Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 09:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Kuba, jak masz tego Johanitera obciążonego?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 09:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Po jednym małym gronie na latorośl. Może z 0.8-1.2 kg. Krzewy sadzone na wiosnę 2018r z esadzonki. Podkładka 5bb o ile dobrze pamiętam. I to ich pierwsze owocowanie.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 14:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Regent 14 brix
Johanniter 15 brix

U Regenta niektóre grona są jeszcze fioletowe może na różowe dojdzie ....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 15:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 lipca 2017, 06:54
Posty: 133
Lokalizacja: Południe od Opola
Regent 17Brix z moszczu 15 jagód. Obciążenie 2/3 grona na latorośl. 7-8 latorośli na krzew.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam,
Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 16:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Solaris i krystali 1/3 z 36 krzewów ledwo 60kg, bez redukowania...
22brix, ph nie wiem czekam na bufory.

Regent się lepiej zapowiada średnio 16 brix przy obciążeniu 3kg.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 21:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Dolnoslonzok napisał(a):
Piotrze, czekam z ciekawością na Twoje pomiary Pinot Blanc.

Pinot Blanc 15,5 Brix, ale wiele jagód 18+.
Gewürztraminer trochę lepszy i będzie gotowy wcześniej.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 04:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
:thumbup: Dzięki.
Pinot Noir spóźniony, ale lepiej późno niż wcale.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33468 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33469


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 16:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3287
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Jak mam nie lubić Krasienia jak u mnie dojrzewa równiutko, na ścianie 19 brix a w szpalerze 18 brix (szpalery na szczęście nie ruszone przez osy i ptaki). Jakbym dostatecznie zredukował to byłoby dużo wyżej.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 18:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 27 stycznia 2013, 13:02
Posty: 91
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Dzisiaj trochę pomierzyłem cukier na moich odmianach:
Dublański - 20 brix
Panonia - 17
Nectar - 16
Soreli - 17
Souvignier Gris - 17
Cerszegi - 18
Calandro - 16
Rubinet - 16
Cantor - 18
Negru de Dragasani - 14


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 września 2020, 20:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Dzisiaj zerwałem solarisa, ze względu na SzP , Brix-21, kwasy- 10,5 Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 05:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Uprawa ekologiczna.
Chasselas na madzie rzecznej wyrównuje cukier w gronach. Wczoraj 17-18 Brix. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33479 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33478 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33480 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33481

Rieslingi 2014 mają po dwa, trzy grona na krzewie. U krzewów z lat 2010-2013 jest nieco lepiej, bo mają po cztery. Ach, gdyby nie to czerwcowe osypywanie się kwiatostanów w deszczu. Riesling nawet w tak deszczowym sezonie wykazuje lepszą odporność niż inne odmiany.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33473 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33472 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33475 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33475 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33477


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 09:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
No Michał, ładnie to wygląda. A jak tam parametry i czy będziesz robić wino w tym roku.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 września 2020, 19:51 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 października 2018, 20:42
Posty: 120
Lokalizacja: Mójcza k/Kielc
Poskubałem dziś trochę Nero, pojedyncze jagody już ładnie wybarwione. Bardzo fajny smak, chyba nawet ciut bardziej mi odpowiada, niż Eszter. Zapowiada się kilka ciepłych dni, być może w kolejny weekend całe grona będą już w docelowej barwie i o docelowym smaku. A jeżeli nie, poczekam dłużej. Póki co ani osy ani ptaki ani pękanie nie uszczupla i tak skąpego plonu.

_________________
Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 21:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 30 sierpnia 2017, 15:42
Posty: 712
Lokalizacja: Pd.Wrocławia
Wreszcie dojrzały V2520 i Prim,, są żółte i bursztynowe, smakują nam. Przejrzewa Krasotka, ale skubana od połowy sierpnia. A1704 będzie ostatni, czekam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 04:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
jawormcz11 napisał(a):
No Michał, ładnie to wygląda. A jak tam parametry i czy będziesz robić wino w tym roku.

Nastaw chce zrobić z lokalnych Chasselas i tych z paszportami. Miałem rwać, bo osy kłują i pożerają je niemiłosiernie, a dobijają w większości do 18 Brix (pestki wybarwione i chrupkie, skórka bez kwasów czy goryczki), jednak chcę poczekać do zapowiadanego załamania pogody. Wrzesień poza paroma dniami słoneczny i ciepły, no i te ponad 30 st.C niech zrobi jeszcze swoje. Chcę też zrobić nastaw z Rieslinga, Chardonnay i Veltlinera, czyli jak w stylu ubiegłorocznego Gemischter Satz. No i nie wiem, czy nie pokuszę się o małe wino z Alzatczyka z Brzegu. A chodzi mi jeszcze po głowie cuvee Merlot, Cabernet Sauvignon, Portugieser Bleu (jest wcześniejszy od tych pozostałych, ale może dłużej powisi) i Pinot Noir. Mało materiału to trzeba kombinować, ale potrzeba dłużej takiej pogody, jaką mam obecnie.
Parametry są w wątku o winobraniu. Bałagan jest na forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO