Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 11:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 08:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
stan3c napisał(a):
Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego z odmian deserowych nie robi się wina?
Cukry i kwasy maja bardziej korzystne niż odmiany przerobowe, więc o co chodzi?

Chodzi też o wielkość owoców. Mniejsze owoce-większa powierzchnia pokryta skórkami. W skórkach są barwniki i inne pożądane substancje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 10:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@stan3c w odmianach deserowych poziom cukru i kwasu jest nie korzystny do produkcji wina. Odmiany deserowe z których da się zrobić wino nazywamy najczęściej ogólnoużytkowymi. Są też odmiany jak Beta które nadają się tylko na pergolę do zacienień.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 11:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Pomiary 17.09.2020:

Hibernal 15 Brix
Chardonnay 15 Brix
Johanniter 19,5 Brix
Cserszegi Fuszeres 19,5 Brix
Nektar 20,5 Brix

Dunaj 20 Brix
Regent 19 Brix
Dornfelder 17 Brix
PNP 18 Brix
Rondo 18 Brix
Roesler 18,5 Brix


Na 90% podejrzewam, że Hibernal i Chardonnay w tym sezonie nie dojrzeją na porządne wino. Cała reszta rokuje bardzo dobrze.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 12:46 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 listopada 2017, 15:12
Posty: 308
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli dobrze pamiętam, to chardonnay na szampana zbierają przy 18 brix... :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 13:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Pomiar 17.09
Seyval 19 Brix (jak co roku średnie obciążenie 3-3,5 kg)
Triomphe d'Alsace 21 Brix (bez redukcji plonu)
Hybryda na wino czerwone 23 Brix. Na tej odm. od 3 lat redukuję do 2 gron na latorośli, co daje średni plon 4-4,5 kg. W najbliższą sobotę i niedzielę winobranie odmian na wino czerwone. Zbiór odm. Seyval pod koniec września.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 16:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
ZbyszekTW napisał(a):
Pomiary 17.09.2020:

Hibernal 15 Brix
Chardonnay 15 Brix
Johanniter 19,5 Brix
Cserszegi Fuszeres 19,5 Brix
Nektar 20,5 Brix

Dunaj 20 Brix
Regent 19 Brix
Dornfelder 17 Brix
PNP 18 Brix
Rondo 18 Brix
Roesler 18,5 Brix


Na 90% podejrzewam, że Hibernal i Chardonnay w tym sezonie nie dojrzeją na porządne wino. Cała reszta rokuje bardzo dobrze.



Czyli co? Nie ma co narzekać na dzień,przed zachodem słońca...czy jakos tak... :lol:

U mnie też poprawa!
Riesling 18 Brix (8 gronek na krzewie)
Roesler 18-21
Regent od 17 - 21

Chyba wszystko co mialo zgnić,mam nadzieję,że już zgniło...!

A,osy przestały żreć Regenta...czy już się skonczył okres na to dziadostwo?

Zostały jeszcze pszczoły...

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 18:02 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
kuneg napisał(a):
A jakie to niby odmiany deserowe mają te cukry na tyle wysokie, żeby zrobić wino z alkoholem 12-13%? Podaj konkret, to będziemy wyjaśniać.

Tak biorąc pierwsze z brzegu JHD - Zawartość cukrów 20 °Bx, Zawartość kwasów 6 g/l.
Ale cukru przecież zawsze można dosypać. Tylko nie czepiajcie się, ze komuś to nie smakuje, wybrałem odmianę pierwsza z brzegu.

Czy u was w tym roku tez grona dojrzewają nierówno na krzaku? U mnie grona z jednego krzaka na Solarisie maja od 6 do 24 brixow.
Te co bardziej były odsłonięte to maja więcej cukru, ale odsłaniałem wszystko.
Nie wiem czy zrywać, czy trzymać jeszcze? Niektóre jagody już zaczynają się marszczyć jakby za zimno się robiło.


Ostatnio edytowano czwartek, 17 września 2020, 18:34 przez stan3c, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 18:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
narc81 napisał(a):


A,osy przestały żreć Regenta...czy już się skonczył okres na to dziadostwo?

Zostały jeszcze pszczoły...

Może jednak jeszcze nie do końca. Dzisiaj w pułapkach nowe szerszenie i osy.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 18:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2247
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Wygląda na to że rok z marnych perspektyw zrobi niespodziankę.
Pannonia 23 brix
Dublański 22-24 brix
Dokładny uśredniony pomiar jagód z wielu krzewów na:
Roesler 20,5. brix, TA 9,5 nigdy nie miałem tak niskiego poziomu kwasów o tej porze, tak miewał zazwyczaj przy zbiorze w październiku, w połowie września TA zazwyczaj średnio pomiędzy 13 a 16.
Zweigelt Signum 21 brix, TA 11, zaczynam coraz bardziej lubić tą odmianę, w ub roku więcej kwasu miał 07.10 naprawił błędy wcześniej młodości. A przy tym cechy uprawowe lepsze od Roeslera.
Rubinet 18,5 brix , TA 10 również to najlepszy wynik kwasowości o tej porze na 2-3 tygodnie przed zbiorem. Potem już z racji czarnej barwy soku pomiar jest trudny.
Odczynnik nowy czeski.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 18:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 10 kwietnia 2013, 09:51
Posty: 620
Lokalizacja: Okolice Skały 440m npm
Dolnoslonzok napisał(a):
W Dolinie Loary robią wina, na południu Francji Chasselas (zastrzeżona lokalizacja Moissac) to i wina, i jako owoce deserowe w sprzedaży.


https://www.chasselas-de-moissac.com/fr/
Chasselas de Moissac jest chronionym oznaczeniem miejsca pochodzenia dla owoców deserowych (właśnie się pojawiły w sklepach, ok 6eur/kg vs włoski ciemny muscat ~4eur/kg). Wina z tamtej lokalizacji, nawet będąc na miejscu nie spotkałem (Moissac to taki Sandomierz Francji - zagłębie owocowe).
Co do win z chrupki to cholernie ciężko znaleźć cokolwiek w sklepie we Francji, w Szwajcarii podobno jest z tym lepiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 18:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
stan3c napisał(a):
kuneg napisał(a):
A jakie to niby odmiany deserowe mają te cukry na tyle wysokie, żeby zrobić wino z alkoholem 12-13%? Podaj konkret, to będziemy wyjaśniać.

Tak biorąc pierwsze z brzegu JHD - Zawartość cukrów 20 °Bx, Zawartość kwasów 6 g/l.
Ale cukru przecież zawsze można dosypać. Tylko nie czepiajcie się, ze komuś to nie smakuje, wybrałem odmianę pierwsza z brzegu

Cukier O.K., kwasy za niskie, ale to da się skorygować kwasem winowgm. Nie wiemy, jaki ma udział v.labrusca. Nie wiemy, jaki jest skład chemiczny soku i jakie metabolity powstaną po fermentacji. Raczej się nie otrujesz, więc próbuj, potem zdaj relację. :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:04 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
kuneg napisał(a):
Cukier O.K., kwasy za niskie, ale to da się skorygować kwasem winowgm. Nie wiemy, jaki ma udział v.labrusca. Nie wiemy, jaki jest skład chemiczny soku i jakie metabolity powstaną po fermentacji. Raczej się nie otrujesz, więc próbuj, potem zdaj relację. :)

Strasznie teoretyzujesz. Skoro tak wszystko wiadomo o przerobowych to teraz ja poproszę konkretnie. Weźmy jakaś odmianę typowo na wino, FM dla przykładu. Jaki jest skład chemiczny soku i jakie metabolity powstaną po fermentacji? Konkretnie poproszę.

A tak swoją drogą, to czy nie jest tak, ze metabolity to z drożdży są a nie z soku?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
@jawormcz11 Kiedy zakladalem winnice rozmawiałem ze starym wyjadaczem. Chciałem sadzić więcej odmian deserowych a mało przerobowych. Odradził mi takie podejście,jako, ze to będzie nie do przejedzenia a wina z tego nie będzie, a przerobowe tez da sie zjeść.
Tylko nie zapytałem dlaczego nie miałbym robić wina z deserowych.
Poważnie pytam, dlaczego nie? Wino robi się ze wszystkiego praktycznie. Ja wiem , że są ludzie, którzy muszą mieć szlachetne odmiany francuskie, ale wino z porzeczek to już dla nich profanacja.
Wszędzie piszą, że się nie robi, ale nigdzie nie znalazłem powodu. Dlatego pytam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:46 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Jagody gron na wino są mniejsze, a co za tym idzie jest więcej skórki i aromatów z niej. Winogrona deserowe, są większe, a tym samym mniej skórki i mniej aromatów... Wina są chyba bardziej... hmm... płytkie? Do tego dochodzi chyba też mniejsza kwasowość i ilość cukru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 19:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Stan,
możesz robić wino ze wszystkiego, nawet z marchewki...
Winogrona deserowe są w konsystencji "chrupkie", ciężko się tłoczy i jest mała wydajność soku.
Winogrona przerobowe to pod skórką soczek.
Ot co... :D

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO