Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 16:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 16:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
maciek19660714 napisał(a):
Zodiak napisał(a):
... chodziło mi o szarą pleśń.


Oprysk Piro 8% ale jedynie po gronach.


Dzięki. Jestem gotowy do oprysku. Czy pryskać także nie zarażone grona? Czy grona zarażone usunąć?
Na fotkach są zarażone grona. Jak widać po pewnym czasie zarażone jagody zasychają, a reszta zdrowa. Może to nie jest szara pleśń?


Załączniki:
2015-09-29 17.15.26.jpg
2015-09-29 17.15.26.jpg [ 87.19 KiB | Przeglądane 506 razy ]
2015-09-29 17.16.10.jpg
2015-09-29 17.16.10.jpg [ 97.03 KiB | Przeglądane 506 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 17:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Ja mam problem z szarą pleśnią na Johanniteże pryskam pirosiarczynem wszystkie grona te chore i zdrowe z racji że mam 15 krzewów to usuwam ręcznie pojawiające się chore jagody ale te też uszkodzone przez osy i muchy oraz te popękane od deszczu.
Parametry na dzień dzisiejszy to 19 brix
kwasów nie mierzyłem
Myślę że w sobotę będą zbiory Johannitera.

a co to tych zasuszonych jagód to ja bym obstawiał że te zasuszone jagody powstały w wyniku oderwania szypułek tych oto jagód w wyniku zablokowania i rozrostu gron.

Pozdrawiam.
Marcin


Ostatnio edytowano wtorek, 29 września 2015, 17:46 przez monteverst, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 17:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
29.09.2015
Regent - 21 Brix - kwas 8,6 g/l - fajnie obniżył kwasowość
Rondo - 19 Brix - kwas 10,1 g/l - kwas prawie nie spadł
Hibernal - 21 Brix
Jutrzenka - 20 Brix
Bianca - 19 Brix
Seyval Blanc - 17 Brix

26.09.2015
Solaris - 24,5 Brix - kwas 8,2 g/l - zbiór - obciążenie 2 kg/krzew (bez szypułek) - tłoczenie wydajność 55%
Dornfelder - 20 Brix - kwas 6,8 g/l - zbiór - obciążenie 2,2 kg/krzew (bez szypułek)

18.09.2015
Solaris - 24 Brix - kwas 9 g/l - jeszcze musi powisieć z tydzień
Regent - 19 Brix - kwas 11,2 g/l - w smaku kwasior, a obciażenie nie za duże...?
Dornfelder - 19 Brix - kwas 7,8 g/l - obciążenie duże, grona wielkie, jagody grube... Czyżby u mnie tak dobrze rósł? Ktoś ma u siebie, robił pomiary?

16.09.2015
Solaris - 23,5 Brix - kwas 9 g/l - obciażenie w normie
Rondo - 18 Brix - kwas 10,5 g/l - krzewy przeciążone

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 19:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
aguniatarnow napisał(a):
moje pomiary cukru:
. . . .
cabernet cortis 23-24brix
. . . . .
pomiar dokonany po kilka jagód z różnych gron i krzewów danej odmiany dlatego takie rozpiętości wyników


I to mnie cieszy, co prawda do Tarnowa mam w linii prostej pewnie z 55km, ale w tym roku posadziłem u siebie na próbę CC, więc patrzę na te wyniki z nadzieją :)

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 stycznia 2009, 01:00
Posty: 74
Lokalizacja: Chorążka pow. Sieradz
W poprzedni weekend sprawdzałem parametry Regenta. Wyszło - 17Blg i 7g/l. Wpadłem w panikę gdyż spodziewając się wysokich kwasów przygotowałem drożdże Lalvin 71B i Mycoferm Art, a zbioru chciałem dokonać za tydzień. Jakoż JL zdążył przysłać mi drożdże Siha 10. Zerwałem, zmierzyłem parametry miazgi i wyszło mi 19Blg i 8,5g/l. Oczywiście Siha 10 nie przydały się - użyłem Mycoferm Art.
Skąd taka różnica?.
Wśród Regentów mam 4 krzewy CCortis (do usunięcia) z którymi spokojnie mogłem poczekać jeszcze 2 tygodnie. I to był chyba błąd.

Pozdrawiam - Kazik


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
franekk napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
29.09.2015
Hibernal - 21 Brix


Zbyszek jaki kwas ma obecnie Hibernal?
Ostatnio b.pozytywnie zaskoczył mnie jego smak.


Kwasu jeszcze nie mierzyłem. Ale na smak mniej niż SB i Bianca.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 20:53 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
przemar napisał(a):
aguniatarnow napisał(a):
moje pomiary cukru:
. . . .
cabernet cortis 23-24brix
. . . . .
pomiar dokonany po kilka jagód z różnych gron i krzewów danej odmiany dlatego takie rozpiętości wyników


I to mnie cieszy, co prawda do Tarnowa mam w linii prostej pewnie z 55km, ale w tym roku posadziłem u siebie na próbę CC, więc patrzę na te wyniki z nadzieją :)

nie ciesz się za bardzo - na minus powiem że ciągle czekam ze zbiorem aż papryki nie będzie czuć, na plus że grona zdrowe a do 10 października ma być ładna pogoda :)

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 22:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Z pąków zapasowych 29/09
Brix/odmiana
21/PNP, LM
20,5/MF
19,5/Cortis, Dunaj, Hibernal, Pinot Gris
19/Johanniter, Regent

Seyval przeciążony i tylko 16,5 Brix, pestki już brązowe, kwasy wyczuwalne - pewnie będzie z tego winiak?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 23:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Zodiak napisał(a):
Może to nie jest szara pleśń?


To chyba nie Szara. Może to początki szlachetnej... Jagody w środku są kwaśne czy słodkie?

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 04:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Seyval generalnie kwaśny, ale sprawdzę te "zarażone" jagody.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
zbyszekB napisał(a):
Z pąków zapasowych 29/09 (...)
Seyval przeciążony i tylko 16,5 Brix, pestki już brązowe, kwasy wyczuwalne - pewnie będzie z tego winiak?

Czy to znaczy że jasne odmiany lepiej nadają się na winiak?
Zawsze myślałem że na samogon idzie to co nie nadaje się do innych celów, bez względu czy to gronowe czy owocowe.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
pragmatyk napisał(a):
W poprzedni weekend sprawdzałem parametry Regenta. Wyszło - 17Blg i 7g/l.
Zerwałem, zmierzyłem parametry miazgi i wyszło mi 19Blg i 8,5g/l.Skąd taka różnica?.

Jak mierzyłeś, z kilku gron czy jagód, bo jeśli to drugie to masz odpowiedź.
Widać to wyraźnie przy veraison, nigdy jagody nie przebarwiają się jednakowo.
I taka różnica jest do końca. To że są już ciemne nie znaczy, że mają takie same parametry.


Ostatnio edytowano środa, 30 września 2015, 11:40 przez kilis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Kilis dobrze radzi. Lepiej poświęcić grono, dwa niż mieć nieprawidłowy pomiar. Można jedno wziąć z nasłonecznione strony, a drugie z cienia.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 11:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Cortis u mnie ma 23brix i kwasy nie mierzyłem ale czuć że wysokie, seyval 21 brix na podobnym poziomie rondo regent i joheninter +-1 ,

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 11:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Zodiak napisał(a):
maciek19660714 napisał(a):
Zodiak napisał(a):
... chodziło mi o szarą pleśń.


Oprysk Piro 8% ale jedynie po gronach.


Dzięki. Jestem gotowy do oprysku. Czy pryskać także nie zarażone grona? Czy grona zarażone usunąć?
Na fotkach są zarażone grona. Jak widać po pewnym czasie zarażone jagody zasychają, a reszta zdrowa. Może to nie jest szara pleśń?


Mam podobne objawy na Hibernalu, które wystąpiły po osiągnięciu przez jagody wielkości grochu. Po oprysku na MP infekcja się zatrzymała. Mam pytanie, czy masz grona na których od szypułek na jagody "wychodzi srebrnoszary mączysty nalot"? Jeśli tak to masz MP, ale opryski na niego trzeba przeprowadzać w okresie od kwitnienia do zamykania gron a nawet fazy verasion.
Zastosowanie siarki może(?) to zatrzymać, niestety w tak krótkim okresie do zbioru podnosi zawartość siarki w moszczu a dodatkowo trzeba mocniej za siarkować moszcz. Porażenie MP powoduje: podniesienie poziomu kwasowości potencjalnej(TA ilość kwasów organicznych w roztworze), zwiększenie kwasowości obniża poziom cukru w jagodach, spadek zawartości polifenoli, utrata koloru, obcy pleśniowy, mysi zapach.

Pozdrawiam Jacek

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: ArturK79 i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO