Teraz jest środa, 7 maja 2025, 01:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Wino z mocno przeciążonego Solarisa jest puste w smaku. Woda z alkoholem, do tego słabe aromaty.

W niedziele zebrany:
24,4Bx, kwas 7,8g/l, pH 3,1
średnio 1,7kg na krzak.

EDIT: Siegera nie dodałem w końcu, było go z 15kg, ale cały zmasakrowany przez osy. Do jedzenia co ładniejsze poszły.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 września 2015, 17:45 przez kilis, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 16:07 
Ekspert
Ekspert

Mocno przeciążony Solaris to pojęcie względne :wink:
Jeżeli cukry powyżej 21 Brix, pestki wybarwione całkowicie,kwasy nie większe niż 7,5g/l, to cóż więcej oczekiwać po tej odmianie 6-go września ?!
Można przetrzymać dłużej i zrobić półwytrawne lub nawet półsłodkie , co w naszym klimacie jest ewenementem!
Kilka lat temu ktoś udowadniał,że w naszym klimacie nie da się zrobić wina półsłodkiego bez dosładzania burakiem!
Solaris temu zaprzecza!? :D

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 21:09 
mistrz
mistrz

Czy da się rozpoznać "na oko" dojrzałość fizjologiczną białych odmian (np. Solaris) bez urządzeń typu refraktometr czy aerometr?
W przypadku czerwonych odmian dojrzałość można rozpoznać np. poprzez przebarwienie pestek, kolor szypułek (czerwone u Ronda), brak cierpkiego smaku, koloru jagód itd.
Wspomniany Solaris jest od ponad tygodnia słodki, kolor jagód ma bursztynowy, ale pestki zielone. Niestety nie mam refraktometru ani doświadczenia ile go jeszcze trzymać na krzewie.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 21:22 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
Czy da się rozpoznać "na oko" dojrzałość fizjologiczną białych odmian (np. Solaris) bez urządzeń typu refraktometr czy aerometr?
W przypadku czerwonych odmian dojrzałość można rozpoznać np. poprzez przebarwienie pestek, kolor szypułek (czerwone u Ronda), brak cierpkiego smaku, koloru jagód itd.
Wspomniany Solaris jest od ponad tygodnia słodki, kolor jagód ma bursztynowy, ale pestki zielone. Niestety nie mam refraktometru ani doświadczenia ile go jeszcze trzymać na krzewie.

Dziwią mnie te zielone pestki u solarisa?
U mnie (stan na 5/09) w większej połowie pestki już przebarwione na bronz, przy około 20 do 21 Brix cukru !!
Kwasów jeszcze nie mierzyłem. Pada deszcz, pierwszy większy od 7 tygodni (nareszcie).
Gdy przestanie padać i nieco obeschnie to zmierzę cukry i kwasy, bo zbliża się termin zbioru tej odmiany ! :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 21:55 
Ekspert
Ekspert

W sobotę wykonałem pomiar i powiem szczerze że szału niema.
Solaris 6 jagód z rożnych gron,krzewów od południa 20brix , grona które wystawione były na palonce slonce trochę mniej 18/19brix tak samo od północy (grona w cieniu). Ale kolor nabiera bursztynowy
Regent 19brix
Rondo 17brix ,a zaczęło ponad tydzien wcześniej sie przebarwiać niż regent.
Seyval 18brix.
Cortis,Johaninter 17-16 brix.
Sprawdziłem z ciekawości też
Arkadia 13brix
Venus 20brix
Arocznyj 15brix
Dodam jeszcze że wszystko na włókninie i szczerze myślałem że solaris będzie miał więcej cukru. Może coś żle robiłem w sumie pierwszy raz reflektometr w ręku miałem :oops:

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2015, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Na pewno coś źle odczytujesz lub masz źle ustawione. Solaris i Seywal te same wyniki ? Chociaż Łódź to nie to samo co Małopolska.

PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 07:26 
Ekspert
Ekspert

U mnie na młodych krzewach Solaris na razie średnio tylko 20 Bx - planowałem zebrać przed "Wysową", ale nie wyszło :)

PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 11:46 
Kiper
Kiper

jawormcz11 napisał(a):
Na pewno coś źle odczytujesz lub masz źle ustawione. Solaris i Seywal te same wyniki ? Chociaż Łódź to nie to samo co Małopolska.

Refraktometru nie da się żle odczytać. Jedynie trzeba go najpierw skalibrować, najlepiej na wodzie destylowanej.

Krzysztof

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Mój Solaris też powisi jeszcze.
Jak na razie parametry mnie nie satysfakcjonują.

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 16:12 
czeladnik
czeladnik

Solaris, pomiar uśredniony to: 22Brix, i prawie 10g/l, chociaż niektóre jagody mają 27Brix. Może jeszcze wisieć, zdrowy, osy go jeszcze nie masakrują. Myślę że po deszczu trochę spadł cukier.

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 18:18 
Ekspert
Ekspert

Reflektometr sprawdzałem na chłodnej przegotowanej wodzie wskazywał zero wiec nie kręciłem.
20brix to 6 jagód zgniecionych w kieliszku i tak uzyskany sok badałem. 18/19 brix to pojedyńcze jagody jak napisałem od północy i gron wystawionych bezpośrednio na palące słońce podczas upałów,tak samo jest na innych odmianach. Grona wystawiona na bezpośrednie działanie słońca np Rondo u mnie wybarwiały się w połowie. Zgadnijcie gdzie były zielone,a gdzie granatowe mam gdzieś jedno zdjęcie na dowód.
Seyval do pomiaru wziąłem dwie jagody z różnych części różnych gron od północy i właśnie wskazał 18brix.
Z jagody sok wyciskałem bezpośrednio na reflektometr,może to jest błąd,nie wyciskałem do końca pierwsze trzy cztery krople.
Największy błąd jaki popełniłem,może poza pomiarem to kierunek rzędów wschód zachód,ale wtedy tak mi pasowało nie brałem pod uwagę że się będę dosadzał.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 19:38 
nowicjusz
nowicjusz

Ja wczoraj zebrałem Solarisa i o ile pojedyncze jagody pokazywały 20-26 brix, o tyle sok po prasie 21 brix - mocno mnie to zdziwiło, bo jagody żółciutkie, miejscami nawet z ciemniejącymi plamami, kwasy 8g/l. Pomijając osy (jakaś plaga - nie wiem czy dornfelder doczeka się zbioru, regenta o dziwo nie ruszają :)) to solaris na prawdę był bardzo dojrzały. Stok południowy i włóknina - też spodziewałem się więcej zwłaszcza po pojedynczych pomiarach. Ale w sumie celuje w wytrawne wiec wystarczy :)

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 20:54 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Reflektometr
Refleks mierzysz?
Refraktometr!

-- Śr wrz 09, 2015 8:53 pm --

Duditek napisał(a):
Solaris - sok po prasie 21 brix, kwasy 8g/l. Ale w sumie celuje w wytrawne wiec wystarczy :)

Idealnie, chciałbym mieć takie parametry. Niestety u mnie gromadzi za dużo cukru i co najmniej półwytrawne muszę robić.

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 21:11 
mistrz
mistrz

Romku - przepraszam, że dopiero teraz, ale nie nadążam sama za sobą i zajęciami które sobie wymyślam :wtf: Mimo to wpisuję, będą jako punkt odniesienia dla potomności ;)

Pomiary zawartości cukru w odmianach u dziadka2 robione 30 sierpnia 2015 (przy temperaturze powietrza 30 stopni :crazy: )

Mierzyliśmy z reguły testowo po dwie jagody z krzaka i tak:

Solaris (młody krzew) 14 i 15 brix
Baltica (cień, strona pn-wsch) 19 brix
Marquette (przeciążony nieco) 21,5 i 21,3 brix, krzew na garażu 18,5 brix
Fronterac (przeciążony) 15 brix
Rondo (za bramą) 14,5 i 14 brix
Kazaczka 19,3 brix, inny krzew 18 brix
Muscat Odeski (przy lesie) 15 i 15 brix
Marszałek (za bramą) 18 brix
Seneca (przy bramie) 18,5 i 18 brix
i dla ciekawości zmierzony Nero - na garażu 17 brix, na ścianie 19,5 brix, w szpalerze 15 brix.

Przez te 9 dni to już mam nadzieję trochę się te parametry polepszyły - chociaż na pogodę patrząc to nie bardzo było z czego się polepszać...

PostNapisane: środa, 9 września 2015, 21:35 
czeladnik
czeladnik

Duditek napisał(a):
Solaris - sok po prasie 21 brix, kwasy 8g/l. Ale w sumie celuje w wytrawne wiec wystarczy :)

kilis napisał(a):
...Idealnie, chciałbym mieć takie parametry. Niestety u mnie gromadzi za dużo cukru i co najmniej półwytrawne muszę robić.
Po poprawce na niecukry to ile będzie alkoholu?Czy tego nie uwzględniacie?
A jakiś patent polecasz na wytrawne z Solarisa,mam na myśli jakiś kupaż,albo co ewentualnie dosadzić,żeby robić co roku wytrawne.Bo rozumiem ,że wcześniejszy zbiór przy takim cukrze z wyższymi kwasami nie ma sensu (niedojrzałe owoce). I na ilu zatrzymać u siebie przy24Bx bo już ładnie pracuje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1