Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 05:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 21:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Przecież na spławiku jest 25 i kolor jakby nie regent ! :)

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 22:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
zajaczek83 napisał(a):
Ged napisał(a):
W sobotę zebrałem solarisa , na "spławiku " miał 25 Blg , na refraktometrze 24 Bx :? , kwasów nie umiem mierzyć , PH 3,5
A Regent ma 15-17 Bx :( Oj jeszcze sobie powisi :)

Mam pytanie na zdjęciu co pokazałeś to pomiar Regenta ?

Przecież pisze że "zebrałem Solarisa itd"
:D

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 22:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
roesler cukier 20 kwas 8, poszedł do gara z powodu pleśni, po kilku miesięcznej suszy popękał po deszczach
cortis cukier 22 kwas 8,5 bez trawy ale pestki i kolor miąższu jeszcze nie taki
hibernal cukier 19 kwas nie mierzyłem ale już całkiem całkiem
pinoty cukier 19/20 pestki ładnie drewnieją


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 18:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W piątek szykuję zbiór Solarisa. Zrobiłem nowe pomiary.
- Cukier mierzony refraktometrem
- pH zrezygnowałem z "zabawki". Zmierzyłem pH-metrem pH-100 ATC firmy Voltcraft
- Kwasy zrezygnowałem z kwasomierza Biowinu. Miareczkowałem 0,1mol NaOH wobec BBT

Dodatkowo w tabeli pomiary:
- Seyval Blanc (niektóre grona zaatakowane szarą pleśnią nie wiem czy dociągnie do końca października. Co radzicie zrobić z tym w tej chwili).
- Krystaly

Różnice w pomiarze pH za pomcą "zabawki" i profesjonalnego pH-metru w wątku o pomiarze kwasowości.
Pomiar kwasy kwasomierzem Biowinu w miarę OK, ale miareczkowanie klasyczne zdecydowanie łatwiejsze.


Załączniki:
Komentarz: Polecam taki zestaw
zestaw do miareczkowania.jpg
zestaw do miareczkowania.jpg [ 63.89 KiB | Przeglądane 802 razy ]
pomiary 2015.png
pomiary 2015.png [ 5.69 KiB | Przeglądane 802 razy ]

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 19:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja bym takiego Seyvala zrobił na winogronowe 50:50 wodą z cukrem rozcieńczone, 2 dni fermentacja w miazdze, na 12% półsłodkie.
A przynajmniej w tym roku swojego SB i Biankę tak przerobie :D Nie mam czasu cudować, kwasy zbijać.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Wczoraj zrobiłem pomiar poziomu cukru w poszczególnych odmianach.
Ciemne i różowe odczyt w Brix bez poprawki
Marqette 26
MF 25
LM 22
Dornfelder 20,6
Regent 20,2
Rondo 20,2
Alwood 20,2
NN granatowa vv 19,6
Gołubok 19,2
NN Różowa 18,5
Gewirtz T 17,4
Berliński Cz. 17,2
Rakisz 16,2
Iliczewskij R 16

Jasne:
Solaris 23,2
Bianca 23
Perła Zal. 22,6
Muskat Od. 22
Kristaly 21,6
Sirius 19
Chrupka Zł 18,4
Riesling 17
Seyval B. 17
Jutrzenka 16
Kerner 15,6
Muller T 15
Nachodka 14,6
Orion 12,4

Zapomniałem zbadać Pinot Noir, Saint Laurent i Pinot Gris. Jutro to zrobię. Wyniki nie powalają ale na mojej ciężkiej glinie to i tak dobrze.Jak pogoda się utrzyma to jeszcze poczekam ze zbiorem. Marqette super, ale straszny drobiazg :(

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 19:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
Ja bym takiego Seyvala zrobił na winogronowe 50:50 wodą z cukrem rozcieńczone, 2 dni fermentacja w miazdze, na 12% półsłodkie.
A przynajmniej w tym roku swojego SB i Biankę tak przerobie :D Nie mam czasu cudować, kwasy zbijać.


Zbyszek bardziej chodziło mi o szarą pleśń. Usunę zainfekowane grona i zobaczę co będzie się działo dalej. Nie ma ich jakoś strasznie dużo. Może z 5%. Teraz się ciemno zrobiło jutro zrobię fotkę.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 20:20 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
moje pomiary cukru:
Leon millot zebrany 24.09 23brix
dzisiaj:
rondo 20-23brix regent 20-23brix -zebrane razem miazga 21 brix,
seywal blanc 18-20 brix,
dornfelder 19 brix
g.f. 89/3 20brix
gołubok 20-25brix
muscaris 23-26brix
cabernet cortis 23-24brix
zweigelt 20brix.
pomiar dokonany po kilka jagód z różnych gron i krzewów danej odmiany dlatego takie rozpiętości wyników

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 9 września 2009, 01:00
Posty: 75
Lokalizacja: Podkarpacie
Dzisiejsze pomiary z całych gron

Leon Millot - 22,5 Blg 8g/l
Marechal Foch - 22,5 Blg 13g/l
Marquette - 24 Blg 10,5g/l
Regent - 20 Blg 6g/l
Owocowanie z pąków zapasowych - 30 kwietnia przymrozek skosił 95% ruszających pąków głównych.

Pozdrawiam

Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2867
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zerwana Bianca 23 Blg, Muscaris 24 Blg.

Niestety siatka nie ochroniła Bianci, której straciłam jakieś 30-40%, podejrzewam popielice i jakieś drobne ptaszki.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 00:31 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Zodiak napisał(a):
... chodziło mi o szarą pleśń.


Oprysk Piro 8% ale jedynie po gronach.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 04:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Czy po takim oprysku w takim stężeniu powiedzmy 3-4 dni póżniej w przypadku winobrania normalnie siarkujemy miazge/moszcz czy może mniejszą dawką piro ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 06:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Siarkujesz normalnie, a nawet odrobinę więcej, bo przecież z jakiegoś powodu było dawane piro. Owoce i moszcz są porażone chorobą więc i siarkowanie moszczu obowiązkowe.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 07:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Otrzymałem wczoraj zestaw do pomiarów, stąd:
Leon Millot + Marechal Foch 22 Blg i 11 g/l. Nie wiem czemu te kwasy takie wysokie (może popsułem pomiar). Owoce wyglądają na dojrzałe, pestki ciemniejsze już nie będą. Najwyższa pora na zbiór, ponieważ ptaki oswoiły się z sokołem i zaczynają zaplątywać się w siatkę (masakra!)

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 08:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 20 stycznia 2012, 20:38
Posty: 491
Lokalizacja: Biłgoraj
28.09.2015 r. Regent 23 Blg, kwas 6,8g/l, obciążenie około 2kg na krzew. Zbiór w sobotę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO