Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1180
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Ok, nikt Ci nie broni robić wino z odmian deserowych, można i też wyjdzie, sam kiedyś robiłem i można było pić.
Problem w tym że ludzkość przez lata uprawy, wybadali że z odmian typowo winnych, wino jest lepsze, prawdziwe, łatwiej zrobić, uzyskujemy lepsze rezultaty przy winifikacji, mniej nakładów pracy,wino lepiej się przechowuje, posiada bardziej korzystny skład cukier i kwas. Na pewno jeszcze wiele aspektów przemawia za odmiana przerobową, jak choćby stosunek powierzchni skórek do ilości soku. Zaufaj naszym poprzednikom.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 151
Lokalizacja: Warszawa
No dobra. Przyjmuje do wiadomości, ze nie wiecie dlaczego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 20:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Thomasl napisał(a):
narc81 napisał(a):


A,osy przestały żreć Regenta...czy już się skonczył okres na to dziadostwo?

Zostały jeszcze pszczoły...

Może jednak jeszcze nie do końca. Dzisiaj w pułapkach nowe szerszenie i osy.



Nie wiem.Dziś nie zaobserwowałem żednej sztuki,pszczoły(pasieka za płotem) i muchy owszem.Szerszeń się trafi,gdzieś z nienacka,fakt.
Może się obżarły SERENADE???

Nie wnikam,oby tak pozostało..! :crazy:

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Marquette 22BX
Triumf Alzacki, Oberlin Noir, Sirame - 19-20Bx
Marszałek, Leon ,Hybryda z Karpicka - ok. 18Bx
Regent - 17Bx
Reszta 17Bx lub nawet mniej :!:
Mają jeszcze ok,2 -3 tyg. aby poprawić parametry :wink: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2920
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
stan3c napisał(a):
No dobra. Przyjmuje do wiadomości, ze nie wiecie dlaczego.

A co? Wyszukiwarka Ci nie działa? :lol:

Moje teoretyzowanie, to tylko skrót, ale jak dla Ciebie surowiec na wino ma mieć tylko odpowiedni cukier (a jak nie, to się dosypie), to rób to wino. Potem napisz jak wyszło. Z chęcią poznam inne spojrzenie na wino. Naprawdę, nikt Ci nie broni i nikt tu nie ma monopolu na rację. :)

Już Ci napisałam, że dla siebie możesz robić wino z czego chcesz. Nawet możesz robić, jak chcesz.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 września 2020, 04:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Grzelus napisał(a):
Michał koledze stanowi3c chodziło pewnie o wszystkie deserówki a Chrupka jest jednym z kilku wyjątków i na dokładkę czystą Vitis viniferą.

Ano racja.
newrom napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
W Dolinie Loary robią wina, na południu Francji Chasselas (zastrzeżona lokalizacja Moissac) to i wina, i jako owoce deserowe w sprzedaży.


https://www.chasselas-de-moissac.com/fr/
Chasselas de Moissac jest chronionym oznaczeniem miejsca pochodzenia dla owoców deserowych (właśnie się pojawiły w sklepach, ok 6eur/kg vs włoski ciemny muscat ~4eur/kg). Wina z tamtej lokalizacji, nawet będąc na miejscu nie spotkałem (Moissac to taki Sandomierz Francji - zagłębie owocowe).
Co do win z chrupki to cholernie ciężko znaleźć cokolwiek w sklepie we Francji, w Szwajcarii podobno jest z tym lepiej.

Mam to całe opracowanie o Moissac. A co do francuskich win to można ich szukać jedynie po stronach internetowych winnic. W Szwajcarii Fendant to wręcz ich narodowa odmiana. https://www.mondialduchasselas.com/
Niemieckie wino z Gutedel spotkasz już więcej w sklepach. Piłem z Badenii i jedno z Saksonii. Najbliższy sklep z nim mam w Goerlitz, czyli nieco ponad 2 godz. i kwadrans autem. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 września 2020, 04:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczoraj-
Wzrost poziomu cukru u Triumfa Alzacji i Alzatczyka z Brzegu (domniemany Oberlin Noir) -odpowiednio 19-20 Brix. CUkier poszedł w górę także u Rieslinga i Chardonnay, które mają po 15-16 Brix.
Solaris w winnicy Jania w Krzyżowicach pod Brzegiem ma 24 Brix. Płasko, glina na 50 cm, a pod nią piach.
P.S.
Mateusz, właściciel winnicy, podarował mi butelkę swojego Rieslinga. Jestem pod wrażeniem kwasowości, mineralności i aromatu.
A zapomniałem o zawsze najwcześniejszym, a w tym roku będący daleko w tyle Tauberschwarz. Pomiar z wczoraj dał jedynie 14 Brix, czyli o 3% mniej niż Pinot Noir i Portugieser Bleu również badane wczoraj. Taki ten rok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 08:40 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 09:14
Posty: 275
Lokalizacja: Świętne gm. Wilczyn Wielkopolska
Regent Brix 19,5 pH 3,37 kwasy 8,7 - mierzone z całego grona (maceracja 1 godz)
Cortis Brix 21,4 pH 3,5 kwasy 9,45 - mierzone z całego grona (bez maceracji)

Brix:
Muscaris 20,3
Bianca 16,5
Seyval 15,1

_________________
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWILCZ1

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 10:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 665
Lokalizacja: południowe mazowsze
Prieobrażenie - z roku na rok jest u mnie nr.1 jak na razie jeśli chodzi o powtarzalność, wielkość jagód oraz smak.
Obrazek
Krasotka - dwa tygodnie temu smak i konsystencja po kilkunastu dniach deszczowych dyskwalifikował tą odmianę.
Jednak jak to szybko może się zmienić.
Nie dość, że nie popękała po takiej fali deszczy to na chwilę obecną konsystencja miąższu wróciła do normy(o ile tak to można ująć).
Plenna w miarę zdrowa dobrze się zapyliła i dojrzała smakowo.
Obrazek
Ametyst Nowoczerkasky - ten podobnie. Rosnąca obok Lija była masakrowana przez osy i szerszenie o Ametysta nic nie chciało tknąć.
Powisiał dojrzał i całkowicie zmienił smak. W tym trudnym roku jednak ciężko jednoznacznie określić czy jakaś odmiana jest wartościowa pod kątem smaku.
Obrazek
Nizina - już można skubać ale jeszcze nie jest na nią pora... .
Obrazek
Pamięci Smolnikowa - tu podobnie. Zaczyna powoli się wybarwiać.
Obrazek
Wodograj - Nie wiem czy w tym sezonie da radę dojrzeć no chyba, że październik będzie łaskawy.
Obrazek

A teraz grona sygnalizacyjne na niektórych odmianach generalnie dla zweryfikowania smaku.
Nie wszystkie uprawiane odmiany po wiosennych przymrozkach miały chęć na jakąkolwiek próbę owocowania.
Ma to swoje plusy w postaci pięknych grubych ładnie już zdrewniałych latorośli na kolejny sezon. Coś za coś.
Ruta - gdzieś ktoś pisał, że w smaku klasę wyżej od Prieobrażenia. Zobaczymy.
Obrazek
V25/20 - zostawiona ładna łoza na owocowanie niestety zastrajkowała po przymrozkach i wypuściła z siebie jedynie kilka jagódek.
Obrazek
Bieły Kokł - u tego identycznie.
Obrazek
Nadjeżda Azos - ta to mnie w tym sezonie zaskoczyła gronem sygnalizacyjnym i dwiema potężnymi grubymi na 1cm łozami na przyszły sezon.
Obrazek

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 10:49 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
narc81 napisał(a):
Johanitter na dziś:
Załącznik:
20200915_192050_copy_600x300.jpg


Brix - 17
TA - 9.8
pH - 3.16

Gnicie na kilku gronach,nie rozprzestrzenia się.
Pogoda(odpukać!) wymarzona!



Myślałem,że minęło znacznie więcej ale patrzę na datę poprzedniego pomiaru i to tylko 5 dni... :think:

Brix 18
pH 3.25
TA 10.5

Cukier wzrasta,pH wzrasta,kwasowość wzrasta.
Wybierałem więcej gorszych jogódek,tak więc chyba pasuje...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5500
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mimo wszystko tych brixów jeszcze trochę brakuje. Dobrze, że zapowiadają jeszcze ciepło w dłuższym okresie czasu. Żle, że od czwartku ma popadywać.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Rubinet 18,5 brix , TA 10 również to najlepszy wynik kwasowości o tej porze na 2-3 tygodnie przed zbiorem. Potem już z racji czarnej barwy soku pomiar jest trudny.

Robert, nawet woda destylowana czy demineralizowana nie pomaga?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 11:33 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
vanKlomp napisał(a):
Mimo wszystko tych brixów jeszcze trochę brakuje. Dobrze, że zapowiadają jeszcze ciepło w dłuższym okresie czasu. Żle, że od czwartku ma popadywać.


No szału nie ma ale i kwasy jeszcze zbyt wysokie.
Do 1.10 i tak karencja.Lepiej niech powisi.
Jak nazbiera te "dobre" 19, 8/9 kwasu i pH 3.4 będzie ok!

No coś pogoda ma się zepsuć na dniach... a dlugoterminowa to strach...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 13:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2252
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Rubinet 18,5 brix , TA 10 również to najlepszy wynik kwasowości o tej porze na 2-3 tygodnie przed zbiorem. Potem już z racji czarnej barwy soku pomiar jest trudny.

Robert, nawet woda destylowana czy demineralizowana nie pomaga?


Romku leniwy jestem. TA 10 wystarczy abym przy zbiorze już nie musiał mierzyć bo za 2-3 tyg. TA będzie mniej. FJM już teraz by bez problemu zaszło, na bakteriach SB3 robiłem przy większej kwasowości, więc nie muszę się martwić. Bardziej mnie martwi pojawiające się miejscami zasychanie szypułek, na szczęście Rubineta mam tak dużo że beczkę wina wystarczy :lol:

Przy okazji wstawiam parę dzisiejszych fotek już dojrzałych i dojrzewających na finiszu odmian, reszta w moim albumie na fotosiku:

Csersegi Fuseres:
Obrazek

Gyongyriesling:
Obrazek

Generosa:
Obrazek

Pannonia, już dojrzała i wisi dalej(jeszcze tydzień), na wielu gronach kolor dla niej prawie niespotykany-żółty, na serbskich stronach widziałem foto na 3 dni przed zbiorem, jagody są szaro-zielono-żółtawe, chyba w naszym klimacie będzie lepsza aromatyka :D :
Obrazek
Obrazek

Soreli:
Obrazek

Fleurtai gotowa do zbioru, lubiana zbytnio przez owady:
Obrazek

Dublański, posadzony w najgorszym miejscu jakie mam, ale plenność nie najgorsza, w tym sezonie najbardziej intensywny smak odkąd go uprawiam:
Obrazek

Bacska, jakość vinifery w skórze pancerniaka :D grona nawet przy ziemi nie gniją, wbrew obawom dojrzewa praktycznie razem z Pannonią:
Obrazek
Obrazek

Na koniec białych wspaniałe Sauvignony z Udine, to są odmiany na duże wina:
Sauvignon Rytos, nie chciałem go bo miał być podatny na botrytis, nic z tych rzeczy, super smak, idealny termin dojrzewania (nie za wczesny) nie podatny na uszkodzenia przez owady, w pełni odporny w moich warunkach na oba mączniaki, na dodatek rośnie w miejscu niezbyt nasłonecznionym:
Obrazek
Obrazek

Sauvignon Kretos, trochę dla mnie za wczesny, w połowie zmasakrowany przez osy, ale i tak nie gnije:
Obrazek

Sauvignon Maris, dosadzam, pancerny na mączniaki sz.p. i osy(bo późny) najlepsza jakościowo odmiana z Udine, i nawet w tym sezonie dojrzeje, mimo że go posadziłem w niezbyt korzystnym miejscu (cieniowany przez ogrodzenie betonowe od południa) w normalnym szpalerze będzie mu sporo lepiej:
Obrazek
Obrazek

Żeby nie było że się przerzuciłem na białe odmiany :lol: zresztą ciemne odmiany już wybrałem(2 odmiany na literę R :D )
Całościowo pod kątem uprawy hybryda nr 1 w tym sezonie, jakie wino to się zobaczy już niedługo, w smaku owoców i grubej skórce dominuje to samo co u Zweigelta czyli czereśnia,
Zweigelt Signum:
Obrazek

Merlot, dwa grona i razem ponad kilo, a to tylko foto 1/5 tego krzewu :lol:
Obrazek

Cabernet Cantor, za kilka dni idzie na różowe:
Obrazek

Rubinet za kratkami:
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 września 2020, 16:23 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3310
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
RobertR napisał(a):
...Dublański, posadzony w najgorszym miejscu jakie mam, ale plenność nie najgorsza, w tym sezonie najbardziej intensywny smak odkąd go uprawiam...
Ale czy ta odmiana posiada w sobie jakiś sok? Tłoczyłem Dublańskiego, Garantosa, Kristaly. Dublański pewnie daje przede wszystkim "treść", ale sok to jest w Garantosie (co ciekawe, ten ma go nawet więcej niż Kristaly).

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO