Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 23:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
SilwMaliniarz napisał(a):

pragmatyk napisał(a):
Zebrałem dziś Marquette. 35 krzewów. 62 litry miazgi. Cukier 24.5blg, kwas 8g/l.


Zmierz kwasy jeszcze raz lub sprawdź zgodność odmianową- kwasy rzadko schodzą poniżej 10 g/l.

To było tak.
Przed zbiorem zmierzyłem kwasowość resztą błękitu z Biowinu (kupiony miesiąc temu). Wyszło 9g/l.
Po zrobieniu miazgi do pomiaru użyłem odczynnika z nowej buteleczki. Wyszło 8g/l.
Pozostaje niepewność.
A może i pewność ze coś jest nie tak.
Pozdrawim - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 08:06 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Parametry z 28.09.2015:

SB - 20 Brix, 16 g/l
MF - 20 Brix, 10 g/l
LM - 22 Brix, 14 g/l
Johanniter - 15 Brix, 13 g/l
Bianca - 22 Brix, 9 g/l (po suszy wiszą resztki)
Rondo - 15 Brix, 12 g/l
Regent - 19 Brix, 9 g/l

Solaris 24,5 Brix, 10,5 g/l (zebrany 2.10., wydajność moszczu 50%, bez maceracji i sedymentacji).

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 08:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
suszi napisał(a):
Fred napisał(a):
Parametry z 28.09.2015:

SB - 20 Brix, 16 g/l
MF - 20 Brix, 10 g/l
LM - 22 Brix, 14 g/l
Johanniter - 15 Brix, 13 g/l
Bianca - 22 Brix, 9 g/l (po suszy wiszą resztki)
Rondo - 15 Brix, 12 g/l
Regent - 19 Brix, 9 g/l

Solaris 24,5 Brix, 10,5 g/l (zebrany 2.10., wydajność moszczu 50%, bez maceracji i sedymentacji).


Pamiętam, że zastanawiałeś się w sierpniu co z czym mieszać. Życie weryfikuje plany, wygląda na to, że czerwone zrobisz tylko z Regenta. MF, LM, Rondo - razem na różowe. No chyba, że tym razem ja się mylę i za miesiąc będą wszędzie super parametry :think: .


Dokładnie. Jeśli nic się nie zmieni, będzie jak mówisz. Regenta zbiorę chyba za 1,5 tygodnia. Wtedy też zadecyduję co z resztą.

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 09:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wczoraj zebrałem Dunaja, nie było na co czekać, bo osy za kilka dni nie zostawiłyby ani jagody. To jest jakaś klęska z tymi owadami.
Mając w miarę dobrą lokalizację prawie wszystko muszę zbierać przed czasem.
Roesler dalej ma kwas ok. 10 choć pestki dawno wybarwione, super aromat i barwa, wiele jagód z cukrem pow. 24, organoleptycznie wygląda na znacznie bardziej dojrzałego niż w roku ubiegłym i niestety w tym tyg. będę zmuszony go zebrać także z powodu os. Widać ta odmiana na cięższej ziemi tak już ma z tym kwasem. Krzewy po redukcji przez osy absolutnie nie przeciążone. Przydałoby się zmierzyć mu ph.
Parametry Dunaja : obciążenie 1,8 kg/krzew, cukier 22 Brix, kwas 6,8 g/l. Minimalnie dokwasiłem DG aby było nieco pow. 7.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 17:24 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Madziar napisał(a):
radecki napisał(a):
Ja zebrałem 3 lata temu Hibernala z parametrami 17 Brix i 16g/l kwasu. Dosłodziłem brzeczką miodową bo uważałem, że nadaje się tylko na słodkie ze względu na kwasowość. Mam zimną piwnicę i na wiosnę byłem bardzo zdziwiony jak na dnie balona wykrystalizował kamień winny. Jesienią wino było po dosłodzeniu i zasiarkowaniu ok, a na wiosnę już za słodkie bo dużo kwasu odpadło z kamieniem. Spróbuj wymrażania i przechowywania w zimie w chłodnej piwnicy - może to dać dobry efekt. Wadą jest to, że zostaje w balonie sporo dwutlenku węgla z cichej fermentacji i trzeba przenieść wino do ciepłego pomieszczenia na kilka dni i najlepiej ściągnąć do drugiego balona. Hibernal to fajna odmiana - w ubiegłym roku dojrzała u mnie, w tym 2 tygodnie temu miała 19-20 brix. Frontenaca nie mam.


Dzięki za podpowiedź. Co do Hibernala nie mam wątpliwości wino jest bardzo dobre miałem okazję je kilkukrotnie próbować.
Wskazówki zastosuję do Frontenaca którego przetrzymam na krzewach ile się da. Niestety nie posiadam jeszcze tak zimnej piwniczki, mogę jedynie przetrzymać w chłodni 4 stopnie na plus, ale musiałbym to zrobić w plastiku, w szkle za duże ryzyko. Jak zimną masz tę piwniczkę?

Pozdrawiam Jacek.


W ostre zimy schodzi do kilku stopni C. Ostatnie zimy już cieplej, ale i parametry moszczu lepsze. 4 st to moim zdaniem na pewno wystarczy.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 22:11 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Dzięki Radecki za info. Jednak się zastanawiam nad tym Frontenakiem. Dzisiaj próbowałem grono cukier jest wysoki, kwas też ale wyraźnie łagodniejszy niż przed kilkoma dniami. Skórka cieniutka dobrze się oddziela ale martwi mnie smak który zrobił się taki nijaki, jagody są troszkę sflaczałe i jakby przejrzałe. Poczekam jeszcze z dzień dwa zmierzę kwasy i do garnka.Jeśli nic przyzwoitego z tego nie wyjdzie to zostawię ze dwa krzaki do zakwaszania innych win.
Pozdrawiam Jacek.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 12:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Frontenak u mnie również tak ma jak jest w pełni dojrzały to jagody są nieco zwiędłe, pokurczone jakby rodzynkowały. Sądzę,że jeszcze mógłby powisieć na krzewach,ale każdy indywidualnie decyduje o terminie zbioru. Zastosuj drożdże redukujące kwas bo inaczej wino nie będzie pijalne :shifty: .
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 13:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Albo odkwaś i dodatkowo zastosuj drożdże redukujące kwas - u mnie w zeszłym roku same drożdże nie dały rady.
Pomiaru kwasów nie robiłem.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 13:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Romku odkwaszałeś miazgę czy dopiero potem?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 13:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
No właśnie nie odkwaszałem, ale wino czeka na dokwaszenie czegoś w razie potrzeby :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 13:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
U mnie w ub. roku Frontenac i Marquette miały kwasy : 16 i ok.12,5.
Zrobiłem cuvee na drożdżach odkwaszających , a potem jeszcze FJM i kwasy zjechały do ok.6g/l
Wino było mało pijalne ze względu na wyczuwalny wysoki alkohol :mrgreen: trzba było kupażować :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 14:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Solaris zbierany 4-5.10.2015

Parametry ze wspólnego zbiornika po sedymentacji:
Cukier 21,8Brix
Kwasy 6,75g/l
pH 3,11

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 16:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
Erikos napisał(a):
Solaris zbierany 4-5.10.2015

Parametry ze wspólnego zbiornika po sedymentacji:
Cukier 21,8Brix
Kwasy 6,75g/l
pH 3,11


Jakie obciążenie?
Jak stare krzewy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Krzewy 5 letnie.
Obciążenie nie więcej niż 2,6kg/krzew.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 19:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zebrałem MF i Regent'a
MF - 22Blg, kwasy 8,4 g/l, pH 3,34
Parametry podobne jak w ub. roku
Regent - 21Blg, kwasy 6,1 g/l, pH 3,53
Cukier podobny ale kwasy w tym roku mniejsze niż w ubiegłym.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], gbed i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO