Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 10:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 21:51 
Kiper
Kiper

robertkru napisał(a):
@Cebulka - ogrodzenie odpada, nie wjedzie tam betoniarka i do najbliższego zasilania jest tak z 300m więc mieszanie tego samemu.. masakra :)
...

Można zastosować agregat prądotwórczy. Przerobiłem ten temat u siebie, przy budowie domu.
Ale wydaje mi się, że tańszym rozwiązaniem będzie wkopanie do ziemi cytowanej wcześniej folii.

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2017, 07:07 
czeladnik
czeladnik

A to nie jest tak że paproć lubi kwaśną glebę a winorośl zasadową ?:) Może wystarczy wapnowanie wapnem tlenkowym aby wypaliło paprocie ?

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2017, 08:41 
czeladnik
czeladnik

Z tego co sprawdzałem to poziom Ph gleby jest w okolicach 6-6,5.

O ile pomysł z wkopaniem foli wydaje się dobrym rozwiązaniem, o tyle chyba bym tam tydzień spędził na kopaniu :)

Zostaje mi w takim razie wykopywanie kłączy tam gdzie zacznie rosnąć paproć, z tego co wyczytałem to ona ma korzenie na głębokości do metra ale po wycięciu kłączy już nie powinna puszczać.

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2017, 12:59 
mistrz
mistrz

Są takie fajne małe kopareczki Bobcaty. One mają gąsienice, przywożone są na aucie dostawczym. Zupełnie nie wiem ile chcą za godzinę pracy tym maleństwem ale jeśli nie ma tam w ziemi wielkich głazów, to to powinno być popołudnie pracy. Myślę że w Myślenicach znajdziesz firmę z takimi usługami. To i tak będzie bardzo duży koszt, ale nie wiem ile ci starczy cierpliwości na walkę z paprociami wciąż przychodzącymi z lasu :eh: Chyba że potraktujesz kopanie terapeutycznie jako walkę ze stresem :)

PostNapisane: czwartek, 8 czerwca 2017, 14:08 
czeladnik
czeladnik

Cebulka napisał(a):
Są takie fajne małe kopareczki Bobcaty. One mają gąsienice, przywożone są na aucie dostawczym. Zupełnie nie wiem ile chcą za godzinę pracy tym maleństwem ale jeśli nie ma tam w ziemi wielkich głazów, to to powinno być popołudnie pracy. Myślę że w Myślenicach znajdziesz firmę z takimi usługami. To i tak będzie bardzo duży koszt, ale nie wiem ile ci starczy cierpliwości na walkę z paprociami wciąż przychodzącymi z lasu :eh: Chyba że potraktujesz kopanie terapeutycznie jako walkę ze stresem :)

Tu mnie masz :)
Jaki miałbym cel na robieniu winnicy na polanie w środku lasu (no prawie w środku), jak nie po to żeby terapeutycznie kopiąc redukować stres.

Przed i po, terapia dalej trwa:
Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1