Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
a jakie masz parametry aktualnie ? kwasy mierzyłeś może ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
U mnie w tym roku wszystko opóźnione. W tej chwili 20 brix kwasów nie mierzyłem jeszcze ale organoleptycznie jeszcze dosyć wysokie.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Takie pytanie jeszcze, jak tam johanniter u ciebie zdrowy w 100 %? czy tak jak ja masz na niektórych gronach infekcję sz.p ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
W tym roku zdrowy jak nigdy. A była tylko siarka i 1 raz SNL.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 19:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
A ja od wiosny profilaktyka switch , topsin , amistar i dupa ... no ale nie ma co pisać o tym w tym wątku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 20:27 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Duditek napisał(a):
Da sie?? ... :clap:
A jakie miałeś kwasy i kiedy zbierałeś?
Ja nie obrywałem dolnych liści...


Dornfelder - zbiór 2014 09 18, cukier 24 Bx, kwasy 7g/l.
Liście - dwa nad gronami - usunąłem 09 03. Na CC trzy.

No i tak mnie poniosło, w związku z parametrami z zeszłego roku, że w tym zostawiłem na niektórych latoroślach Dornfelder, po dwa grona. Efekt taki jak poniżej - tylko 21Bx... No fakt, ten rok jest znacznie gorszy...
Na pozostałych, tam gdzie jest jedno grono na latorośl jest OK. Oprócz, oczywiście Regenta ale temu coś u mnie nie pasuje. Kładę to, na razie na karb usuwania korzeni przypowierzchniowych...

Dzisiejsze pomiary:
Regent 20Bx
Dornfelder 21Bx
Pinot Noir 19Bx
PN Precoce 22Bx
Cab Cortis 22 Bx
S Laurent 19 Bx
Zweigelt 22 Bx
Blaufrankisch 20Bx

Jeszcze miesiąc. Oby...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 20:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Zebraliśmy dziś na próbę jeden rząd regenta bo strasznie go masakrowały "bzyczące"
Grona bardzo dorodne tego roku i dlatego przeciążony bo prawie 3,8kg na krzew.
Parametry: cukier nieco ponad 19 Brix, kwasy 5,81g/l, pH 3,31

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 20:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Cytując klasyka : nie chciałem ale musiałem.
Zebrałem Cabernet Cantor do którego coraz mocniej dobierały się osy, oraz rozpoczęło zasychanie szypułek (łączne straty jakieś 25 %)
Wyszło 2 kg z krzewu po młynku, 23 Brix i 5,5 g kwasów. Musiałem dokwasić poprzez dodanie odpowiedniej ilości Duna Gyongye, ostatecznie wyszło 7,5 g. kwasów i 93 Oe na spławiku, daje to wg tabeli 12,7 proc alkoholu w gotowym winie.
Wracając do Duna Gyongye jest to z niezrozumiałych dla mnie przyczyn odmiana nie dotykana nawet przez osy, przy bardzo zbitych gronach idealny stan zdrowotny, bardzo dużo barwnika, ale jeszcze trochę dla zbicia kwasów powinien powisieć.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 2 października 2015, 22:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Rondo jeszcze nieco powisi u mnie.
21,4Bx 8,15g/l pH 3,3
Kwas jabłkowy pewnie spadł od zeszłego tygodnia, bo sok nie jest ostry w smaku.
Pestki prawie ok, skórka bez trawiastego posmaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 17:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
3.10.15rok

Gruner Veltliner 24Brix (grona kontrolne zebrane)

Pinot Meunier 23/24 Brix dzisiaj zebrałem, obecnie się maceruje.

Traminer (grono kontrolne) 23Brix.

Rosa 17Brix(w smaku kwasy już spadły) pestki nadal słabo wybarwione,do dojrzałości daleko .

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 17:39 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
Solaris-
4,25kg z krzaka
22 Brix
pH3,1
6,15g/litr kwasów w przeliczeniu na winowy.
Przeciążony, i zacieniony.

Aurora-
2,2kg z krzaka
18,5 Brix
pH 3,1
7,6g/litr kwasów w przeliczeniu na winowy.

Bianka-
1,5kg z krzaka
19 Brix
pH 3,3
6,3g/litr kwasów w przeliczeniu na winowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 18:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Dzisiejsze pomiary refraktometrem
SZPALER :
Serena (przeciążona)-22brix
Bianka - 21
Krystaly - 20
Nero - 20
Gołubok (przeciążony)- 17
Jutrzenka - 18 -trochę w cieniu i zasychają grona
PIERWSZY ZBIÓR :
Krystaly - 20
Regent - 23
Wisniowyj Rannyj - 23
Zweigelt - 20
ŚCIANA :
MF - 27
LM - 25
Aurora - 28
SB - 22
Chrupka Złota - 19


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 22:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
Zebrałem dziś Marquette. 35 krzewów. 62 litry miazgi. Cukier 24.5blg, kwas 8g/l.

Pozdrawiam - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 22:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
pragmatyk napisał(a):
Zebrałem dziś Marquette. 35 krzewów. 62 litry miazgi. Cukier 24.5blg, kwas 8g/l.
Dałem 3.2g pirosiarczynu a jutro drożdże. Tylko jakie? - już mnie boli głowa.
Biorę pod uwagę Mycoferm Art, lub Lalvin 71B. Mam jeszcze Siha 10,Lalvin W, Maurivin B.

Pozdrawiam - Kazik

Przy takim cukrze nie zbijaj kwasu, zatem Mycoferm Art lub Siha 10. Ponieważ, obydwa typy drożdży idą do końca możesz mieć duży alkohol, jak lubisz to fajnie, wytrawne dodatkowo FJM i luks. Albo drugi scenariusz: jak poczujesz, że kwasy wybijają się wyraźnie z cukru to przerwij fermentacje i finito - niższy alkohol i nie do końca wytrawne.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 23:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Zebrałem dziś:
Regent 2,65 krzew, 19 brx, kwas 6,8
Rondo 2,25 krzew, prawie 22 brx, kwas 7,5
Rondo było tak dojrzałe że przy cięciu aż pigment pryskał.
Mam jeszcze do zbioru 2krzaki Jutrzenki ok 4kg, i nie wiem co z tym zrobić? Może dodać do fermentującego solarisa ( 40l)?
Albo może dołożyć Swenson Red z 4kg i zrobić likierowe?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: FilipR, Google [Bot], Trendiction [Bot] i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO