Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 19:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 450
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Ja rondo zebrałem już choć nie wybarwione pestki to już rodzynkują

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 20:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Misza napisał(a):
PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.


Ja nowe u mnie odmiany winifikuje oddzielnie - nawet jak na końcu mam uzyskać niepełną butelkę wina - nie robię żadnych korekt, dosładzania, tylko sok i drożdże. Pozwala mi to w kolejnych latach skorygować winifikację - może dłużej, może krócej, może cieplej, może z chrupkami, może do Cuve a może solo.
Ja wiem że w takiej małej ilości to nie daje pełnego obrazu odmiany - ale, zawsze coś.

Jerzy1957 napisał(a):
Ja rondo zebrałem już choć nie wybarwione pestki to już rodzynkują

No ja Rondo sobie zepsułem - przeciążyłem krzewy, a one na tą suszę zareagowały zrzuceniem liści. W efekcie miałem owoce z cukrem na poziomie 16-18bx i wysokim kwasie. Bez liści grona naprawdę nie zyskują cukru. zebrałem je do koniaku, aby dać krzewom czas na zdrewnienie.

Dwie nauczki:
1) nie przeciążać krzewów
2) winiarz zawsze powinien mieć produkt do którego zużyje niedojrzałe owoce (które przecież mają sporo cukru) oraz wytłoki - po prostu musi :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 10:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Misza napisał(a):





PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.

Z czym masz zamiar połączyć PNP?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 11:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Misza napisał(a):
PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.

Z 15kg mały nastaw można zrobić. Nie kusi Cię żeby zrobić odmianowe?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 12:14 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 24 października 2012, 09:45
Posty: 19
Lokalizacja: Gołuchowice k/Krakowa
vanKlomp napisał(a):
Misza napisał(a):
PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.

Z 15kg mały nastaw można zrobić. Nie kusi Cię żeby zrobić odmianowe?


Też wychodzę z takiego założenia :)
Dlatego wczoraj 14kg regenta zebrałem i już buzuje - 21 brix, kwasy 8g/l.
Został jeszcze tylko Dornfelder 16 - 19 brix


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 14:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Misza napisał(a):
Muscaris - 23 Bx, pestki wybarwione w 90%, słabo wyczuwalny kwas (krzewy niedociążone)

U mnie grona Muscaris wystawione na słońce można już skubać, lato 2015 wyjątkowo służy tej odmianie.
Solaris 22Bx, kwas jeszcze wyraźny, goryczka nieznaczna. Zaczyna dostawać brązowych smug na jagodach.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 15:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Odmian, które mają dużo polifenoli lepiej nie wystawiać na słońce. W Solarisie goryczka bierze się najprawdopodobniej z tego.
Johanniter podobno gorszy, do tego ma mniejsze liście i szansa na goryczkę większa.

Rondo z 19.IX
20,4Bx. pH 3,1. kwas 9,6 g/l, pestki lekko przebarwione, ostre.
Jeszcze mu brakuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 15:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 maja 2014, 19:11
Posty: 158
Lokalizacja: Radomsko
Do jakiego maxymalnie poziomu cukru może dociągnąć Rondo i Regent.Z opisu wynika ,że 21Bx Regent i 20Bx Rondo
A,tak z Waszego doświadczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 18:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 19 października 2012, 12:42
Posty: 74
Lokalizacja: Okolice Chełma
Witam,
dzisiaj zebrałem pierwszy miniaturowy plon Seyval'a.
Ponieważ nigdy nie miałem plantacji, a tym bardziej tej odmiany stąd moje pytania.
Po wyciśnięciu soku, cukromierz pokazał 26,5BLG, a to by dało po przeliczeniu 27,56Brix.
Czy to aby możliwe? Owszem w smaku bardzo słodki.
Teraz się zastanawiam bo nastawiłem na wino,
czy nie dodać wody bo z tego cukru wyszło by jakieś 13%.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:14 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 marca 2013, 15:51
Posty: 76
Lokalizacja: Wieluń (woj. łódzkie)
Odjąłeś poprawkę na niecukry?

_________________
Pozdrawiam

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Rondo i Regent spokojnie dociągnie do 23Bx
Bx=Blg, te skale są tożsame. Kiedyś różnica była w temperaturze jakiej był robiony pomiar. Teraz dla obu to 20C.

Jak ma się cukier 26-27Bx to się nie robi wytrawnego. Jakie parametry takie wino robisz a nie na odwrót.
Jaki masz kwas? bo jak poniżej 8 to znaczy ze za późno zebrałeś.
Po co na siłę kombinować. Wyjdzie coś z tego, ale najczęściej nic specjalnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 19 października 2012, 12:42
Posty: 74
Lokalizacja: Okolice Chełma
skibka10 napisał(a):
Odjąłeś poprawkę na niecukry?

Nie, nic nie odejmowałem.

kilis napisał(a):
Rondo i Regent spokojnie dociągnie do 23Bx
Bx=Blg, te skale są tożsame. Kiedyś różnica była w temperaturze jakiej był robiony pomiar. Teraz dla obu to 20C.

Jak ma się cukier 26-27Bx to się nie robi wytrawnego. Jakie parametry takie wino robisz a nie na odwrót.
Jaki masz kwas? bo jak poniżej 8 to znaczy ze za późno zebrałeś.
Po co na siłę kombinować. Wyjdzie coś z tego, ale najczęściej nic specjalnego.


Kwasu niestety nie mam jak zmierzyć, a ponieważ ilość BLG mnie zaskoczyła, zastanawiałem się na jaki rodzaj wina się nastawiać.
Kurcze, skoro nic specjalnego ma wyjść to może jakoś ratować? Mam Solaris'a pod ręką i NN różowy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Zatrzymaj fermentację na 0-1blg, o ile kwas jest odpowiedni. Ew dodasz winowego, jak będzie mało. O dolewaniu wody zapomnij.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
kilis napisał(a):
Zatrzymaj fermentację na 0-1blg, o ile kwas jest odpowiedni. O dolewaniu wody zapomnij.

Dokładnie lekko słodkie i w razie czego lepiej dosypać trochę kwasu winowego dla smaku. Z drugiej strony wyjątkowo duży cukier dla tej odmiany o tej porze (bo w październiku w sprzyjającej pogodzie może i więcej) ale na gronach kontrolnych może tak być.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Po piątkowo-sobotnich sporych opadach, 30 mm na tą wypaloną pustynię, sprawdziłem jak zareagowały odmiany.
Pannon Frankos 21-22 Brix szybko nadrabia zaległości
Zweigelt 20 Brix
Sauvignon Blanc 20,5 - 21 Brix kwasy szybko spadają, jak bym miał więcej krzewów to niedługo do zbioru na fajne wino, nie dotknięty przez osy i ptaki, dotąd nie widziałem na nim żadnego mączniaka, same plusy
Dunaj 20 Brix, smak owoców coraz bardziej przyjemny
Monarch 20 Brix
Alibernet w gruncie lepszy niż na ścianie bo ma więcej słońca 17 - 20 Brix, w tym roku mimo 2 kg i więcej na krzew raczej dojrzeje, no i paradoksalnie zdrowszy od hybrydy LM - ten już siwy od m.p.
Feteasca Neagra - 18,5 Brix
Syrah 17-18 Brix
Roesler 22 Brix
Duna Gyongye 20,5 Brix
Cabernet Cantor 22,5 Brix
Regent 21,5 Brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO