Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 16:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 19:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Johanitter na dziś:
Załącznik:
20200915_192050_copy_600x300.jpg
20200915_192050_copy_600x300.jpg [ 121.46 KiB | Przeglądane 837 razy ]


Brix - 17
TA - 9.8
pH - 3.16

Gnicie na kilku gronach,nie rozprzestrzenia się.
Pogoda(odpukać!) wymarzona!

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 07:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Włodek masz dobre siedlisko.
W niedzielę byłem w Winnicy Kresy, Johanniter - zielenizna.
Wobec czego pozbyłem się kompleksów, skoro ta winnica co roku robi z Johannitera i zielonego jeszcze na teraz Hibernala wino :wtf: postanowiłem dosadzić późny Sauvignon Maris, bo u mnie przy tej pogodzie podobnie jak kolekcyjny Hibernal szybciutko dojrzewa (Maris 16-18 brix na wczoraj).

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 09:07 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Robert,raczej normalna.Może u nich z zapasu owocowały?
Wszystko byłoby dobrze,gdyby nie te octowe gnicie...
Właśnie wchodzi na Regenta.
Woda utleniona,serenade z fosforynami już dostały.

Nie wiem,być może,presja się osłabiła ale i tak jest, a do zbiorów jeszcze,jeszcze...

Johanitter dobrze wygląda na dziś,jednak wiem,źe to zmienia się szybko.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 09:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Włodek nieco ponad 400 m n.p.m na Jurze oraz 2020 rok to wystarczy za komentarz do dojrzewania Johannitera. Byliśmy również w tej winnicy podczas spotkania forumowiczów w Ojcowie (z prof. Liskiem). W takiej lokalizacji nie posadziłbym tych odmian.
A z owadami na teraz wygrałem walkę, osy zniknęły, muszek brak, wyłapałem tysiące szt. os, zostały tylko pojedyncze szerszenie, jest szansa że w przyszłym tyg. kiedy zbiorę większość białych poza trochę zmasakrowanym Kretosem owoce będą w dobrym stanie.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 09:45 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Żeby tak wszystko wiedzieć na starcie...;)

Solaris zebrany,poza kilkoma gronami z Botrytis(planowalem wszystko no ale..)
LM i MF zebrany i gasiąrku.Gnił strasznie ale zrobiłem nastaw w celu sprawdzenia jak ocet ma się do fermentacji...
Wisi Regent pewnie z 16 Brix i Roesler(z 17 krzewow 2 owocują,reszta powoli usycha) pewnie ciut lepiej jak Regent.
No i Johanitter.
Co do owadów,pryskać nie mogę bo u sasiada pasieka! A widzę w tym roku,że sporo ich na jagodach!

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 14:19 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
Po tych paru gorących dniach, poziom cukru jest dużo lepszy niż poprzednio.
A oto moje pomiary 15.09.2020:
Solaris-22 brix
Muscaris-18
Johanniter-17
Regent-16
Hibernal-15
Seyval-16
Souvignier Gris-18
C.Cantor-19
Monarch-17
Roesler-19


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 14:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Dajcie spokój tym owocom. Po co mierzyć co 2-3 dni żeby dowiedzieć się, że Johanniter ma 17 brixów a miał 16. :mrgreen:
Nigdy nie zbiera się Johannitera w połowie września. Zmierzysz pod koniec września to będzie to miało sens. Ja do tej pory nie mierzyłem. Ja już się nie nakręcam. Możę 20 lat temu też bym latał z refraktometrem (jak by wtedy był dostępny) i co 2-3 dni mierzył.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 14:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Krzysztofie, nie mów, że 20 lat temu, z ciekawości nie skubnąłeś co parę dni do porównania słodyczy :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 15:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
W tym roku jestem nad wyraz powściągliwy. Rok kiepski, grona widać zielone. Zbiór może być po 10.10 to po co skubać? Żebym kwasicy dostał? :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 15:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 lutego 2019, 19:20
Posty: 533
Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Będą winnice pisać do ministra o zgodę na wzbogacanie moszczu, oj będą.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 16:23 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 10 listopada 2005, 01:00
Posty: 113
Lokalizacja: Dolny Śląsk - Pogórze Bolesławieckie
W przeciągu 5 ciepłych dni, wszystkie odmiany nadrobiły 2-4 brix, od jutra chłodniej więc tak spektakularnych wzrostów nie będzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 20:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego z odmian deserowych nie robi się wina?
Cukry i kwasy maja bardziej korzystne niż odmiany przerobowe, więc o co chodzi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
stan3c napisał(a):
Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego z odmian deserowych nie robi się wina?
Cukry i kwasy maja bardziej korzystne niż odmiany przerobowe, więc o co chodzi?

A jakie to niby odmiany deserowe mają te cukry na tyle wysokie, żeby zrobić wino z alkoholem 12-13%? Podaj konkret, to będziemy wyjaśniać.

Większość odmian deserowych ma niższe cukry od przerobówek, bardziej zwarty (chrupki) miąższ, co utrudnia tłoczenie soku i większe jagody, co zmienia proporcje skórek do miąższu (chodzi o taniny i barwniki, które mają przejść do wina np. czerwonego). Kwasy też mają niskie, bo nie dałoby się tego zjeść.

Dodatkowo, jeśli deserówki są mieszańcami niesprawdzonymi pod kątem produkcji wina, to w winie mogą się pojawić szkodliwe związki chemiczne, jak np. antranilan metylu. Poczytaj sobie o nim.

To tak w skrócie.

P.S. Tak dla siebie, to każdy może sobie wino zrobić nawet ze zgniłego pomidora ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano czwartek, 17 września 2020, 10:46 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 04:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
stan3c napisał(a):
Ktoś mi może wyjaśnić dlaczego z odmian deserowych nie robi się wina?
Cukry i kwasy maja bardziej korzystne niż odmiany przerobowe, więc o co chodzi?

Jakże nie? Chasselas. W Dolinie Loary robią wina, na południu Francji Chasselas (zastrzeżona lokalizacja Moissac) to i wina, i jako owoce deserowe w sprzedaży, w Szwajcarii to sztandarowa odmiana na wino zwana Fendant, w Niemczech wina z Gutedel to głównie Badenia i Saksonia (piłem z obydwóch regionów i wypadają bardzo korzystnie). Minimalna ilość cukru pozwalających na winobranie to 17 Brix w południowej Francji, w szwajcarskim, górzystym Vaud tylko 15,9 Brix, a w wyjątkowym szwajcarskim Grand Cru to 18,2 Brix. Wina są proste, do szybkiego wypicia, jednak już pisałem kiedyś, Francuzi starzeją je 5-15 lat w beczkach i ponoć są wspaniałe aromaty. Moje z 2019 r. na własnych drożdżach przechodzi zmiany i po ostatniej próbie nabiera znowu charakteru (zachowuje posmak gruszek typowy dla win z Chasselas), zyskuje nieco kwasowości.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 września 2020, 06:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Michał koledze stanowi3c chodziło pewnie o wszystkie deserówki a Chrupka jest jednym z kilku wyjątków i na dokładkę czystą Vitis viniferą.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Nimrod i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO