Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 20:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mimo że jeszcze trochę za wcześnie do zbiorów, pokusiłem się dziś o zbadanie kwasowości niektórych odmian. Próba na jagodach ze środkowej i dolnej części gron, więc może być trochę zawyżona kwasowość.
Teraz jakość plonu i wina w rękach natury i ewentualnych spodziewanych opadów i przymrozków, bądź ładnej wyżowej pogody.
Pannon Frankos 9,5 g/l
Duna Gyngye 9,5 g/l
Roesler 10 g/l - ta odmiana tak ma że kwasy do końca są nie małe, mimo wysokiego cukru i wybarwionych pestek, wątpię aby w naszych warunkach udało się komuś zejść poniżej 8 g/l. Zatem przy tej odmianie konieczna jest fjm, choć bez fjm wino Roeslera jest genialne.
Dunaj 7,5 g/l - teraz tylko czekać na większy cukier bo po deszczach jest ok 20, mimo negatywnych opinii na forum nie znam lepszej ciemnej vinifery.
Cabernet Cantor - 6,5 g/l, w tym roku nie zasychają szypułki, cukier ok, w przyszłym tyg. do zbioru, tylko dosadzać.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 września 2015, 22:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
......
Roesler 10 g/l - ta odmiana tak ma że kwasy do końca są nie małe, mimo wysokiego cukru i wybarwionych pestek, wątpię aby w naszych warunkach udało się komuś zejść poniżej 8 g/l. Zatem przy tej odmianie konieczna jest fjm, choć bez fjm wino Roeslera jest genialne.
Dunaj 7,5 g/l - teraz tylko czekać na większy cukier bo po deszczach jest ok 20, mimo negatywnych opinii na forum nie znam lepszej ciemnej vinifery.
.......

U mnie w ub. roku z kilku kontrolnych gron:
Roesler - 13/10, 23Brix, 9,2g/l, pH 3,01
Dunaj - 13/10, 22,5Brix, 7,3g/l, pH 3,47
Merlot - 16/10, 22Brix, 8,2g/l, pH 3,51
Marquette - 16/10, 25,5Brix, 12,6g/l, pH 3,06

Dzisiaj zebrałem solarisa - 22,5 Brix; kwasy 7,4 g/l

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 09:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zauważyłem dopiero teraz że sfinks wcześniej się pytał mnie o parametry Zweigelta.
Co prawda nie jest to jeszcze pełne owocowanie, ale grona konkretne do 0,5 kg jak u Dornfeldera, obciążenie do 4 gron na krzew. Zastosowałem dzielenie gron, aby je dołem rozluźnić, daje to dobre efekty gdyż podstawową wadą Zweigelta u mnie są jego masakrycznie zbite grona, podatne na sz.p. widzę że gorzej wytrzymują od Duna Gyongye.
Zapomniałem, wczoraj, więc podaję parametry Zweigelta, kwasy: 7,3 g/l, cukier: 20,5 Brix, ewidentnie widać że idealnie dobrana podkładka - Fercal sprzyja u mnie tej odmianie.
Dwa lata temu podziwiałem Zweigelta w Winnicy nad Jarem jakie piękne parametry miał już 16.09., ale teraz widzę że i w innych lokalizacjach dobrze wychodzi, ale dosadzał go nie będę 15 szt. wystarczy, w gorszych latach może zgnić na krzewach po większych deszczach we wrześniu.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 12:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na północy
pH, cukier Bx, kwas g/dm3

LM 3,0 18 15
MF 3,0 18 16,6
Solaris 2,9 21 10,2
Seyval B. 2,7 14,6 ok 21

- Pomiar był wykonywany z ok 100g jagód.
- pH mierzone za pomocą pH-metru PH-009 (I). To ten popularny na portalach aukcyjnych za 40 zł.
- cukier - refraktometr
- kwasy. Kwasomierz Biowin.
Pestki wybarwione w połowie na Solarisie i co ciekawe na Seyval Blanc. Na MF i LM zielone.

Uwagi:
pH - metr musiałem kalibrować na buforach po każdym pomiarze. Rozjeżdżał się o 0,1-0,2 pH.
Przy pomiarze kwasów z Seyvala zabrakło skali ?

Wnioski:
Za 10 dni tak jak planowałem zbieram Solarisa. Co z resztą, czas pokaże, ale jak już to koniec października. MF i LM pomimo niezłego cukru mają ekstremalne kwasy. Może da się zrobić różowe, ale kwasy muszą spaść.
Północ to kraina win o ekstremalnej kwasowości.
Solaris jest the Best.

Reszty (Rondo, Regent, Allegro, Cayuga White, Frontenac) nawet nie mierzyłem. Szkoda czasu.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 13:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Planowałem dziś zebrać Rondo - przed trzydniowymi opadam, teraz w prognozie opady zelżały do jakichś 2mm na dzień i może jeszcze poczekać. Namierzyłem słaby cukier (średnio 17 Brix) ,kwasy 8,1 g/l - tylko czego się spodziewać po opadach.

Market przy 23 Brix kwasy poniżej 10 g/l - może przypadek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 13:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Mam to samo.
Rondo drobne, kwaśne, cukier niski.
Pestki w większości całkowicie brązowe i chrupkie w przegryzaniu, wina tego roku pewnie z niego nie zrobię ale u mnie jeszcze wszystko na krzakach wisi.
Najlepiej panującą suszę przetrwał Regent.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 13:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
To rondo, które ocalało od gradu(przy domu), ładne jak od paru lat nie było. Grona duże, jagody też wyjątkowe ale jeszcze musi parę dni powisieć.
Regent też nie wygląda źle.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 14:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Erikos napisał(a):
Mam to samo.
Rondo drobne, kwaśne, cukier niski.
Pestki w większości całkowicie brązowe i chrupkie w przegryzaniu, wina tego roku pewnie z niego nie zrobię ale u mnie jeszcze wszystko na krzakach wisi.
Najlepiej panującą suszę przetrwał Regent.

Pestki odmiany Rondo już całkowicie wybarwione ???!
To jakiś ewenement tegorocznej pogody :shock:
Jerzy S. załączał gdzieś na forum zdjęcia pestek dojrzałego ronda i były tak na jakieś 40% wybarwione (przy zbiorach) !!!!
Ta odmiana tak ma.

Ja jeszcze nie mierzyłem ronda z pąków zapasowych, ale widzę ,że jagody są normalnych rozmiarów - jak zwykle co roku.
U mnie 50 cm to czarnoziem a głębiej to glina.
Na forum panuje opinia ,że starszych krzewów winorośli nie należy już w ogóle podlewać nawet w czasie suszy ??!
Nie zawsze to przynosi dobre efekty na glebach lżejszych(i mniej zasobnych w pokarmy).
Temperatury powyżej 31st. też nie wskazane dla winorośli, a takich dni w sierpniu z temperaturami 32-34 u mnie było też sporo.
"I jak nie urok ,to przemarsz wojsk" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 16:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Nie chcę być gołosłowny więc wrzucam kilka zdjęć.
Pestki z lewej są z przyzwoitych gron o wielkich jagodach (trafiały się też nie wybarwione), pestki z prawej są w przypalonych drobnych gron.
Obrazek Obrazek
Pierwsze zdjęcie grono przyzwoite, na kolejnych kiepsko.
Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 18:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
23.09.15

Pinot Meunier 22 Brix pestki 3/4 wybarwione powisi sobie jeszcze z 2 tygodnie.

A teraz grona kontrolne pierwsze owocowanie:

Traminer 22brix

Gruner Veltliner 23Brix pestki wybarwione całkowicie,( ogromne zaskoczenie dla mnie, na wiosnę dosadzam).

Tauberschwarz(Karmazyn) - 22 Brix pestki 3/4 wybarwione( na wiosnę również dosadzam)

Rosa 15-16Brix pestki 1/4 wybarwione(Jeden krzew do kolekcji.W Polskich warunkach nawet na Dolnym Śląsku marne szanse na pełne dojrzewanie.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 18:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Jarku te pestki u Ciebie wyglądają jak wyprażone w piekarnik.
U mnie też w tym roku bardziej wybarwione niż zwykle ale nie aż tak/
Dokonałem dziś pomiarów, jagody zebrane od północnej strony z dolnych i środkowych części wielu gron.
Rondo 21BLG i kwas 8, -obciążenie w normie około 2kg. (szypuły się wybarwiają, jagody miękną, sok barwi) pewno za tydzień.
Regent 18Blg i kwas 7,5- przeciążony średnio z 3kg, grona strasznie duże, dziwnie w tym roku rósł, pewno brakło mu azotu, bo zero pasierbów, przez szpaler Kraków widać.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zodiak napisał(a):
Za 10 dni tak jak planowałem zbieram Solarisa. Co z resztą, czas pokaże...
Północ to kraina win o ekstremalnej kwasowości.
Solaris jest the Best.

Uważaj na Solarisa, w ciągu trzech dni kwas spadł gwałtownie nie czuć go wcale. W smaku ulepek.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Dzięki będę sprawdzał kwas

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 21:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Frontenac Gris - krzewy trzyletnie cukier w pomiarze od 21 do 23 Bx kwasy ( na razie nie mierzyłem), ale wyczuwalne bardzo wyraźnie. Jakie wino z tego można zrobić? Czy może zastosować jako "dokwaszacz" do Ronda które jeszcze wisi i ma cukier do 18 Bx a kwasy już niewyczuwalne.
A tak na marginesie oddam za wkład własny (wykopanie) 10 szt Sabrevoice. Krzaki trzyletnie w sam raz do wykopywania. :mrgreen: Sadzonki nabyte u RM. Decyduje kolejność zgłoszeń, dla szybkich chętnych gratis- owoce na krzaku. :lol:

Pozdrawiam Jacek.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 21:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
To może podaj coś o tym Sabrevoice, w szczególności dlaczego ich się pozbywasz. Do niedawna miałem je na liście poszukiwanych.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO