Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 08:05 
czeladnik
czeladnik

Odświeżam ten wątek.

U mnie walka z paprociami leśnymi cały czas trwa. O ile w tamtym roku już w okolicach winogron jej nie było to za siatką wyrosła wyższa odemnie.
Obrazek

Próbowałem już roundapu (za ogrodzeniem nie na terenie winnicy). Za pierwszym razem słabszego, paproć po 2 tygodniach śmiała mi się w twarz. Za drugim razem silniejszego, po 2 tygodniach zwiędła. Po miesiącu nie było widać żeby coś było pryskane - odrosła.
Próbowałem też innego preparatu chwastobójczego. Było trochę lepiej, paproć się już nie pojawiła. W poprzednim roku.

W tym roku znowu mi się śmieje w twarz.

I tu moje pytanie do was, czy ktoś z was pozbył się skutecznie paproci leśnej?
Wykopywanie każdego kłącza może być ponad moje siły (patrz zdjęcie dolna część działki była przeorana i dalej cholerstwo rośnie).

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 08:08 
Ekspert
Ekspert

Z paprocią doświadczeń nie mam, ale od paru lat walczę z ostrożeniem (ostem). Cierpliwie go zwalczam chemią, nie dopuszczam do kwitnienia i powoli efekt jest. Czasami potrzeba paru lat aby się pozbyć chwasta.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 08:53 
Kiper
Kiper

Wypryskaj raz jeszcze i połóż czarną folię budowlaną. Bez dostępu Słońca prędzej czy później padnie.

Z takimi chwastami walczy się latami. Jak kopałem oczko, to powój był metr pod ziemią nadal żywy. Puszczał liście w kontakcie ze Słońcem. A od góry pryskany wielokrotnie zamierał. Kolejny upierdliwy był chrzan, odrastał w nieskończoność. I moja największa zmora skrzyp polny.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 09:54 
czeladnik
czeladnik

Pozbyłem się paproci przez skoszenie do samej ziemi, później tylko poprawki jak coś odrastało. Czarna folia rozłożona też daje dobre rezultaty.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 10:20 
czeladnik
czeladnik

Czy jak rozłożę czarną folię w międzyrzędach to nie zaszkodzi to winoroślom?

Mam spore obawy czy woda nie będzie po niej spływać. Mam spadek >20%.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 10:34 
czeladnik
czeladnik

Po folii woda będzie spływać, inna opcja to agro.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 12:10 
mistrz
mistrz

Po agro też będzie spływać. W mniejszy stopniu ale jednak. Szczególnie przy dużych ulewach.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 12:25 
czeladnik
czeladnik

Rozłożenie agro było by może dobrym rozwiązaniem jak bym miał zrobione tarasowanie. No i to wewnątrz winnicy.

Natomiast na zewnątrz nie jestem w stanie rozłożyć aqgro bo to nie mój teren a i inwestycja była by znaczna. Zwłaszcza czasowo.

Reasumując:
- Roundap, działa tylko tymczasowo,
- koszenie paproci też je na chwile zatrzymuje,
- Orkan 350SL działał chwilę dłużej niż Roundap, nie próbowałem jeszcze opcji z pędzlowaniem liści = większa dawka.

Co dość dziwne, w części w której zrobiłem oprysk roundapem zgineła cała inna roślinność oprócz paproci i... poziomek (tych leśnych) :)

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 13:05 
Ekspert
Ekspert

Też mam na swoim terenie paprocie. Trzeba systematycznie je ścinać.
Jak wyrosną w lecie nowe, poczekać aż liść trochę podrośnie i znów koszenie.
Kłącza osłabione nie będą miały siły się tak bardzo produkować.
Jednak trwa to kilka lat.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 13:30 
przedszkolak
przedszkolak

Zaopatrz się w taki środek jak REGLONE. Po odpowiednim stężeniu przez parę lat nic nie urośnie.Stosują to kolejarze do oprysku torów.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 15:53 
Kiper
Kiper

Tak sobie myślę, jak nie chcesz się bawić to wylej płyn z akumulatora ;) Ponoć przez 5 lat czysta ziemia...

No niestety, jak tego folią nie przykryjesz. To trzeba wielokrotnie pryskać, ale spróbuj STARANE 250EC, ten działa lepiej. Jeżeli smarujesz, to w przeciwieństwie do Roundapa, Starane rozcieńczaj. Tak max 1/3, 2/3 wody. Bo on mocno pali liście bez rozcieńczenia zanim zdąży się wchłonąć. Najpierw nie zwróciłem na to uwagi, ale lata praktyki ;p Roundap generalnie jest jakiś delikatny, lepsze efekty daje Starane.

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 16:09 
mistrz
mistrz

Jeśli to nie jest teren do którego masz tytuł prawny to raczej nie powinieneś nic na nim robić, a zwłaszcza skazić go czymś na wiele lat !

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 17:35 
mistrz
mistrz

Myślę że trzeba by też zrobić ogrodzenie z podmurówką. Bez murka na dwa sztychy w głąb ziemi na dwa sztychy to to będzie niestety walka z wiatrakami i litry chemii bo wciąż będą nowe przychodzić z lasu. Ale wiadomo - koszta :(

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:43 
Kiper
Kiper

Cebulka napisał(a):
Myślę że trzeba by też zrobić ogrodzenie z podmurówką. Bez murka na dwa sztychy w głąb ziemi na dwa sztychy to to będzie niestety walka z wiatrakami i litry chemii bo wciąż będą nowe przychodzić z lasu. Ale wiadomo - koszta :(

Interesowałem się tym tematem kiedyś. Można wkopać taki plastik rozwijany z rolki. O ile w sklepach są tylko max 20 cm, to na popularnym portalu aukcyjnym widziałem 75 cm. Wygląda dokładnie tak samo, tylko domyślnie ma inne przeznaczenie - do balustrady. Do znalezienia pod hasłem "osłona balkonowa".

PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:43 
czeladnik
czeladnik

@Cebulka - ogrodzenie odpada, nie wjedzie tam betoniarka i do najbliższego zasilania jest tak z 300m więc mieszanie tego samemu.. masakra :)

@Amawin - ja nie mam ale wiem że sąsiad nie miałby nic przeciwko temu jak by się tych paproci pozbyć. Nic tam nie było uprawiane z 30 lat jak nic.

@Xellos - o Starane coś gdzieś slyszałem ale teraz nie pamietam co. Może to dobry moment żeby spróbować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1