Teraz jest piątek, 27 czerwca 2025, 02:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 23:27 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 16 grudnia 2010, 19:25
Posty: 670
Lokalizacja: okolice Siedlec/Łukowa
Zebrane w piątek:
Market 24 blg, kwas 10,5; fermentowane na BS-7;
MF+LM 22 blg, kwas niemierzony, ale na język w okolicy 10; fermentowane na Saint Geroges 101;
Regent 16 blg (o zgrozo!!) kwas niemierzony
Market i MF + LM dojrzałe, pestki wybarwione, dojrzałe w smaku. Pestki w Regencie wybarwione w 30-40% - poszedł na sok.

Wisi jeszcze PNP, SB, Johanniter.

pragmatyk napisał(a):
Zebrałem dziś Marquette. 35 krzewów. 62 litry miazgi. Cukier 24.5blg, kwas 8g/l.

Pozdrawiam - Kazik


Zmierz kwasy jeszcze raz lub sprawdź zgodność odmianową- kwasy rzadko schodzą poniżej 10 g/l.

_________________
Ukłony,
Sylwester


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 13:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Witam.
Pomiary w dniu dzisiejszym:
Hibernal 18Bx kwas 12g/l
Frontenac Gris 24Bx kwas 16g/l
Tutaj ponawiam pytanie do kolegów - jakie wino proponowalibyście zrobić z tej odmiany.
Jest to pierwszy zbiór z tej odmiany będzie tego do 30kg (bażanty zjadły przez siatkę pewnie ze dwa kilo) Przy tych parametrach (bez odkwaszania ) skłaniałbym się ku winu likierowemu. Niestety nie przepadam za mocnym winkiem. Może ktoś coś podpowie.
Pozdrawiam Jacek.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 14:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Ja zebrałem 3 lata temu Hibernala z parametrami 17 Brix i 16g/l kwasu. Dosłodziłem brzeczką miodową bo uważałem, że nadaje się tylko na słodkie ze względu na kwasowość. Mam zimną piwnicę i na wiosnę byłem bardzo zdziwiony jak na dnie balona wykrystalizował kamień winny. Jesienią wino było po dosłodzeniu i zasiarkowaniu ok, a na wiosnę już za słodkie bo dużo kwasu odpadło z kamieniem. Spróbuj wymrażania i przechowywania w zimie w chłodnej piwnicy - może to dać dobry efekt. Wadą jest to, że zostaje w balonie sporo dwutlenku węgla z cichej fermentacji i trzeba przenieść wino do ciepłego pomieszczenia na kilka dni i najlepiej ściągnąć do drugiego balona. Hibernal to fajna odmiana - w ubiegłym roku dojrzała u mnie, w tym 2 tygodnie temu miała 19-20 brix. Frontenaca nie mam.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 14:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4637
Lokalizacja: Rybnik
Misza napisał(a):
Dzisiaj Regent - 20,5 i kwas - 7,0

Zebrałem wczoraj Regenta, bo gdzieniegdzie zauważyłem sz.p. - pewnie to zasługa znacznego przeciążenia :eh: . Strasznie duże porosły w tym roku te grona. Nie ma sensu zostawiać więcej jak 1 na latorośli.
Parametry:
Bx - 21,5
kwas - 6,4

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 19:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Misza napisał(a):
Misza napisał(a):
Dzisiaj Regent - 20,5 i kwas - 7,0

Zebrałem wczoraj Regenta.... pewnie to zasługa znacznego przeciążenia ...
Parametry:
Bx - 21,5
kwas - 6,4

Nie mogę tego zrozumieć:
Moje stanowisko jest ca 450 km na północ i jeszcze trochę na wschód. Wczoraj też zebrałem Regenta i raczej nieprzeciążonego - 2.38kg (+ ok. 0.5kg na próbowania) z dwóch krzaków.
Cukier mam podobny ok. 22Blg ale kwasów ok 9.3g/l czyli o połowę więcej niż u Miszy.
Jest na to jakieś rozsądne wytłumaczenie ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 19:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Dzisiaj zebrałem Johannitera z parametrami 21 brix kwasów nie mierzyłem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 20:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
marjanek6 napisał(a):
Misza napisał(a):
Misza napisał(a):
Dzisiaj Regent - 20,5 i kwas - 7,0

Zebrałem wczoraj Regenta.... pewnie to zasługa znacznego przeciążenia ...
Parametry:
Bx - 21,5
kwas - 6,4

Nie mogę tego zrozumieć:
Moje stanowisko jest ca 450 km na północ i jeszcze trochę na wschód. Wczoraj też zebrałem Regenta i raczej nieprzeciążonego - 2.38kg (+ ok. 0.5kg na próbowania) z dwóch krzaków.
Cukier mam podobny ok. 22Blg ale kwasów ok 9.3g/l czyli o połowę więcej niż u Miszy.
Jest na to jakieś rozsądne wytłumaczenie ?


Gleba, jej struktura, pH, mikro, makroelementy, NPK, agrotechnika, zasilanie nawozami, stanowisko, nasłonecznienie, SAT, wilgotność, wiek krzewów, sposób prowadzenia, ilość starego drewna, ilość latorośli, liści, pasierbów, zdrowotność, opryski, kondycja krzewów po zimie...

Dużo tego :lol: :lol: :lol:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 20:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie jeszcze wisi marszałek 23 brixy ale kwasy jeszcze za wysokie jak pogoda pozwoli to jeszcze powisi z tydzień albo dwa i pójdzie na różowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1180
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
monteverst napisał(a):
U mnie jeszcze wisi marszałek 23 brixy ale kwasy jeszcze za wysokie jak pogoda pozwoli to jeszcze powisi z tydzień albo dwa i pójdzie na różowe.

Kwasy za wysokie , to znaczy ile? Ja Marszałka i Leona zerwałem w zeszłym tygodniu z parametrami z wspólnego moszczu 23bx i 8g/l

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Nie mierzyłem kwasów ale smakowa wyższe jeszcze niż w tamtym roku podczas zbioru, marszałka akurat mam w kiepskim miejscu mało słonecznym w tamtym roku zbierałem go 10.10.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4637
Lokalizacja: Rybnik
marjanek6 napisał(a):
Cukier mam podobny ok. 22Blg ale kwasów ok 9.3g/l czyli o połowę więcej niż u Miszy.
Jest na to jakieś rozsądne wytłumaczenie ?

Nie chce mi się wierzyć. Jesteś pewien pomiaru kwasu? Taki kwas to jest mocno wyczuwalny organoleptyczne. Albo to nie Regent? :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 13 sierpnia 2011, 14:06
Posty: 279
Lokalizacja: Okolice Mielca
Wczoraj zebrałem z przymusu Regenta (choć mógł jeszcze trochę powisieć): obciążenie 2kg na krzew, 20 Brx, kwas niemierzony. Krzewy 3-letnie. Myślałem, że ma więcej cukru... może za rok. :lol:
Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Radek18 napisał(a):
Wczoraj zebrałem z przymusu Regenta (choć mógł jeszcze trochę powisieć): obciążenie 2kg na krzew, 20 Brx, kwas niemierzony. Krzewy 3-letnie. Myślałem, że ma więcej cukru... może za rok. :lol:
.....

No to jeśli na polskim biegunie ciepła tylko 20 Brx, to u mnie na "syberii" całkiem nieźle, bo przy podobnym obciążeniu aż 20,5 Brix było w sobotę :Yahoo!:
Będę pewnie zbierał we wtorek regenta ?
Przy okazji:
MF - 22,5
PG - 20,5
Hibernal, Jutrzenka, Merlot - 20

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5495
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku te 20,5 Brixa to już po poprawce?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
radecki napisał(a):
Ja zebrałem 3 lata temu Hibernala z parametrami 17 Brix i 16g/l kwasu. Dosłodziłem brzeczką miodową bo uważałem, że nadaje się tylko na słodkie ze względu na kwasowość. Mam zimną piwnicę i na wiosnę byłem bardzo zdziwiony jak na dnie balona wykrystalizował kamień winny. Jesienią wino było po dosłodzeniu i zasiarkowaniu ok, a na wiosnę już za słodkie bo dużo kwasu odpadło z kamieniem. Spróbuj wymrażania i przechowywania w zimie w chłodnej piwnicy - może to dać dobry efekt. Wadą jest to, że zostaje w balonie sporo dwutlenku węgla z cichej fermentacji i trzeba przenieść wino do ciepłego pomieszczenia na kilka dni i najlepiej ściągnąć do drugiego balona. Hibernal to fajna odmiana - w ubiegłym roku dojrzała u mnie, w tym 2 tygodnie temu miała 19-20 brix. Frontenaca nie mam.


Dzięki za podpowiedź. Co do Hibernala nie mam wątpliwości wino jest bardzo dobre miałem okazję je kilkukrotnie próbować.
Wskazówki zastosuję do Frontenaca którego przetrzymam na krzewach ile się da. Niestety nie posiadam jeszcze tak zimnej piwniczki, mogę jedynie przetrzymać w chłodni 4 stopnie na plus, ale musiałbym to zrobić w plastiku, w szkle za duże ryzyko. Jak zimną masz tę piwniczkę?

Pozdrawiam Jacek.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO