Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2007, 01:00
Posty: 2063
Lokalizacja: Borne Sulinowo
[quote="wieja"]
Witam
Nadieżda rośnie przy ścianie południowej ,w połowie września pestki wybarwiły się w krótkim czasie czego nie można powiedzieć o Arkadi też przy ścianie.
Tak że po Nadieżdy pozostało wspomnienie a u Arkadii pojedyncze jagody jeszcze nie dojrzały.Mam Muskata Letniego w szpalerze który dojrzewał równocześnie z Nadieżdą tylko dłużej .
Miałem Talizmana na ścianie zchodniej(słońce po 12-stej) znikł w połowie w połowie września(moim zdaniem brakowało tydzień słońca).
Tak że proponował bym ściane
Pozdrawiam wieja
U mnie przy południowej ścianie jest sporo cienia, bo w pobliżu rosną wysokie świerki. Dlatego tam, mimo południowej wystawy będę sadziła tylko wczesne odmiany. Natomiast na ścianie zachodniej (na szopie) nic nie będzie zacieniać od 12-tej do samego wieczora. W takim razie dam go na tę ścianę. Dzięki za pomoc.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 18:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="shron"]No to i ja wrzucę swoje pomiary z 3-10-2009 (prawdę mówiąc trochę mnie one zaskoczyły).
Przerobowe ciemne:
Regent - 24Bx (min 22, max 27, 15 jagód)
Rondo - 21Bx (min 18, max 26, 12 jagód) - pestki na pół zielone
C.Cortis - 25Bx (min 23, max 29, 12 jagód) - byłem w szoku
Marszałek - 24Bx (min 21, max 27, 8 jagód).........................


I tak ci nikt nie uwierzy, że ta winnica w Polsce :lol: :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 18:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Bardziej wiarygodne są wyniki z pobranego moszczu .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 19:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="heavy"][quote="shron"]No to i ja wrzucę swoje pomiary z 3-10-2009 (prawdę mówiąc trochę mnie one zaskoczyły).
Przerobowe ciemne:
Regent - 24Bx (min 22, max 27, 15 jagód)
Rondo - 21Bx (min 18, max 26, 12 jagód) - pestki na pół zielone
C.Cortis - 25Bx (min 23, max 29, 12 jagód) - byłem w szoku
Marszałek - 24Bx (min 21, max 27, 8 jagód).........................


I tak ci nikt nie uwierzy, że ta winnica w Polsce :lol: :lol:
I to w dodatku na kujawach!
Zrobiłem test kalibracji i wyniki są zawyżone o ~0.5.
Dodam, że C.Cortis obserwuję uważnie już od 2 lat i co roku całkiem nieźle zbierał cukier. Ten rok jest o tyle dobry, że u nas przez cały sierpień i wrzesień było słonecznie i sucho (pomijam deszczowy maj, czerwiec i lipiec). Dopiero teraz pogoda się popsuła.
Zupełnie się nie podpalam - pomiary refraktometrem są obarczone sporym błędem. Wszystko okaże się za parę dni podczas pomiarów miazgi (przy okazji zbadam kwasy).

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 października 2009, 18:26 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 kwietnia 2006, 01:00
Posty: 26
Czy możliwe, że M. Foch przy 24Bx ma kwasowość ok 14g/l?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 października 2009, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="Ivan"]Czy możliwe, że M. Foch przy 24Bx ma kwasowość ok 14g/l?


Moim zdaniem niemożliwe. Za to pewne, że ma mocno barwny sok, którego barwa pewnie utrudnia ci prawidłowe złapanie momentu zmiany barwy. Używasz jakiegoś gotowego zestawu do pomiaru kwasowosci? Spróbuj rozcieńczyć moszcz wodą destylowan - tzn nalać moszczu do kreski jak trzeba, dolać wody drugie tyle i odczytywać ilość płynu wskaźnikowego od poziomu moszczu z wodą.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 października 2009, 23:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 kwietnia 2006, 01:00
Posty: 26
Pomiar dokonywałem wg instrukcji, którą Darku zamieścileś na http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=985


Do 20ml 5-krotnie rozcieńczonego moszczu dodałem parę kropel BBT, a nastepnie zobojętniałem 0.1 molowym r-r NaOH. Do zobojętnienia zużyłem 7.5ml 0.1mol NaOH.

NaOH dodawałem aż kolor rozcieńczonego moszczu zmienił sie na coś na pograniczu zielony-niebieski


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 06:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
[quote="DarekRz"][quote="Ivan"]Czy możliwe, że M. Foch przy 24Bx ma kwasowość ok 14g/l?


Moim zdaniem niemożliwe.

A pamiętasz Darku mojego ex Marszałka, przy 21Bx i kwasowości 19,6? :lol: Sam ją mierzyłeś w tamtym roku, owoce były zdrowe a pestki brązowe. Porobiło się trochę klonów tej starej bądź co bądź odmiany.
Mała ciekawostka - http://www.kurdesz.com/kurdesz_forum/vi ... mp;start=0 (post Tramina).

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 10:00 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 kwietnia 2006, 01:00
Posty: 26
Rozumiem, że zbiór tego Marszałka narazie nie ma sensu. Czy jest szansa, że kwasowość spadnie do akceptowanego poziomu? Prognozy pogody nie są optymistyczne, nawet straszą przymrozkami.

Czy podczas dojrzewania wino z M. Foch wytrąca kamień winny ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 10:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Czym dłużej powisi tym bardziej będzie ripariowaty w smaku. Ja bym przymierzał się do zbierania. Odkwaś ze 2-3g/l Bianco Neve, nastaw na Lalvin 71b i zrób na słodkie, trochę dębu...i będzie gut :wink: . Z takim materiałem w wytrawne bym nie celował a wody szkoda dodawać.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 13:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Robert - ale między 21 Bx a 24 Bx to jest już wyraźna różnica. Ivan - a sprawdzałeś swój roztwór NaOH? - jest świeży?. Można sobie probnie zmiareczkować roztwor kwasu cytrynowego (o ile masz dokładną wagę) stosując przelicznik dla tego kwasu.

Co do kwasowości 14 g/l - powiem tak: z moich doświadczeń wynika, że to mało prawdopodobne dla MF o ekstrakcie całkowitym 24Bx, no ale może tak jak pisze Robert - z tymi Marszałkami nie jest tak, ze wszystko to jeden klon (a może nawet nie jedna odmiana - w niemczech to sa zerebe - winogrona płotowe - i nawet szkołkarze nie przywiazują dużej wagi do zgodności odmianowej - podobne do MF - to poszlo jako MF)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 19:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Pomiar cukru i kwasowości z dnia 8 października 2009 roku

Odmiana cukier kwasowość

Regent 22,3 Brix 6,86 g/l
Rondo 21,4 Brix 7,50 g/l
Cabernet Sauvignon 21,0 Brix 10,13 g/l
Pinot Noir 20,2 Brix 10,50 g/l
Riesling 20,2 Brix 15,0 g/l
Gewurztraminer 21,0 Brix 7,13 g/l
Chardonnay 21,2 Brix 10,73 g/l
Pinot Gris 20,0 Brix 11,63 g/l

Regent dzisiaj zebrany. Rondo idzie w przyszłym tygodniu.
Pinot Noir na różowe, więc pewnie też niebawem.
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 20:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Wesoly"]Pomiar cukru i kwasowości z dnia 8 października 2009 roku

Odmiana cukier kwasowość

Regent 22,3 Brix 6,86 g/l
Rondo 21,4 Brix 7,50 g/l
Cabernet Sauvignon 21,0 Brix 10,13 g/l
Pinot Noir 20,2 Brix 10,50 g/l
Riesling 20,2 Brix 15,0 g/l
Gewurztraminer 21,0 Brix 7,13 g/l
Chardonnay 21,2 Brix 10,73 g/l
Pinot Gris 20,0 Brix 11,63 g/l

Regent dzisiaj zebrany. Rondo idzie w przyszłym tygodniu.
Pinot Noir na różowe, więc pewnie też niebawem.
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]


Jednak regent i u ciebie przegonił rondo.
Pozostałe vinivery też ładnie łapią cukier, a Gewurztraminer 21,0 Brix 7,13 g/l cieszy mnie najbardziej :lol:

Musisz się spieszyć bo zima idzie :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 21:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
[quote="Wesoly"]Pomiar cukru i kwasowości z dnia 8 października 2009 roku

Odmiana cukier kwasowość

Regent 22,3 Brix 6,86 g/l
Rondo 21,4 Brix 7,50 g/l
Cabernet Sauvignon 21,0 Brix 10,13 g/l
Pinot Noir 20,2 Brix 10,50 g/l
Riesling 20,2 Brix 15,0 g/l
Gewurztraminer 21,0 Brix 7,13 g/l
Chardonnay 21,2 Brix 10,73 g/l
Pinot Gris 20,0 Brix 11,63 g/l

Regent dzisiaj zebrany. Rondo idzie w przyszłym tygodniu.
Pinot Noir na różowe, więc pewnie też niebawem.
Chyba muszę posadzić jakieś późniejsze odmiany, bo wegetacja potrwa pewnie tak jak rok temu do końca listopada :]

Rafał, tak z ciekawości, w jaki sposób mierzysz kwasowość do 2 miejsc po przecinku?
P.S. Coraz bardziej powątpiewam w jakość zakupionego refraktometru (niestety stary - bardziej porządny gdzieś zaginął :( ) i realizm pomiarów Bx. Wszystko okaże się podczas zbiorów przy pomiarach areometrem (tych mam z 10 (różnej jakości), więc pomiary będą bardziej wiarygodne.)
P.S.2. U nas pada, więc zbiory się przesuwają :? (chciałem zrobić pierwszy nastaw C.Cortis na 6 miesięcy Huberta).

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 06:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Shron - ale przecież bardzo łatwo sprawdzić refraktometr o ile masz wagę o dokładności choćby nawet tylko 0,1 g. Na wodzie destylowanej powinien pokazywać 0 Bx a dla roztworu gdzie do kubeczka wsypiesz 20 g cukru białego rafinowanego i dopełnisz wodą destylowaną do wagi 100 g - po wymieszaniu powinien pokazywać 20 Bx - jesli tak jest refraktometr jest O.K.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO