyć drożdży metabolizujących kwas

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
zebrany dziś Cabernet cortis 25 brix pomiar w miazdze, obciążenie wyszło 0,9 kg na krzew .

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
heavy napisał(a):
Ale tak na dobrą sprawę, to co nam daje wiedza o wysokości kwasów????? 5 czy 10!!!!! I tak niewiele możemy z tym zrobić!!!!!!!!

Wiesz niektórzy mogą wtedy zdecydować czy robić różowe, czerwone, musa, czy mieszać odmiany, w jakich proporcjach. Jakie dać drożdże i wiele innych, ale to wiesz profesjonaliści. Amatorzy robią czerwone z czerwonych i białe z białych niezależnie od parametrów.
hahahaha, ile czasu można być amatorem????????? dorośnij chłopie do robienia wina gronowego, albo zajmij się tylko borówkami.

Kernling zebrany
20,4Bx
pH 3,1
kwas 10,2g/l
Przeciążyłem niektóre krzaki - 1,8kg średnio, redukcja o 0,5kg zrobiona zbyt późno, gdzieś we wrześniu.
Trafiały się grona po 400g.
Może pójdzie na kupaż z Solarisem.


Ostatnio edytowano sobota, 10 października 2015, 22:53 przez kilis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
kilis napisał(a):
...niektórzy mogą wtedy zdecydować czy robić różowe...
W pośpiechu zapomniałem o tym wyżej wspomnieć ale tak też dziś po pomiarach zdecydowałem z Roslerem.
Choć ze mnie amator :wink:

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 23:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
kilis napisał(a):

Kernling zebrany
20,4Bx
pH 3,1
kwas 10,2g/l
Przeciążyłem niektóre krzaki - 1,8kg średnio, redukcja o 0,5kg zrobiona zbyt późno, gdzieś we wrześniu.
Trafiały się grona po 400g.
Może pójdzie na kupaż z Solarisem.


Moim zdaniem dla Kernlinga jak na ten rok to fajne parametry. To jest jednak późna odmiana. Dobrze, że wogóle doszła.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
No niezłe, przebarwił się ładnie i ma fajny smak, ale ten kwas. W zeszłym roku miał ok 7-8g/l.
Pomyślę o redukcji wcześniej. Jednak vinifery potrafią plonować obficie. A to co Jarek ze swoimi wyprawia to już jakieś cuda.
z PG doskonałe wino będzie. Czekam na Gostomię ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 października 2015, 23:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Piłem kiedyś Kernlinga Piotra S. w Mierzecinie. Był chyba 10% z dużym cukrem resztkowym i ekstremalnym kwasem, ale mi pasował. Takie wino może mieć spory potencjał dojrzewania. Zostawił bym parę flaszek na parę lat.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 06:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Erikos napisał(a):
- Pinot Gris
Obciążenie 2,8kg na krzak
- Gewurztraminer
Obciążenie 2,5kg na krzak


Parametry rzeczywiście super.

Możesz powiedzieć jak prowadzisz te krzewy, ile latorosli zostawiasz i po ile gron na latorośl?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 08:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Krzewy prowadzę na Guyota w rozstawie co 0,9m więc około tyle może mieć łoza z przeznaczeniem na owocowanie.
Co do ograniczania to niestety moja odpowiedź nie będzie bardzo konkretna bo nie liczę latorośli.
Wiosną po prostu wyłamuję te latorośle które rosną nie tak jak mi pasuje, a latem obrywam najwyższe grona ale nie wszystkie.
Robię to po prostu na czuja, nie trzymam się przy Viniferach jakiś schematów :)
Już o tym kiedyś pisałem, że Vinifery u mnie są dość mało wymagające jeśli chodzi o obsługę przy prowadzeniu.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4746
Lokalizacja: Rybnik
Wczoraj zakończyłem winobranie zbierając resztę Dornfeldera (parametry praktycznie identycznie jak 5 dni wcześniej) i Cab. Dorsę:
Brix - 22,5
Kwas - 7,2
Obciążenie ok. 2,2 kg/krzew

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 16:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2430
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
11.10.2015
Hibernal - 23 Brix - kwas 11,3 g/l - zbiór - obciążenie 1,2 kg/krzew (bez szypułek)

Wisi jeszcze Seyval i Bianka. Krzewy zielone.

06.10.2015
Regent - 22 Brix - kwas 7,5 g/l - zbiór - obciążenie 1,5 kg/krzew (bez szypułek)
Rondo - 20,5 Brix - kwas 9 g/l - zbiór - obciążenie 4,5 kg/krzew (bez szypułek) - tłoczenie na różowe
Jutrzenka - 22,5 Brix - kwas 15 g/l - zbiór - obciążenie 1,8 kg/krzew (bez szypułek)

29.09.2015
Regent - 21 Brix - kwas 8,6 g/l - fajnie obniżył kwasowość
Rondo - 19 Brix - kwas 10,1 g/l - kwas prawie nie spadł
Hibernal - 21 Brix
Jutrzenka - 20 Brix
Bianca - 19 Brix
Seyval Blanc - 17 Brix

26.09.2015
Solaris - 24,5 Brix - kwas 8,2 g/l - zbiór - obciążenie 2 kg/krzew (bez szypułek) - tłoczenie wydajność 55%
Dornfelder - 20 Brix - kwas 6,8 g/l - zbiór - obciążenie 2,2 kg/krzew (bez szypułek)

18.09.2015
Solaris - 24 Brix - kwas 9 g/l - jeszcze musi powisieć z tydzień
Regent - 19 Brix - kwas 11,2 g/l - w smaku kwasior, a obciażenie nie za duże...?
Dornfelder - 19 Brix - kwas 7,8 g/l - obciążenie duże, grona wielkie, jagody grube... Czyżby u mnie tak dobrze rósł? Ktoś ma u siebie, robił pomiary?

16.09.2015
Solaris - 23,5 Brix - kwas 9 g/l - obciażenie w normie
Rondo - 18 Brix - kwas 10,5 g/l - krzewy przeciążone

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2902
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Wczoraj zerwałam grona z przeoczonej Bianci post168694.html#p168694 28.09.

Cukier podskoczył o 1 Blg, jeśli oczywiście wszystko dobrze zmierzone, wyniósł więc wczoraj 24 Blg

Wczoraj również zerwałam :

Marszałka- cukier 26 Blg, kwasy niemierzone,, ale wyczuwalne i wyczuwalne taniny
Hibernal - cukier 23 Blg, kwasy niemierzone, delikatnie wyczuwane

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 października 2015, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Mam pytanie skąd te liczby 1,8 2,2 obciążenie na krzew?
To jest zbiór z jednego krzewu zważony i na pozostałych jest ta sama ilość gron,czy ważona całość i średnia wyciągana? To samo do moszczu Wydajność np.67% liczycie litry miazgi a potem moszczu czy wagowo?

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO