Teraz jest środa, 7 maja 2025, 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
06.10.2015
Regent - 22 Brix - kwas 7,5 g/l - zbiór - obciążenie 1,5 kg/krzew (bez szypułek)
Rondo - 20,5 Brix - kwas 9 g/l - zbiór - obciążenie 4,5 kg/krzew (bez szypułek) - tłoczenie na różowe
Jutrzenka - 22,5 Brix - kwas 15 g/l - zbiór - obciążenie 1,8 kg/krzew (bez szypułek)

Jutrzenka chyba pójdzie pod szpadel... "Owocowe" wino to mogę sobie zrobić z wiśni, taniej wyjdzie...

29.09.2015
Regent - 21 Brix - kwas 8,6 g/l - fajnie obniżył kwasowość
Rondo - 19 Brix - kwas 10,1 g/l - kwas prawie nie spadł
Hibernal - 21 Brix
Jutrzenka - 20 Brix
Bianca - 19 Brix
Seyval Blanc - 17 Brix

26.09.2015
Solaris - 24,5 Brix - kwas 8,2 g/l - zbiór - obciążenie 2 kg/krzew (bez szypułek) - tłoczenie wydajność 55%
Dornfelder - 20 Brix - kwas 6,8 g/l - zbiór - obciążenie 2,2 kg/krzew (bez szypułek)

18.09.2015
Solaris - 24 Brix - kwas 9 g/l - jeszcze musi powisieć z tydzień
Regent - 19 Brix - kwas 11,2 g/l - w smaku kwasior, a obciażenie nie za duże...?
Dornfelder - 19 Brix - kwas 7,8 g/l - obciążenie duże, grona wielkie, jagody grube... Czyżby u mnie tak dobrze rósł? Ktoś ma u siebie, robił pomiary?

16.09.2015
Solaris - 23,5 Brix - kwas 9 g/l - obciażenie w normie
Rondo - 18 Brix - kwas 10,5 g/l - krzewy przeciążone

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 21:22 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
jano napisał(a):
Frontenak u mnie również tak ma jak jest w pełni dojrzały to jagody są nieco zwiędłe, pokurczone jakby rodzynkowały. Sądzę,że jeszcze mógłby powisieć na krzewach,ale każdy indywidualnie decyduje o terminie zbioru. Zastosuj drożdże redukujące kwas bo inaczej wino nie będzie pijalne :shifty: .
_________________
Pozdrawiam - Janek

Tak dokładnie to mam Frontenac Gris, ale to pawie to samo (oprócz koloru). Drożdze redukujące kwas kupiłem specjalnie dla niego i później dokupiłem węglan wapnia. Skoro Jano mówi że jagody Frontenaca tak mają to niech się jeszcze suszą, przymrozki mamy za sobą i może przed nami złota polska jesień.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 08:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Dzisiaj zmierzone :
Rondo reprezentacja całego rzędu , miejsce nasłonecznione - 8,85g/l , 16 Brix
Rondo do południa zacienione (jeden krzew) - 6,9g/l, 17,5 Brix

To pierwsze pewnie dlatego , że większość z pąków zapasowych.
Ciekawe ile da się jeszcze je przetrzymać . Dzisiaj podobny przymrozek jak kilka dni temu

Zebrane , cuvee z 9 odmian białych 8,4g/l , 15 Brix.

Mało cukru w tym roku za to kwasów mniej niż w 2014 :D
Frontenac będzie wisiał do oporu , jeszcze nie mierzony.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 11:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 11 kwietnia 2012, 00:28
Posty: 244
Lokalizacja: Woj. mazowieckie, Komorów
U mnie zbiory odbyły się 5.10 .2015
Będzie cuvee z MF, LM, Fontenaca i Regenta, parametry całości to 23,5blg i 8g kwasów.
Przewidując, że Frontenac znacząco podniesie kwasy zaopatrzyłem się tylko w drożdże redukujące Mauruvin B i ich użyłem, boję się teraz czy przy tych parametrach początkowych wino nie wyjdzie zbyt mdłe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 18:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Zebrałem dziś:
Rondo 21.6 brix, 8,1g/l musiałem wywalić jakieś 5%.
Regent 22.3, 6g/l zdrowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 18:15 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
5.10 zebrałem:
Jahanniter
Bx = 21,5
kwas = 8,1

Hibernal
Bx = 21,5
Kwas = 9,2

Dornfelder
Bx = 20
Kwas = 6,0

Cob.Cortis
Bx = 24,5
Kwas = 10,5

Wszystko za wyjątkiem Cortisa przeciążone. Strasznie mi porosły te grona. Może od tego dolistnego magnezu? Na Dorfelderze średnio po 7 latorośli, po 1 gronie na latorośl i to dało obciążenie znacznie ponad 3 kg. Trzeba ciąć w połowie grona koniecznie.
Na Cortisie widać było niektóre jagody lekko zwiędnięte, niektóre jakby jaśniejsze i mocno kwaśne. Generalnie kolejny rok porażka. Fermentuje i czuć makiem :cry:
Johanniter i Hibernal mógłby jeszcze powisieć, ale miałem tak zaplanowany urlop...
Zostawiłem jeszcze część Dornfeldera na cuvee z Cab. Dorsą, bo ta druga wydawała mi się jeszcze kwaśnawa. Finisz chyba w sobotę, bo robi się zimno.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem dzisiaj symboliczne ilości z następujących odmian: Rondo,Dunaj,Pinot Meunier,Dornfelder,Garanoir,Bolero,Muscat Bleu, Oporto
Po odszypułkowaniu wyszło ok.12 l miazgi.
Wszystkiego nie mierzyłem
Rondo - 19,5 Brix, kwasy 8,5 g/l, pH 3,22
Dunaj - 22 Brix, kwasy 8,6 g/l, pH 3,27
Pinot Meunier - 22 Brix, kwasy 10,3 g/l, pH 3,21
W pozostałych mierzyłem tylko cukier
Dorn 18, Garanoir 20, Bolero 19, Muscat Bleu 19, Oporto 19
Miazga : 20 Brix, kwasy 8,3 g/l; pH 3,31
Pozostała jeszcze do zbioru Marquette i symboliczne ilości testowych odmian: Frontenac, Merlot,Alibernet,Andre.C.Cortis
Jutro zbiór białych

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 18:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Misza napisał(a):
Fermentuje i czuć makiem :cry:

W czym masz ten mak? cuvee czy odmianowe?

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 października 2015, 19:29 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Misza napisał(a):
Fermentuje i czuć makiem :cry:

W czym masz ten mak? cuvee czy odmianowe?

Cortis.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 06:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Mieciu,
a czy mógłbyś to również określić jako "świeżo pieczony chleb "?

Aż się skuszę na "mikro odmianowe" mam 2 krzaki Cortisa Gm2 na SO4.

Poszukiwałem takich aromatów :D

-- Cz, 08.10.2015 6:25 --

A czy mógłbyś podać jakie drożdże zatrudniłeś ?
U mnie dzisiaj parametry się zatrzymały w tym sezonie , wszystko "ugotowane" podejrzewam że , u większości z nas też , wystarczy obejrzeć liście od spodu jak ładnie przemarznięte.

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 06:31 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Dałem MaurivinB. Te drożdże same z siebie mają dość specyficzny aromat.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 07:02 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Misza napisał(a):
Dałem MaurivinB. Te drożdże same z siebie mają dość specyficzny aromat.

Czy mógłbyś troszkę bliżej opisać ten aromat. Mi się wydawało, że są to drożdże raczej neutralne - nie produkują estrów o zapachu owoców czy kwiatów, pozwalając właśnie na pełne wyrażenie się odmianowego charakteru szczepu (ale nie podbijając go).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 08:50 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Efekt może być neutralny - ja tego nie kwestionuję. Same drożdźe przy uwadnianiu śmierdzą po prostu bardziej niż inne - zapach piekarniczo-gorzelniany.
Zapach zielonego maku pochodzi zaś ewidentnie od Cortisa.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 14:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
No to zebrałem Cortisa
20 Brix
7,35 g/l
i chyba dam v1116
W centrum fermentacji mam 12 st.C :lol:

Zebrane poj. krzewy Iliczewski,Nero Wiszniowy,Rondo,NY Muskat,NN podobny do Marszałka,Dorsa
w miazdze:
19Brix
6,9g/l

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 października 2015, 18:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Cały rok pracy i po zbiorach .
Nie czekałem, bo jak dla Poznania zapowiadają +2 ,to u mnie na pewno będzie 0 lub mniej.
Dzisiaj pierwszy raz od początku uprawy ( 5 lat ) zebrałem 250kg winogron ze 160 krzewów 1,55kg /winorośli.
Przypilnowałem oprysków ,choć robiłem minimum,ale pogoda wyjątkowo pomogła w tym roku.

Zbierałem sam winogrona -zabrało mi to 4,5 godziny .
Nie wiem czy ja jestem taki powolny czy to normalny czas na tą ilość .

Jutro mynkoodszypułkowarka -tłoczenie białych , a czerwone do fermentacji w miazdze.

Bardzo dziękuję Wszystkim za pomoc i cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytania.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO