Madziar napisał(a):
Rondo -13,5 Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny
Nachodka -jagody twarde nie mierzona
Leon Millot -20,5Bx pestki ciemne, kwas niewyczuwalny
Marechal Foch -17,5Bx pestki ciemnieją
Adalmina -18Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny jagody pękają ,osy ją lubią
St. Pepin -20 Bx pestki ciemnieją ,kwas niewyczuwalny
Hibernal -13,5 Bx jagody twarde, pestki zielone
Bianca -nie mierzona
Kristaly -13 Bx pestki lekko ciemnieją, lekko kwaśne
Sabreviois -13,5Bx kwas potężny
Frontenac gris -16 Bx peski zielone, można kwasić ogórki
Pomiar z próbek od 4 do 10 jagód.
Jagody ze środkowej części grona zrywane od strony północno-wschodniej.
Refraktometr z systemem ATC
Pozdr.
Jac.
Dzisiaj powtórzyłem pomiar pobierając jagody od strony południowo-zach. Tak jak poprzednio pobierane ze środkowej części grona, oto wyniki:
Rondo -13,5 Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny------------------------------ 17,5Bx
Nachodka -jagody twarde nie mierzona----------------------------------nie mierzona
Leon Millot -20,5Bx pestki ciemne, kwas niewyczuwalny------------------------------- 21BX
Marechal Foch -17,5Bx pestki ciemnieją--------------------------------------------------- 18,5Bx
Adalmina -18Bx pestki zielone, kwas niewyczuwalny jagody pękają ,osy ją lubią------ 17Bx
St. Pepin -20 Bx pestki ciemnieją ,kwas niewyczuwalny ------------------------------ 21,5Bx
Hibernal -13,5 Bx jagody twarde, pestki zielone ------------------------nie mierzony
Bianca -nie mierzona--------------------------------------------------nie mierzona
Kristaly -13 Bx pestki lekko ciemnieją, lekko kwaśne ------------------------------- 15Bx
Sabreviois -13,5Bx kwas potężny----------------------------------------------------- 15Bx
Frontenac gris -16 Bx peski zielone, można kwasić ogórki--------------------------------- 19Bx
Pomiar z próbek od 4 do 10 jagód.
Refraktometr z systemem ATC
Obydwa pomiary wykonane po południu przy pochmurnej pogodzie, drugi pomiar wykonany po deszcz,u co powinno obniżyć zawartość cukru, a mimo to pomiary z jednym wyjątkiem wykazują jego większą zawartość. Wniosek z tego taki, że ma znaczenie skąd i jak pobieramy jagody do pomiaru (strona krzewu oraz część grona) Jeśli ktoś ma szpaler z kierunku wsch-zach to różnica między stroną północną a południową byłaby jeszcze większa.
Pozdr.
Jac