Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 02:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 08:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
skibka10 napisał(a):
Zbiera już ktoś Regenta? Mierzyłem tylko kwasy i są dobre (6,5g/l) ale cukry też powinny być okej, jest na co czekać? W poniedziałek chyba pada.

Grona kontrolne z mojego rządka 3-letnich Regentów zjadły osy i dzieci. Pestki nie były jeszcze maksymalnie wybarwione tak na 80% i kwas był jeszcze wyczuwalny w smaku. Za to smak miał wyraźnie borówkowy w tamtym roku tego nie zauważyłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 12:18 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
RobertR napisał(a):
A jednak się skusiłem i zrobiłem pomiary kwasów na niektórych odmianach.
Stan na 17.09.2015.
Roesler 10,5 g kwasów w l, 22 Brix - jest bardzo dobrze
Pannon Frankos 10,0/l 20 Brix - "teoretycznie" później niż u RP
Duna Gyongye 9,5 g/l - bardzo dużo już barwnika, szybko nabiera cukru
Dunaj 8,8 g/l, cukier ponad 20, nie znam lepszej winifery na ten klimat
Cabernet Cantor 7,5 g/l 22 Brix, super odmiana, na dodatek ekologiczna.
Regenta nie mierzyłem, wygląda że dojrzał, ale z kwasem to już kompletne mydło.


Dlaczego nie podajesz wyników Zwiegelta? W ubiegłym roku obiecałeś mi porównanie Go z Roslerem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 18:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
18.09.2015
Solaris - 24 Brix - kwas 9 g/l - jeszcze musi powisieć z tydzień
Regent - 19 Brix - kwas 11,2 g/l - w smaku kwasior, a obciażenie nie za duże...?
Dornfelder - 19 Brix - kwas 7,8 g/l - obciążenie duże, grona wielkie, jagody grube... Czyżby u mnie tak dobrze rósł? Ktoś ma u siebie, robił pomiary?

16.09.2015
Solaris - 23,5 Brix - kwas 9 g/l - obciażenie w normie
Rondo - 18 Brix - kwas 10,5 g/l - krzewy przeciążone

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 18:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
dziadek2 napisał(a):
Planuję dzisiaj zebrać moje ogródkowe wczesne odmiany i zrobiłem parę pomiarów:

Muscaris 18 - 21 Brix
Solaris 18 - 25 Brix
Petite Amie 19 Brix
Aurora 20 - 24 Brix
Ortega 19 - 21 Brix
Kristaly 15 - 19 Brix
M.Odeski 17 - 20 Brix

Market 22 - 24 Brix
Niektóre pomiary na podstawie tylko jednego krzewu.

edit
Zerwałem też resztkę Siegerrebe 17 - 19 Brix


Zastanowiła mnie Kristaly. Taki niski jeszcze poziom cukru? Czy Masz ją posadzoną w jakiejś gorszej lokalizacji? Myślałem, że już w ogóle powinna być zebrana.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 20:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
18.09.2015
.....
Dornfelder - 19 Brix - kwas 7,8 g/l - obciążenie duże, grona wielkie, jagody grube... Czyżby u mnie tak dobrze rósł? Ktoś ma u siebie, robił pomiary?

......

Dornfelder już tak ma :wink: Masa gona
W tym roku z pąków zapasowych gron mniej i nieco mniejsze; pomiarów jeszcze nie robiłem.

-- Pt, 18.09.2015 20:46 --

przemgo74 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Planuję dzisiaj zebrać moje ogródkowe wczesne odmiany i zrobiłem parę pomiarów:

......
Kristaly 15 - 19 Brix
'''''''''


Zastanowiła mnie Kristaly. Taki niski jeszcze poziom cukru? Czy Masz ją posadzoną w jakiejś gorszej lokalizacji? Myślałem, że już w ogóle powinna być zebrana.

Kristaly to odmiana deserowo-przerobowa ze wskazaniem na deserową :mrgreen:
Niski poziom cukrów i kwasów to normalne u tej odmiany.
U mnie wczoraj miał 17 Brix i w zasadzie już dojrzały, ale czeka na inne odmiany takie jak Aurore i Solaris

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A ja nic nie zbieram i czekam!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 00:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
To tak jak ja. Jeszcze 2 tygodnie.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 07:43 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 maja 2013, 20:31
Posty: 199
Lokalizacja: Wrocław/Nysa
Witam i ja też się chciałem pochwalić. Wprawdzie wyniki przed tygodnia ale krzewy zdrowe. Walka z osami trwa jak by ich trochę mniej :). Cukry jeszcze małe u mnie więc czekamy plan zbioru gdzieś za 2,3 tygodnie zobaczymy jak będzie:
Data: 13.09.2015 ( średnia z 3-4 pomiarów)
Rondo 15
Regent16
Lm 20
MF 19
Pnp 18
Pn 18
Cc 20
Zweigelt 17
Dornfelder 16 mega duże grona wow
Marquette 24

Od ostatniego pomiaru 3 tygodnie wszystkie odmiany podniosły cukier średnio o 4
Pozdrawiam

_________________
Lukasz
http://winnicamazurkiewicz.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 11:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Johanniter 16-18 Bx
Pinot Gris 20 Bx :shock:
Rondo 18 Bx

Jeszcze 2 tygodnie min.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 13:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 27 marca 2014, 06:38
Posty: 13
Lokalizacja: Wieliczka, woj. małopolskie
Rondo 19 bx i kwasy 10g
Regent 16 bx i 10 g kwasy planuje czekac ze zbiorem do 28 wrzesnia jak pogoda pozwoli

_________________
Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 13:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
U mnie w Poznaniu:
Regent 21.5Bx, 8g/l, sok smaczny, jakoś nie wyczuwam już kwasów,
Rondo 20Bx, kwasy nie zmierzone,
C.Cortis 24Bx / 9g/l, smak paskudny, trawa, zielona papryka, czy to minie ?
Na razie na C.Cortis nie widzę zamierania gron. W zeszłym roku była totalna klapa, wygląda, że podsypanie MgSO4 wczesnym latem pomogło.

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 18:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
19.09.15

Pinot Meunier 20-21 Brix
Traminer 21Brix
Gruner Veltliner 21Brix
Regent 19-20 Brix symboliczne 3 grona zostały zebrane.


Jutrzenka 19-20Brix grona zostały zebrane dzisiaj

Marguette 28Brix grona zostały zebrane dzisiaj.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 08:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 2 września 2015, 12:49
Posty: 79
Lokalizacja: Dolny Ślask, Równina Kącka, Pławna
Wczoraj zebrałem Bianke z dwóch krzaków przy tarasie.
Ballometr wyskoczył poza skalę, zatem jest ok 24 Ballingi.

Niestety dodałem już piro, czy pomiar kwasu będzie jeszcze wiarygodny?

Na winobranie czeka szpaler: kolejna Bianka, Seyval, Rondo (ma niewybarwione pestki)


[Po poludniu]
Pomiar kwasowości bianki 6g/l :P :clap:
Ten rok jest wyjątkowy - zawsze miałem kłopot z poziomem kwasu


Ostatnio edytowano niedziela, 20 września 2015, 14:37 przez PiotrPe, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 09:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
PiotrPe napisał(a):
Niestety dodałem już piro, czy pomiar kwasu będzie jeszcze wiarygodny?
Tak będzie wiarygodny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Muscaris - 23 Bx, pestki wybarwione w 90%, słabo wyczuwalny kwas (krzewy niedociążone)
Regent - 19 Bx, pestki 90%, niestety przeciążony
PNP - 22,5 Bx, sok się sam wylewa, kwas niewyczuwalny, dojrzały
Dornfelder - 18 Bx, pestki 70%. Strasznie napuchł od początku września a wydawało się że nie ma potrzeby odcinania dolnej części gron. Błąd :?
Seyval B. - 18,5, pestki 100% ale jeszcze wyraźnie kwaśny.
C. Dorsa - 21,5, pestki 70%, sok się sam leje.
Johanniter - 20 Bx , pestki 70%, kwaśny
Hibernal - 20,5 Bx, pestki 90%, kwaśny
C Cortis (to co nie zaschło) - 24 Bx, pestki 90%, sok się leje, bez trawy, ale jeszcze wyczuwalny kwas.

PNP w zasadzie powinien być już zebrany, niestety mam go trochę za mało do samodzielnego przerobu - będzie jakiś 15 kg.
Johanniter, Hiberanal i Seyval dojrzeją prawdopodobnie razem tak jak w poprzednie lata.
Dornfelderowi spada kwas. Obawiam się, że jak się załamie pogoda to dopadnie go sz.p.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO