Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 16:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 08:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Panowie! SABREVOIS nie Sabrevoice!! :crazy:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Wczoraj zmierzyłem parametry MF u szwagra pod Poznaniem. Są dziwne

Cukier 22 brix
pH 3,3
Kwasy 12,5g/dm3

Próbka została pobrana z 500g owoców. Kwasy by się zgadzały bo wyraźnie są odczuwalne organoleptycznie, ale pH jest całkiem przyzwoite. Chyba, że pHmetr się rozjechał, a nie zabrałem roztworów buforowych. Co o tym sądzicie?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Dziwne. Za duże to pH przy tak wysokim kwasie, powinno być 2.9-3.1 max. Chyba, że przesadziłeś z miareczkowaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 12:41 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pomiar kwasu raczej OK. Tak jak napisałem organoleptycznie był zdecydowanie wyczuwalny, a miałem jeszcze w pamięci kilka godzin wcześniejsze moje próbki. Raczej pH-metr się rozjechał o 0,2pH bo już wcześniej obserwowałem takie jego zachowanie i po każdym pomiarze kalibrowałem go, a do szwagra zabrałem skalibrowane, ale mógł się rozjechać w drodze choćby z tego powodu, że elektroda nie była zanurzona w 3% KCl. Konstrukcja tego pH-metru jest taka, że ciężko jest to zrobić. Nie pamiętam już jak takie "przesuszenie" elektrody wpływa na nią ale na pewno nie jest to dla niej "zdrowe".

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 13:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Nero 20 - 22 Brix, czas sprawdzić Muskata Bleu czy gotowy do współpracy

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Solaris, Blg moszczu było niepowalające: 20. W tej chwili 11 dzień fermentacji, drożdże UCLM S325, pomiar kwasu 7g/l, dosypałem 50g/litr cukier i 0.2g/l pożywki. Byle by się nie utleniło to będzie co próbować bez zapachu landrynek :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
vanKlomp napisał(a):
Panowie! SABREVOIS nie Sabrevoice!! :crazy:


Oczywiście moja wina, ale ja myślałem że zakaz "sadzenia byków" dotyczył tylko języka polskiego :o

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
No dobra, a gdzie odpowiedź na pytanie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
gbed napisał(a):
No dobra, a gdzie odpowiedź na pytanie.

Jest w trakcie redagowania tylko palec mi leci na 'ice" :shifty:

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Misza napisał(a):
PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.

Zebrałem dzisiaj PNP. Wyszło trochę więcej niż się spodziewałem - 23,4 kg co daje obciążenie niecałe 1,5 kg na krzew przy rozstawie 1,25 m. Nic nie było redukowane. Grona przeciętnie ok. 100 g, ale zdarzały się też takie po 150 g. Szypuły stanowiły 7,6%. Pomiar z miazgi:
Bx = 22,5 %
kwas = 6,8 g/l
Zrobię jednak odmianowe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Idealnie to gdyby miał 1 brix więcej :wink: ale faktycznie nie ma co narzekać.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 20:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Pytanie dla osób uprawiających Johannitera jak tam przymierzacie się powoli do zbioru ? u mnie cukier 20 brix kwasów nie mierzyłem pestki prawie wybarwione w 100 procentach ale myślę że jeszcze musi powisieć z tydzień minimum może dwa jak będzie pogoda.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Misza napisał(a):
Idealnie to gdyby miał 1 brix więcej :wink: ale faktycznie nie ma co narzekać.

och, wystarczy dodać 17g/l cukru - toż to minimalnie - precz z niemądrymi przyzwyczajeniami: macerację węglanową nazywamy leczeniem wina, a ciut cukru to przestępstwo! :think:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 21:30 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
gbed napisał(a):
To może podaj coś o tym Sabrevoice, w szczególności dlaczego ich się pozbywasz. Do niedawna miałem je na liście poszukiwanych.

Wybierając odmiany do mojej lokalizacji (środek równiny szerokiej na 4 km, teren odkryty) mając zerową wiedzę przyjąłem cztery podstawowe parametry wyboru odmian : mrozoodporność, odporność na choroby, możliwą do uzyskania jakość wina i porę dojrzewania. Sabrevois mieścił się w tych parametrach. Obecnie wiem i umiem zdecydowanie więcej i poprzeczka idzie troszeczkę wyżej. Sabrevois nie powala plennością, parametry to aktualnie 19Bx kwasów nie mierzyłem bo chwilowo krucho z roztworem do pomiaru(zaspałem z zakupem), ale nie będą wysokie. Liście w ubiegłym roku dostały brązowej rdzy i zaschły(brak ochrony) w tym roku (dobrym) ochrona była i rdza też była może tylko mniej bo owoce dojrzały bardzo dobrze i nawet są zjadliwe. Niemniej chcę dosadzić coś na białe wino więc decyzja już zapadła muszę tylko coś rozmnożyć.
Pozdrawiam Jacek

Ps. Przykładowe fotki.


Załączniki:
DSC08233kopia pierwsza.jpg
DSC08233kopia pierwsza.jpg [ 76.47 KiB | Przeglądane 460 razy ]
kopia pierwsza.jpg
kopia pierwsza.jpg [ 80.98 KiB | Przeglądane 460 razy ]

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Ostatnio edytowano czwartek, 24 września 2015, 21:36 przez Madziar, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 21:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
wczoraj zebrałem:
MF - 23brix; kwasy - 7,6
regent - 21brix, kwasy 6,8
mieszanina aurory i bianki - 20brix, kwasy 7,8 - był to wyścig nie o cukry a o przetrwanie czoby pasiate france nie zżarły wszystkiego.

tydzień temu zebrany solaris 24,5 brix i kwasy 7
Suzzi gdzież ten solaris rośnie w Ojcowie, że taka różnica?

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO